1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Dean (4) zaterdag al achtergelaten door verdachte betrokkenheid bij dood

De 4-jarige Dean is volgens de politie zaterdag al achtergelaten door de Belgische man die wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Het lichaam van de overleden jongen werd maandagavond gevonden bij Neeltje Jans, dat tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland ligt.

De 34-jarige verdachte Dave De K. was dezelfde dag in Meerkerk opgepakt.

Uit het politieonderzoek blijkt verder dat De K. in de nacht van vrijdag op zaterdag bij Sint Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen de Belgisch-Nederlandse grens is overgestoken. Daarna is hij via de Westerscheldetunnel naar Koudekerke gereden.

Camerabeelden

De K. verbleef daar volgens de politie een paar uur en ging daarna eerst naar Vlissingen en Middelburg, om vervolgens terug te keren naar Koudekerke. De politie heeft niet achterhaald of Dean al die tijd ook bij hem is geweest.

Na het laatste bezoek van de verdachte aan Koudekerke is hij zaterdagmiddag naar Neeltje Jans gereden, waar hij het slachtoffer heeft achtergelaten. Hierna is De K. weggegaan uit de provincie Zeeland.

De politie is op zoek naar camerabeelden die meer duidelijk kunnen geven over de ontvoering en de dood van Dean. "Het onderzoek richt zich op de aanwezigheid van het jongetje Dean in de auto of bij de verdachte."

Overleveringsdetentie

België heeft aan Nederland gevraagd om De K. aan het land over te leveren. Hij is vanmiddag voorgeleid aan de officier van justitie in Amsterdam en die heeft hem in zogeheten overleveringsdetentie geplaatst, waarmee de uitleveringsprocedure officieel is begonnen.

Beelden van de vondst van het lichaam:

Lichaam vermiste Belgische jongen gevonden

Volgende week vrijdag wordt door de Amsterdamse rechtbank bekeken of De K. naar België gaat. Volgens het Openbaar Ministerie wil hij niet uitgeleverd worden. Tot de beoordeling van de rechtbank blijft de verdachte in overleveringsdetentie.

Gisteren werd door het OM Zeeland-West-Brabant al gemeld dat de verdachte in België zal worden vervolgd.

Vriendin verdachte aangehouden

Dinsdag werd bekend dat ook de Nederlandse vriendin van de verdachte is opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van Dean. De vrouw zou na de verdwijning van De K. met de 4-jarige Dean tegenstrijdige verklaringen aan de politie hebben afgelegd. Ook zou ze informatie over hem hebben achtergehouden.

De K. en zijn vriendin pasten regelmatig op het jongetje en diens 7-jarige zusje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl