NOS NieuwsAangepast

Vier doden, schade en ontruimingen door storm Eunice

De storm Eunice heeft in Nederland aan vier mensen het leven gekost. Op drie plekken in de regio Amsterdam kwam iemand onder een omvallende boom terecht. In een geval ging het om een boom die op een auto terechtkwam, bij een ander werd een fietser geraakt. Bij de Groningse plaats Adorp overleed een automobilist na een botsing met een boom die op de weg lag.

In het Brabantse Boekel raakte een oudere vrouw zwaargewond door een omvallende boom. Ze is met meerdere botbreuken in het ziekenhuis opgenomen.

Het KNMI beëindigde het weeralarm (code rood) rond 02.15 uur. Inmiddels geldt in het grootste deel van het land code geel ('wees alert'), voor de provincies Noord-Brabant en Limburg zijn geen weerwaarschuwingen van kracht.

Wel meldt het KNMI dat er nu overal kans is op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur, behalve in Noord-Brabant en Limburg. De komende uren neemt de wind geleidelijk verder in kracht af. Vanavond en ook morgen kunnen, vooral in het westen van het land, opnieuw zware windstoten voorkomen.

Spoor en wegen

De storm zorgde ook voor veel overlast op het spoor, en op de weg. Vanaf 14.00 uur reden er geen treinen, en ook vanochtend kan de dienstregeling niet nog niet opgestart worden. Ook op de weg zal vandaag nog niet alles bij het oude zijn. Op verschillende plekken zijn vrachtwagens gekanteld en liggen bomen, takken of andere voorwerpen op de snelwegen, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat:

"We werken met man en macht om die wagens weg te krijgen, maar de veiligheid van de bergers staat voorop. En of er schade aan de weg is, is vaak pas te zien als de vrachtwagens weg zijn, en dan moet die ook hersteld worden."

112 overbelast

Door de vele meldingen raakte alarmnummer 112 overbelast. In een NL Alert roept de politie op het noodnummer alleen te bellen in levensbedreigende situaties. In het waarschuwingsbericht wordt ook opgeroepen binnen te blijven vanwege de extreme weersomstandigheden.

Bekijk een compilatie van beelden van de schade die storm Eunice heeft veroorzaakt:

Storm Eunice trekt over het land: omgevallen bomen, daken kapot

Niet alleen het wegverkeer ondervond hinder: de provincie Zuid-Holland besloot uit veiligheidsoverwegingen circa 80 bruggen daar niet meer te bedienen en het veer naar Texel werd vanmiddag uit de vaart genomen. Schiphol moest ongeveer 350 van de 1000 vluchten vandaag schrappen. Dat er niet meer werden geannuleerd komt doordat de wind uit een goede hoek waait.

Op sociale media zijn niet alleen beelden te zien van omgewaaide bomen, maar ook van ingestorte garageboxen, losgeraakte dakbedekkingen en ramen die uit kozijnen zijn geblazen.

Instortingsgevaar

In Den Haag waaiden zonnepanelen en grote delen van het dak van het ADO-stadion weg. Volgens een woordvoerder is het gebouw ontruimd en is de omgeving afgezet, omdat er nog meer platen weggeblazen dreigen te worden.

Tientallen woningen rondom de Elandkerk in Den Haag zijn aan het eind van de middag ontruimd geweest omdat de vrees bestond dat de linkertoren van de kerk kon instorten. Bouwkundig experts keken er samen met de eigenaar en deskundigen van de gemeente naar en concludeerden dat er geen instortingsgevaar is. De omwonenden konden weer naar huis en de weg werd weer vrijgegeven.

Later op de avond werd een deel van de straat toch weer afgezet en moesten de bewoners van zo'n twintig huizen hun woning uit. Volgens de brandweer kan de kerk instabiel worden, omdat er door de storm diverse leien van het dak zijn gevallen. Komende dag wordt de kerk nog eens geïnspecteerd.

Op beelden is te zien dat de toren aan het schommelen is:

Elandkerk Den Haag

Eunice zwol rond 15.00 uur aan uit tot een echte storm. Er was toen bij Vlissingen een uur lang windkracht 9 gemeten, de officiële grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl