NOS NieuwsAangepast

Gezondheidsraad wil meer aandacht voor langdurige coronaklachten

Als het aan de Gezondheidsraad ligt, moet er meer aandacht komen voor het post-covidsyndroom (eerder long covid genoemd). Er is aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig en ook is het belangrijk dat dit ziektebeeld meer bekendheid krijgt en dat de zorg voor patiënten goed wordt gemonitord, schrijft de raad in een advies aan minister Kuipers (Volksgezondheid).

Het ministerie heeft niet om dit advies gevraagd: de raad heeft zelf het initiatief genomen om wetenschappelijke literatuur over post-covid te bestuderen.

Bredere bekendheid met langdurige coronaklachten is volgens de raad belangrijk, omdat zorgprofessionals patiënten dan gerichte voorlichting kunnen geven. Verder zouden mensen deze informatie kunnen meenemen in hun overwegingen als het gaat om vaccineren.

De Gezondheidsraad heeft voor dit advies het wetenschappelijk onderzoek in kaart gebracht naar mensen die vroeg in de pandemie een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

Uit die gegevens blijkt dat mensen last hadden van uiteenlopende klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid, reukverlies en spierpijn. Die klachten kunnen soms maanden aanhouden en kunnen na verloop van tijd ook afnemen.

De vraag is of de raad niet eerder had moeten beginnen met het verzamelen van gegevens over mensen met post-covid. "Hoe eerder hoe beter, dat klopt, maar je moet wel voldoende wetenschappelijke data hebben om iets met zekerheid te kunnen zeggen. Die studies moeten ook van voldoende kwaliteit zijn", zegt vicevoorzitter van de Gezondheidsraad Marianne Geleijnse in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

NOS op 3 zocht eerder al per lichaamsdeel uit wat we nu weten over die langdurige klachten na corona:

In het onderzoek van de raad staan vooralsnog weinig nieuwe inzichten over post-covid. "We onderkennen dat er een syndroom is, maar hoe het precies in elkaar steekt weten we eigenlijk nog niet. Het belangrijkste is om eerst het kaf van het koren te scheiden - om de goede onderzoeken eruit te halen", aldus Geleijnse.

Het is volgens de Gezondheidsraad ook nog onduidelijk hoe vaak het post-covidsyndroom optreedt. "Wel is duidelijk dat het naast gevolgen voor de patiënten zelf ook implicaties heeft voor de zorg", is te lezen in het advies.

De raad adviseert de minister aanvullend onderzoek te doen, onder meer naar mogelijke oorzaken en risicofactoren. Ook raadt de Gezondheidsraad aan om de huidige zorg van coronapatiënten met langdurige klachten te monitoren.

Extreme vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen en alles wat je eet, smaakt naar iets anders. Nieuwsuur sprak eerder al met jongeren die hiermee te maken kregen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl