Adrian Grbic (links) en Lorenzo Pellegrini in duel
NOS Voetbal

Vitesse op omgeploegd weiland in Arnhem ten onder tegen Mourinho's Roma

Vitesse heeft in eigen huis in de achtste finale van de Conference League een onnodige nederlaag geleden tegen AS Roma. In een onrustige en slordige wedstrijd op het knollenveld in Arnhem kwam Vitesse tegen tien Italianen niet verder dan 0-1, terwijl het misschien wel meer had verdiend.

Het was afgelopen weken geen moment rustig aan de Rijn. De club van de Russische eigenaar Valeri Ojf zoekt naar de juiste toon met betrekking tot de oorlog in Oekraïne en heeft moeite de eigen fans in het gareel te houden.

In een uitverkocht Gelredome keken de Arnhemse autoriteiten vooraf enigszins nerveus uit naar de bui van de harde kern van Vitesse. Afgelopen weken misdroegen zij zich met het gooien van bier en vuurwerk. Donderdag waren speciale vuurwerkhonden en extra beveiligers aanwezig om de boel in toom houden.

'Ongelooflijk'

Het beloofde sowieso een spannende avond te worden, want Vitesse ontving hoog bezoek: José Mourinho. Op z'n Mourinho's klaagde de Portugees voorafgaand aan het duel al direct over de grasmat in de Gelredome. "Ongelooflijk", zei de succescoach in het Nederlands. 'The Special One' had zoiets nog nooit gezien in Nederland.

Binnen enkele minuten bleken Mourinho's zorgen terecht: verzorgd voetballen op het weiland in de Gelredome was lastig. Scherpte en agressiviteit in de duels zijn dan een vereiste. Zowel de Arnhemmers als de Romeinen deinsden er niet voor terug. De duels waren hard, het tempo hoog, weinig passes kwamen aan.

Vitesse deed een openingsbod. Loïs Openda duwde de bal met zijn heup na een afgemeten voorzet van Maximilian Wittek richting het doel van AS Roma-keeper Rui Patrício, die de 1-0 voorkwam. Even later legde opnieuw Wittek de bal netjes op de voet van Adrian Grbic achter de laatste linie van de Romeinen, die binnenvolleerde - vanuit buitenspelpositie. De grensrechter zag het.

José Mourinho

Het legde direct Vitesses plannen bloot: toch proberen te voetballen, Roma niet laten opbouwen. Prima voor Mourinho. Zijn mannen lieten volgens zijn bekende speelwijze geen grote drang naar voren zien. De Arnhemmers konden het spel maken en deden dat enthousiast.

Het leverde een aantal grote kansen op, groter dan Mourinho graag ziet. Vooral toen Openda - na amateuristisch inleveren van Rui Patrício - voor open doel vanaf vijf meter de bal over schoot. Dat was knapper dan gewoon scoren.

Oude voetbalwet

Beter spelen, meer kansen creëren, maar niet scoren? Dan treedt er een oude voetbalwet in werking. Enkele seconden voor rust belandde de bal bij een Romeinse corner voor de voeten van Roma-middenvelder Sérgio Oliveira, die zonder aarzeling uithaalde en de kruising vond: 0-1. "Een erg gelukkige eerste helft voor ons", merkte Mourinho op na afloop. "Zij waren agressief en dominant, wij konden ons niet aanpassen aan het veld."

Na rust gingen beide ploegen verder waar ze voor rust gebleven waren. Felle duels werden uitgevochten, hier en daar wat opstootjes. Het was onrustig voetbal. Dat Roma - waar Rick Karsdorp inviel - iets meer van de eigen goal af ging spelen, kwam de wedstrijd ten goede. Het spel golfde op en neer en er kwamen weer kansen.

Openda treurt na de 0-1 van Roma

Vitesse-aanvoerder Danilho Doekhi schoot van dichtbij uit de draai recht in de handen van Patricio. Vrijwel direct erna een enorme fout van Jacob Rasmussen - hij maaide volledig over de bal heen - waarna spits Tammy Abraham de bal net niet over de inkomende Jeroen Houwen kon stiften.

Een kwartier voor tijd veerde het Gelredome op. Doelpuntenmaker Patricio kreeg zijn tweede gele kaart. "Ik raakte hem niet aan", klaagde de Portugees bij de vierde official, maar hij kon doorlopen naar de douche.

Vitesse-coach Thomas Letsch voerde een driedubbele wissel door om volledig grip te krijgen op de wedstrijd. Invaller Riechedly Bazoer legde de bal al direct op het voorhoofd van Grbic, die de enorme kopkans miste. Het offensief dat de Arnhemmers daarna opende in de laatste minuten, leverde genoeg mogelijkheden op, maar geen goals. Typerend voor de wedstrijd.

"Het is nu rust en we staan 1-0 achter", wees Vitesse-trainer Letsch op de persconferentie na de wedstrijd op het feit dat er nog een terugwedstrijd is. Volgende week donderdag om 21.00 uur speelt Vitesse in Rome de 'tweede helft'.

Dasa na nederlaag tegen AS Roma: "Ik verwacht uit te winnen, we moeten erin blijven geloven"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl