Zo had het nieuwe stadion eruit moeten zien

Feyenoord gaat niet door met bouw nieuw stadion

Feyenoord gaat niet door met het bouwproject voor een nieuw stadion aan de rand van de Maas in Rotterdam. Dat maakten algemeen directeur Dennis te Kloese en financieel directeur Pieter Smorenburg van Feyenoord vanmiddag bekend in een persconferentie. Ook twee plannen om het huidige stadion te verbouwen zijn voorlopig van de baan.

Die beslissing neemt Feyenoord naar aanleiding van een rapport waarin drie opties zijn onderzocht: nieuwbouw in de Maas en twee renovatieplannen. Geen van de drie opties blijkt op dit moment haalbaar. Na meer dan tien jaar praten over de toekomst van De Kuip en diverse andere plannen - waarvoor miljoenen zijn uitgegeven - komt het project nu voorlopig stil te liggen.

"Het is gewoon niet mogelijk, het kan gewoon niet", wijst Te Kloese op de "huidige marktsituatie en onzekerheid die overal heerst". Er moet duidelijkheid komen rondom het project, benadrukte de algemeen directeur. "In onzekere tijden kunnen we niet een besluit nemen wat de club in moeilijk vaarwater zou brengen. We zitten hier in het clubbelang."

Feyenoord-algemeen directeur Te Kloese over bouw nieuw stadion: "Duidelijk niet haalbaar"

"We zijn een voetbalclub en we gaan ons nu ook weer op het voetbal richten. Er kunnen denk ik wel zaken beter in de huidige Kuip. Daar gaan we eens goed naar kijken", zei de algemeen directeur. "We wilden graag een nieuw stadion. Maar het is echt niet haalbaar. We blijven voorlopig in De Kuip spelen. Dat moet een goede ervaring voor iedereen blijven. Maar ook grootscheeps verbouwen is niet mogelijk."

In De Kuip

De voetbalclub Feyenoord is niet de baas over het stadion waarin de club voetbalt. Feyenoord huurt De Kuip. De Kuip is eigendom en in beheer van Stadion Feijenoord N.V. Dat laat in een reactie weten dat "het besluit van voetbalclub Feyenoord om af te zien van nieuwbouw te betreuren."

"Wij vonden en vinden dat nog steeds de beste optie. Ook het rapport van de projectgroep die naar alternatieven heeft gekeken, is hier positief over", laat de directie van het stadion weten. "We gaan in kaart brengen wat dit betekent voor Stadion Feijenoord. We gaan in ieder geval in overleg met de BVO over het vervolg. Daarbij zullen we ook bespreken welke maatregelen wij binnen onze mogelijkheden kunnen nemen om de supporters langer te blijven ontvangen in De Kuip."

Een deel van de Feyenoordaanhang verzet zich al sinds het begin tegen Feyenoord City

De Rotterdamse wethouder Arjan van Gils is teleurgesteld over de beslissing van Feyenoord. "Met veel lef en energie is met alle betrokken partijen hard gewerkt, vele hobbels genomen en zijn we ver gekomen. Het is jammer dat deze laatste hobbel voor de club te hoog was."

Voor de supportersvereniging FSV Feijenoorder is het nieuws geen verrassing. "Dit zien we al jaren aankomen", liet voorzitter Kees Lau weten. "Het plan was veel te ambitieus. Bovendien ontbrak een slechtweerscenario. Dit is goed nieuws. Laat Feyenoord nu snel weer aan voetballen gaan denken."

Feyenoord City

In 2017 kwam er groen licht voor de ontwikkeling van Feyenoord City, een groot plan om de omgeving van de huidige Kuip te ontwikkelen met woningbouw en een nieuw stadion dat deels in de Maas zou komen te liggen.

Voor de eerste ontwikkelingskosten is een krediet van ruim twintig miljoen euro afgesloten bij een Amerikaanse bank. De Kuip dient daarbij als onderpand. Dat geld moet terugbetaald worden.

Eind vorig jaar besloot de club tot een herijking van de bouwplannen in het project, nadat was gebleken dat de bouwkosten van 440 miljoen euro voor het beoogde nieuwe stadion in de Maas niet meer realistisch waren. Naar aanleiding van die herijking van de plannen is nu dus besloten niet door te gaan met de bouw van een nieuw stadion.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl