Op Texel waait het al flink
NOS NieuwsAangepast

Code rood voor Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, Friesland en Flevoland

Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor het westen van Nederland. Er worden daar gevaarlijke situaties verwacht door storm Eunice.

Het weeralarm geldt vanaf 14.00 uur voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het IJsselmeergebied en het Waddengebied.

Er worden windstoten verwacht van 100 tot 130 kilometer per uur. Daardoor kunnen bomen omwaaien en gevelplaten van gebouwen naar beneden komen. Dat levert levensgevaarlijke situaties op voor mensen op straat. Pas later vanavond neemt de windkracht weer af.

In het hele land zijn al voorzorgsmaatregelen genomen. Zo rijden vanmiddag de treinen niet en zijn ook veerdiensten uit de vaart gehaald. Bussen van regionale vervoerders rijden alleen nog op bepaalde trajecten. Scholen gaan eerder dicht zodat leerlingen op tijd veilig thuis kunnen komen.

Ook in het buitenland zijn er problemen door storm Eunice. Voor een groot deel van Zuid-Engeland geldt al de hele ochtend code rood. De Britse autoriteiten hebben miljoenen inwoners opgeroepen om vandaag niet naar buiten te gaan. Het leger staat paraat om in te grijpen, meldt de BBC. Volgens de omroep wordt Eunice een van de zwaarste stormen van de afgelopen dertig jaar.

Vanochtend trof Eunice al de zuidwestkust van Ierland, met windsnelheden van zeker 130 kilometer per uur en zware regenval. Duizenden huishoudens in de regio's Kerry en Cork zitten zonder elektriciteit doordat masten zijn omgewaaid. De storm heeft inmiddels de Engelse zuidwestkust bereikt. De Britse autoriteiten hebben inwoners van enkele kustplaatsen gewaarschuwd voor levensgevaarlijke overstromingen.

Weerman Marco Verhoef geeft in onderstaande video antwoord op vragen over storm Eunice:

Marco Verhoef over wat we kunnen verwachten van storm Eunice

Gisteren waren er al problemen door storm Dudley. Zo werd bij IJmuiden een autoschip uit zijn koers geblazen. Het 167 meter lange en 28 meter brede vaartuig, de Sea Viking, botste daardoor op het talud van de Kanaaldijk en lag daar even vast.

Bij verzekeraars zijn gisteren al honderden schademeldingen binnengekomen. Dat worden er na vandaag waarschijnlijk nog veel meer, want Eunice is veel krachtiger en dus verwoestender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl