Supporters protesteerden fel tegen de komst van een nieuw stadion
NOS NieuwsAangepast

Feyenoord stelt besluit over nieuw stadion uit tot volgend jaar zomer

Feyenoord stelt het besluit over de bouw van een nieuw voetbalstadion uit tot volgend jaar zomer. De club wijst op ontwikkelingen in de bouw- en grondstoffenmarkt en wil de tijd nemen om onderzoek te doen naar de juridische structuur, financiering, ontwerp en mogelijke alternatieven.

Morgen geeft de raad van commissarissen van de Rotterdamse club een verdere toelichting over het besluit, maar de club laat in een verklaring al weten dat het de nu ontstane situatie zal gebruiken "om alle aspecten van het stadionproject aan een grondige analyse te onderwerpen".

Geen overhaaste conclusies

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft de gemeenteraad per brief de beslissing van Feyenoord medegedeeld en laat weten de problematiek van de recente ontwikkelingen op de bouwmarkt te herkennen. Verder stelt het college "geen overhaaste conclusies" te willen verbinden aan het bericht van Feyenoord. "Wij zullen met de betrokken partijen in gesprek gaan om te bespreken wat de consequenties zijn die dit besluit met zich meebrengt." Morgen wordt in de raadsvergadering gesproken over het stadion.

De gebiedsontwikkeling van Feyenoord City omvat meer dan de bouw van een nieuw voetbalstadion, zoals de bouw van 3.700 woningen, legt verslaggever Nasrah Habiballah uit. "Daar moeten ook allerlei voorzieningen voor worden gebouwd zoals winkels, horeca, basisscholen en zorgvoorzieningen. Het idee was om met het stadion het hele gebied een boost te geven."

Afgelopen weekend werd duidelijk dat Feyenoord de plannen voor een nieuw stadion niet meer ziet zitten. De voornaamste reden was de stijging van de kostenraming voor de bouw ervan. Die is deels toe te schrijven aan de hogere grondstofprijzen op dit moment, maar ook door de koerswijziging van de beoogde bouwer BAM, zegt Habiballah. "BAM heeft aangegeven dat ze niet meer met een gegarandeerde bouwsom willen komen. Dat betekent dat het lange tijd onduidelijk blijft wat dat stadion nou precies gaat kosten."

Verdeeldheid

De aanhang van Feyenoord is sterk verdeeld over de plannen voor het nieuwe stadioncomplex. Voorstanders zien de plannen als een noodzakelijke stap voor de Rotterdamse voetbalclub, tegenstanders zijn bang dat de club er juist op achteruitgaat. Ze vrezen onder meer dat kaartjes duurder gaan worden voor supporters en dat het stadion vrijwel nooit vol komt te zitten.

Ontevreden fans kwamen meermaals negatief in het nieuws. Ze stonden onder anderen voor de deuren van algemeen directeur Mark Koevermans en architect Ard Buijsen. Bij Koevermans werd graffiti gespoten op de deur van zijn huis en supporters klopten op de ramen.

Koevermans kondigde eind oktober aan per 1 december zijn functie neer te leggen met als belangrijkste reden dat hij meerdere keren was bedreigd.

In NOS Studio Voetbal werd de situatie van Feyenoord afgelopen zondag uitvoerig besproken.

"Feyenoord staat financieel aan de rand van de afgrond"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl