José Mourinho, trainer van AS Roma
NOS Voetbal

Mourinho is in Arnhem: status brokkelt af, maar charisma houdt hem gewild

De grote José Mourinho is in Arnhem. In de jaren waarin de wereldberoemde Portugees zijn grootste successen boekte als manager, was Vitesse praktisch failliet.

Nu staat hij langs de lijn in het Gelredome om het seizoen te redden met zijn nieuwe club AS Roma. Ook Vitesse weet dat de status van Mourinho de laatste jaren flink is afgebrokkeld en ruikt zijn kansen in de achtste finales van de Conference League.

Het derde Europese clubtoernooi biedt voor Mourinho nog de enige kans op een prijs. Het zou zijn eerste zijn in vijf jaar tijd.

Drie keer ontslagen

"Wat voor mij als een ramp wordt beschouwd, is iets wat anderen nooit hebben bereikt", pareert Mourinho de kritiek op zijn functioneren, met ontslag bij Chelsea, Manchester United en Tottenham Hotspur.

De prijzenkast van José Mourinho

En de spelers lopen nog steeds met hem weg. Bij Roma ligt hij zeker bij de gevestigde orde goed in de groep en de supporters zien hem als het type coach dat de club nu nodig heeft.

"Als een coach zich niet verbetert, is dat omdat hij de passie en de mentaliteit heeft verloren die hem helpen om elke dag beter in z'n vak te worden", zegt de 59-jarige Mourinho over het ouder worden. "Het is geen baan waarbij leeftijd een rol speelt, de ervaring maakt je alleen maar beter."

Roma werd na de landstitel in 2001 liefst negen keer tweede. De ambitie om weer titels te winnen lijkt er mede door de strenge regelgeving van het Financial Fair Play eentje voor de lange termijn. De miljarden van eigenaar Dan Friedkin mogen niet zomaar worden uitgegeven op de transfermarkt.

Kluivert slachtoffer sanering

De komst van Mourinho bracht desondanks een hoop teweeg. Hij werd verwelkomd door duizenden fans, op het vliegveld van Rome begon het circus al. En meteen kondigde hij een grootschalige sanering aan. De bezem ging door de spelersgroep, waarbij ook Justin Kluivert sneuvelde.

Rick Karsdorp (links) is onbetwiste basiskracht bij Roma onder José Mourinho

Enige Nederlander op de loonlijst is Rick Karsdorp, die zich alweer vijf jaar geleden voor het laatst Oranje-international mocht noemen. De rechtsback dwong na een moeizame start in Rome en zelfs een tijdelijke terugkeer naar Feyenoord een basisplaats af. Ook onder Mourinho is hij een onbetwiste basiskracht.

"Ik kende hem voorheen alleen van televisie. Maar nu kan ik zeggen dat zijn werkwijze me goed bevalt. De sessies zijn zwaar, maar ik vind ze erg leuk. Ze maken me sterker", zegt hij tegen de krant Il Romanista. "Ik hou ook van de manier waarop hij communiceert. Hij is iemand die op zijn tijd ook een grap kan maken."

Ik wilde anderen een kans geven. Met de beste bedoelingen.

José Mourinho na de historische uitlijder tegen Bodø/Glimt, eerder dit seizoen

Naar buiten toe is Mourinho echter gesloten. Spaarzame onderonsjes met de media grijpt hij vaak aan om zijn ongenoegen te uiten over de arbitrage. Of om zijn spelers in bescherming te nemen.

In oktober kregen de Romeinen een ongenadig pak slaag van het Noorse Bodø/Glimt, in deze ronde overigens tegenstander van AZ. Voor die historische 6-1 nam Mourinho de volledige verantwoordelijkheid.

"Maar ik had toch wel verwacht dat de spelers die nu een kans kregen wel iets beter zouden presteren", maakt hij zich zorgen om de breedte van zijn selectie, die hem dus vies tegenviel. "Ik wilde anderen een kans geven. Met de beste bedoelingen."

Bekijk hieronder een verslag van de persconferentie van woensdag voorafgaand aan het duel:

Het tussentijdse huren van Ainsley Maitland-Niles (Arsenal) en Sérgio Oliveira (FC Porto) geeft Mourinho weer wat extra opties. Zowaar draait het de laatste weken een stuk beter in de Serie A, met al zeven wedstrijden zonder nederlaag.

Toch ging het tussendoor weer even helemaal verkeerd tijdens een bezoek aan zijn oude liefde Internazionale. Roma verloor kansloos, net als in meer topwedstrijden dit seizoen. En het gedrag van Mourinho in de kleedkamer leidde zelfs tot speculaties over zijn toekomst bij de club.

Mannen met ballen

"Als we ons klein opstellen, behandelen de scheidsrechters ons ook alsof we klein zijn. Dan behandelen ze Roma als een kind", zou Mourinho hebben gezegd. "De grootste tekortkoming die een man kan hebben, is een gebrek aan ballen en persoonlijkheid. Zijn jullie bang voor dit soort duels?"

Met Vitesse prijzen de Italianen zich op voorhand gelukkig, gezien de opponenten die ze ook hadden kunnen loten. En Tammy Abraham is in vorm, de Engels international die afgelopen zomer voor de charme van Mourinho zwichtte en van Chelsea naar Rome verhuisde.

Topscorer Tammy Abraham is in Rome de grootste aankoop van José Mourinho

Mourinho kent Vitesse al vanaf de tijd dat hij zelf nog manager was bij Chelsea en via de samenwerking tussen beide clubs heel wat talenten in Arnhem liet rijpen. En Vitesse verheugt zich op Mourinho, ook al lijkt hij aan de top inmiddels verdrongen door een nieuwe generatie met Jürgen Klopp, Thomas Tuchel en Pep Guardiola.

Desondanks kijken Thomas Letsch en Vitesse nog echt wel tegen hem op. Zij het met een klein voorbehoud, want echt als 'The Special One' bestempelt de Duitse coach van de Arnhemmers hem niet meer. "Mourinho is één van de beste trainers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl