1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Volt-Kamerlid Gündogan stapt naar rechter om schorsing

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan van Volt stapt naar de rechter om haar schorsing aan te vechten. Dat melden haar advocaten Carry en Geert-Jan Knoops in een verklaring. Ze spant een kort geding aan tegen de Tweede Kamerfractie van Volt.

Afgelopen zondagavond schorste de partij Gündogan wegens verdenkingen van "grensoverschrijdend gedrag". De partij gaf op dat moment geen nadere informatie over wat er mogelijk was voorgevallen. Gündogan zelf reageerde verbaasd. In een schriftelijke verklaring, een paar dagen later, zei ze niet te weten wat haar precies wordt verweten. Ook zei ze haar Kamerzetel te willen behouden.

Machtsverhouding

Fractievoorzitter Dassen probeerde dinsdag in een toelichting voor de pers wel duidelijkheid te geven en zei dat er sprake was van een "machtsverhouding" en dat mensen binnen de partij "zich onveilig voelen om zich uit te spreken over wat zij hebben meegemaakt".

De schorsing van Volt betekent dat Gündogan voor de partij niet meer mag meedoen aan debatten en andere publieke optredens. En ze mag geen contact meer hebben met medewerkers.

Rectificatie

De advocaten gaan dus in een kort geding proberen haar schorsing terug te draaien. Ook willen ze dat Volt de uitlatingen over Gündogan rectificeert en komen ze met een eis tot voorlopige schadevergoeding.

In de verklaring staat verder dat Gündogan "het betreurt dat het zo ver heeft moeten komen". "Zij heeft in de afgelopen dagen meerdere malen Volt de kans heeft gegeven om de situatie in der minne te regelen." De zaak dient op 28 februari in Amsterdam.

Volt betreurt deze stappen en benadrukt dat Gündogan niet aan het onderzoek wil meewerken. Ook zegt de partij dat er niet één klacht, maar meerdere meldingen zijn binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag van Gündogan.

Volt blijft achter zijn aanpak staan. "Melders moeten zich veilig voelen om hun meldingen die wijzen op grensoverschrijdend gedrag naar voren te brengen", zo schrijft de partij in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl