Dennis te Kloese met Hans Westerhof bij Chivas in Mexico AFP

Een sportbestuurder die niet terugdeinst voor een flinke uitdaging. Zo beschrijft Hans Westerhof zijn oud-collega Dennis te Kloese, die dinsdag bevestigde dat hij de nieuwe directeur van Feyenoord wordt.

De 47-jarige Te Kloese komt uit Bussum en heeft veel internationale ervaring. Hij werkte in Mexico en de Verenigde Staten als bestuurder, maar in Nederland was hij nog niet actief in zo'n functie. Wat is zijn achtergrond?

Onder de vleugels van Westerhof zette Te Kloese in Mexico zijn eerste stappen als sportbestuurder. De oud-trainer en voetbalbestuurder herinnert zich het moment waarop hij Te Kloese ontmoette in Mexico nog goed.

Verliefd

Westerhof werkte destijds als sportief directeur bij Chivas Guadalajara. "Hij kwam binnen en vroeg of hij werk kon vinden bij Chivas. Hij was verliefd geworden op een meisje uit Guadalajara en wilde graag wat doen", vertelt Westerhof in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Luister hier naar het interview met Westerhof uit Langs de Lijn En Omstreken

In 2003 vertrok Te Kloese uit Nederland. Een traumatische ervaring met zijn amateurclub Zuidvogels heeft daartoe bijgedragen, zo vertelde hij in het verleden al vaker in de media. Te Kloese was 22 jaar toen drie van zijn teamgenoten op vreselijke wijze om het leven kwamen nadat ze hun hoofd uit het dak van een dubbeldekker hadden gestoken en een balk raakten. Te Kloese zat ook in die bus.

Voor Westerhof klopte Te Kloese op een goed moment aan. "Op dat moment waren we bezig met talentendagen. Daar kwamen zo'n zevenduizend jongetjes op af, en die bleven ook drie dagen. Dat was natuurlijk een enorme organisatie. Dus Dennis kwam op het goede moment om te helpen. Dat heeft hij voortreffelijk gedaan."

Hoofd scouting

Westerhof besloot om zijn landgenoot aan te stellen als hoofd scouting bij de Mexicaanse club. Toen de eigenaar van Chivas een club in Los Angeles kocht, vertrok Te Kloese naar Amerika. In 2008 keerde hij terug naar Mexico, waar hij na verschillende functies uiteindelijk in 2014 algemeen directeur van de Mexicaanse voetbalbond werd. Vier jaar later vertrok hij naar LA Galaxy, de club die hij nu gaat verruilen voor Feyenoord.

"Elke keer een stapje vooruit. Dat komt omdat hij goed leiding kan geven. Het is een harde werker en hij kan goed organiseren", weet Westerhof. "Zo komt van het een het ander."

In 2018 zocht verslaggever Jeroen Stekelenburg Te Kloese op in Mexico. Bekijk de reportage hieronder.

2018: Dennis te Kloese geeft Mexico een Nederlands tintje

In Rotterdam-Zuid staat Te Kloese een zware klus te wachten. Zijn voorganger Mark Koevermans stapte onder meer op bij Feyenoord omdat hij meerdere keren werd bedreigd. Bovendien krijgt de nieuwe directeur te maken met grote financiële problemen en het hoofdpijndossier Feyenoord City.

Te Kloese heeft Westerhof niet letterlijk om advies gevraagd bij zijn keuze, maar de twee hebben wel gesproken over zaken die hij tegen zou kunnen komen bij een terugkeer naar Nederland.

Hij ziet overal wel een uitdaging in, daar schrikt hij niet van.

Hans Westerhof over Dennis te Kloese

"Ik had wel het idee dat hij in een vroeg stadium dacht: dit is een open kans om terug te komen", zegt Westerhof. "Hij is ook niet te benauwd om daarin te stappen. Er zullen best mensen zijn die het hem misschien afraden, die zeggen: weet waar je aan begint. Dat zal hem niet tegenhouden. Het zal hem eerder stimuleren om de tanden er nog even extra in te zetten."

"Dat komt omdat hij overal wel een uitdaging in ziet. Dat was bij Guadalajara zo, en ook bij de Mexicaanse bond. Dat is ook geen makkelijke baan natuurlijk, zeker als je als niet-Mexicaan daar algemeen directeur wordt. Dan krijg je aardig wat voor je kiezen, maar daar schrikt hij niet van, hoor."

"Ik denk wel dat hij in staat is om de rust wat terug te brengen", verwacht Westerhof. "Of hij de harde kern in toom kan houden, of hij al die verschillende belangen in toom kan houden? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Maar dat is bij heel veel clubs zo. Over het algemeen is hij wel in staat om iedereen op een lijn te krijgen, daar geloof ik best in."

STER reclame