Volt zet Gündogan uit fractie, Kamerlid doet aangifte van smaad en laster
Volt heeft Kamerlid Nilüfer Gündogan definitief uit de fractie gezet. Volgens partijleider Dassen en de partijvoorzitters Muller en De Leeuw (Volt heeft twee co-voorzitters) is haar positie onhoudbaar geworden, nu er meldingen tegen haar zijn binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag en ze ook niet wil meewerken aan een onderzoek.
In een reactie kwalificeert Gündogan de gang van zaken als "smaad en laster". Geert-Jan Knoops, de advocaat van Gündogan, zegt dat zij om die reden zaterdagavond aangifte heeft gedaan tegens Laurens Dassen, het andere Kamerlid van Volt, het partijbestuur en de mensen die de meldingen hebben gedaan.
Dassen en de voorzitters zeggen in een verklaring dat er dertien meldingen over haar zijn binnengekomen vanuit alle lagen van de partij. Volgens de verklaring lopen die uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van haar positie.
Eerder had Volt Gündogan al geschorst, naar aanleiding van meldingen van "grensoverschrijdend gedrag". De aard van die meldingen had de partij nog niet bekendgemaakt.
Dit gedrag tolereren wij niet in onze partij.
Volgens Volt wilde het bureau dat de meldingen onderzoekt ook met Gündogan praten, zodat zij haar kant van het verhaal kon vertellen, maar heeft ze meerdere keren laten weten hier niet op in te gaan. "We zijn geschrokken van deze meldingen en dat Nilüfer heeft aangegeven niet mee te willen werken. Dit gedrag tolereren wij niet in onze partij."
De partij noemt het "verschrikkelijk dat er grensoverschrijdend gedrag binnen Volt heeft kunnen plaatsvinden en dat de betrokken personen zich niet veilig hebben gevoeld om zich eerder op deze schaal uit te spreken".
'Geen onoorbaar gedrag'
Gündogan bestrijdt dat ze onoorbaar gedrag heeft vertoond. Volgens het Kamerlid is haar nog steeds niet verteld wat de meldingen zijn. Gündogan voegt eraan toe dat ze geen fatsoenlijke kans heeft gehad om te reageren. "In plaats van de rechter die over mij mag oordelen heeft Volt zelf rechter gespeeld en over mij geoordeeld. Dit past niet in een rechtsstaat."
Het Kamerlid zegt ook dat het "bezijden de waarheid is" dat ze niet aan het onderzoek wilde meewerken. Volgens haar is het onderzoeksbureau niet onafhankelijk en wil ze alleen meedoen aan een "werkelijk onafhankelijk" onderzoek.
Naast de aangifte voor smaad en laster had Gündogan eerder al een kort geding tegen Volt aangespannen, om haar schorsing aan te vechten. Dat dient dinsdag. Ze wil nu geen verdere inhoudelijke mededelingen doen. Ze zegt wel dat ze nog alle vertrouwen heeft in de leden van Volt. "Ik zal mij daarom blijven inzetten voor mijn leden en voor hen die op mij hebben gestemd."
Tekortgeschoten
Volgens de verklaring van Volt is de partijleiding zelf ook tekortgeschoten. Dassen, Muller en De Leeuw bieden daarvoor hun excuses aan de betrokkenen aan. Ze willen situaties als deze in de toekomst voorkomen en gaan daarom de manier waarop ze kandidaten screenen tegen het licht houden. Ook moet duidelijker worden waar mensen met klachten terechtkunnen.
Gündogan zei al eerder dat ze hoe dan ook Kamerlid zou blijven. Als ze dat inderdaad doet, komt het totaal aantal fracties in de Kamer op twintig. Kamerleden worden op persoonlijke titel gekozen en ook als ze hun fractie worden uitgezet kunnen ze hun zetel houden.