Rechtbanktekening van Dave De K. van 8 februari

Verdachte ontvoering en dood Dean (4) mag overgeleverd worden aan België

De Belg Dave De K., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering en het overlijden van de 4-jarige Belgische kleuter Dean, kan worden overgeleverd aan België. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank in Amsterdam bepaald.

België heeft om overlevering van De K. gevraagd. De Belgische justitie wil de 34-jarige man vervolgen voor moord dan wel doodslag en kinderontvoering.

De K. ontkent alle beschuldigingen. Hij wil in Nederland berecht worden, omdat de omstandigheden in de gevangenis in het Belgische Dendermonde slecht zouden zijn. De K. vreest bijvoorbeeld dat hij niet de psychische zorg kan krijgen die hij nodig heeft.

Volgens de rechtbank in Amsterdam is die angst ongegrond. Gevangenen in België hoeven niet te vrezen dat hun grondrechten in het gedrang komen, en goede toegang tot medische en psychische zorg wordt gewaarborgd, aldus de rechtbank.

De rechtbank verwierp ook het bezwaar van De K dat hij vanwege de media-aandacht geen eerlijk proces in België zou krijgen. De K. kan niet in beroep gaan tegen de beslissing.

Oppas

De 4-jarige Dean was in januari een paar dagen vermist. Hij werd voor het laatst gezien in het Belgische Sint-Niklaas, in het bijzijn van de 34-jarige De K., die zijn oppas was. De K. werd opgepakt in Meerkerk, bij Gorinchem. Een paar uur later werd het lichaam van Dean "op aanwijzing" van De K. gevonden bij Neeltje Jans in Zeeland. De K. was eerder al veroordeeld vanwege de fatale mishandeling van een 2-jarig kind.

Ook de Nederlandse vriendin van De K. is aangehouden, omdat zij tegenstrijdige verklaringen zou hebben afgelegd. Zij zit al vast in België en wordt verdacht van ontvoering en moord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl