1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Verdachte in zaak 4-jarige Dean vervolgd in België, vriendin verdacht van moord

De vervolging van de Belgische verdachte Dave De K. in verband met de dood van de 4-jarige Dean zal in België plaatsvinden. Dat hebben het Nederlandse en Belgische Openbaar Ministerie met elkaar afgesproken.

"Omdat zowel het slachtoffertje, de nabestaanden als de verdachte de Belgische nationaliteit bezit is een vervolging door de Belgen het meest opportuun", meldt het OM Zeeland-West-Brabant.

De K. wordt in België verdacht van ontvoering en betrokkenheid bij de dood van de Belgische kleuter. Zijn Nederlandse vriendin wordt verdacht van ontvoering en moord, zo werd vandaag bekend. Het parket Oost-Vlaanderen kan geen details geven. "We kunnen enkel zeggen dat ze is aangehouden en dat het onderzoek volop loopt", zegt een woordvoerster.

Aanhouding in Nederland

De 34-jarige De K. werd maandag opgepakt in Meerkerk, bij Gorinchem. Een paar uur later vond de politie het lichaam van Dean "op aanwijzing" van de Belg in Zeeland.

Gisteren werd duidelijk dat ook de vriendin van De K. was opgepakt, onder meer omdat ze tegenstrijdige verklaringen zou hebben afgelegd. Dat ze van zwaardere feiten wordt verdacht dan De K., heeft volgens de Vlaamse omroep VRT mogelijk te maken met de verschillende rechtssystemen in Nederland en België.

"Het parket in ons land gaat meestal uit van de zwaarst mogelijke verdenking. In dit geval moord. Dat biedt meer mogelijkheden voor het onderzoek", aldus de VRT.

Ruzie

De K. paste samen met zijn vriendin regelmatig op het jongetje en diens 7-jarige zusje. "We hadden veel vertrouwen in Dave. Hij zorgde echt goed voor mijn zoontje", zei moeder Elke Verberckmoes maandag tegen Belgische media. Vorige week kon de moeder om medische redenen even niet voor haar zoontje zorgen. Haar vriendin R., die sinds juli de vriendin is van Dave De K, kon op Dean passen.

R. liet vorige week weten dat Dean nog een nachtje langer wilde blijven. De dag erna volgde hetzelfde bericht. Op zaterdag ontdekte de moeder wat er aan de hand was. De K. had ruzie met zijn vriendin gekregen en was vertrokken, met Dean. Wanneer is onduidelijk; donderdag of vrijdag. Waarom hij de jongen meenam is ook niet bekend.

De K. heeft tot 2018 tien jaar vastgezeten vanwege structurele en heftige mishandeling van een jongetje van 2. Dat was het kind van zijn ex-vriendin, dat aan de verwondingen overleed. Tijdens zijn veroordeling is er niet over tbs gesproken, omdat dit systeem pas twee jaar na de veroordeling van De K. in België werd ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl