Nilufer Gündogan tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
NOS NieuwsAangepast

Kamerlid Gündogan wil zetel behouden, inhoud beschuldiging blijft onduidelijk

Het geschorste Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan wil haar Kamerzetel hoe dan ook behouden. Dat zegt zij in een verklaring op Twitter. Ze ervaart de gang van zaken als een nachtmerrie, maar voelt zich ook strijdbaar.

Partijleider Dassen heeft inmiddels de pers te woord gestaan. Hij stelt dat het besluit om Gündogan te schorsen niet lichtzinnig is genomen, maar zei niet van welk grensoverschrijdend gedrag ze wordt beschuldigd.

Gündogan werd zondagavond met onmiddellijke ingang geschorst na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag door mensen tot wie zij een "machtsverhouding" heeft. Ze zegt dat ze, ondanks een verzoek om vandaag voor 9.00 uur opheldering te geven, niks heeft gehoord van het bestuur of fractievoorzitter Dassen van Volt. Daarom komt ze nu zelf met een verklaring.

"Ik ben ervan overtuigd dat er, gezien de aard en omvang van de klachten, buitenproportioneel is gehandeld", schrijft ze. Zij had voorgesteld om 24 uur de tijd te nemen "om een en ander nauwkeurig uit te zoeken en niet overhaast te handelen".

"Mochten mensen zich vanwege mijn stijl van werken onveilig hebben gevoeld, dan betreur ik dat zeer", voegt ze daaraan toe.

Omdat het Volt-Kamerlid vragen heeft bij de rechtmatigheid van het handelen van het bestuur van Volt, heeft ze advocaat Knoops in de arm genomen. Ze zegt strijdbaar te blijven en nog steeds achter het programma van Volt te staan, "de partij waarvan ik houd en waarvoor ik met ruim 41.000 stemmen ben verkozen."

Het liefst zou ze Kamerlid voor Volt willen blijven, maar als dat niet lukt, gaat ze op eigen titel verder. Ze voelt zich daartoe aangemoedigd door de vele aardige berichten die ze heeft ontvangen.

Gündogan wordt ernstig bedreigd en heeft zich daar regelmatig over uitgesproken. In haar verklaring zegt ze dat ze door een zware periode in haar leven gaat en zich heeft laten adviseren over beveiliging. Mede daarom zegt ze vorige week nog bij meerdere mensen in de partij te hebben aangegeven "dat ik mij onveilig voel".

Volt-leider Dassen stond vanmiddag kort de pers te woord. Hij zei dat er de afgelopen weken meldingen zijn binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag. "Dat is voor mij een schok, voor onze kleine fractie en voor onze partij."

Hij zegt zich te realiseren dat de consequenties voor Gündogan groot zijn, maar vindt dat de veiligheid van mensen die de stap hebben gezet om melding te doen van grensoverschrijdend gedrag voorop moet staan.

Dassen: meldingen grensoverschrijdend gedrag Gündogan een schok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl