NOS Voetbal

Vitesse snakt in roerige tijd naar voetbalfeest: 'Underdog, maar niet kansloos'

Vitesse hoopt in uitverkocht huis op voetbalfeest: 'Dus nergens mee gooien'

FC Hollywood aan de Rijn doet zijn bijnaam eer aan. Het is de laatste weken geen moment rustig bij Vitesse. Bij FC Utrecht werd er vuurwerk op het veld gegooid en het thuisduel met Sparta Rotterdam werd voortijdig afgebroken omdat enkele toeschouwers zich flink misdroegen.

Bovendien worstelt de club van de Russische eigenaar Valeri Ojf met het zoeken naar de juiste toon met betrekking tot de oorlog in Oekraïne, die in de officiële communicatie 'de huiveringwekkende situatie' genoemd wordt.

Ondertussen is Vitesse bezig aan de beste Europese campagne uit de clubhistorie. Via overwinningen op Dundalk, Anderlecht, NS Mura, Tottenham Hotspur en Rapid Wien heeft de ploeg van Thomas Letsch de achtste finales van de Conference League bereikt.

Voetbalfeest in zorgelijke tijden

Daarin is AS Roma donderdagavond de tegenstander. "Daar willen we een voetbalfeest van maken", blikt Letsch vooruit. "We hebben het de laatste tijd veel in negatieve zin over onze supporters gehad, maar dat waren slechts een paar individuen."

"Daar mag iedereen over praten natuurlijk, maar ik heb andere dingen aan mijn hoofd", doelt hij op de wedstrijd. Toch geeft Letsch desgevraagd toe dat ook de Russische inval in Oekraïne hem bezighoudt.

"Ik ben niet degene om hier dieper op in te gaan", benadrukt de Duitser dat hij niet namens de club spreekt. "Maar persoonlijk kan ik zeggen dat ik bezorgd ben over de situatie in de wereld. Niemand wil oorlog."

Als de confrontatie met Roma ter sprake komt, verschijnt er wel een lach op het gezicht van Letsch. Hij verheugt zich op een uitverkocht Gelredome. "We spelen net als tegen Tottenham Hotspur voor 24.000 fans. Die zullen voor een fantastische sfeer zorgen. En nee, ik ben er totaal niet bang voor dat er weer iets mis zal gaan."

Vitesse viert de 1-0 winst op Tottenham Hotspur met het publiek

Ook de tegenstander, een grote club in de Serie A gecoacht door niemand minder dan José Mourinho, boezemt Letsch geen angst in. "Als ik bang zou zijn voor een ander team of andere trainer, dan zou ik niet geschikt zijn voor dit vak."

"Maar Mourinho is wel de Special One. Hij heeft veel prijzen gewonnen. Toen ik in 2010 naar de door Inter gewonnen Champions League-finale keek, had ik niet gedacht dat ik het jaren later tegen hem zou opnemen."

Mourinho-voetbal

Nu helpt het de Duitse trainer dat hij toen al met bijzondere interesse naar de ploegen van Mourinho keek. Letsch herkent in de speelwijze van Roma namelijk het typische Mourinho-voetbal.

"Veel spelers achter de bal, alle verdedigers zijn lang en echte strijders: dat is de hand van Mourinho. Het is niet mijn manier van voetballen, maar het is heel lastig om kansen tegen te creëren."

Letsch is realistisch over de verhoudingen tussen de nummer zes van Nederland en de nummer zes van Italië. "We moeten nederig zijn. Roma zou ook Champions League kunnen spelen. Dat is echt een ander niveau dan Vitesse."

"Maar wij hebben aangetoond dat we op dit niveau kunnen spelen. We zijn dan wel underdog, maar we willen geen toeristen zijn. Er is een kans om de volgende ronde te bereiken en daar gaan we voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl