Zandzakken beschermen strandtenten in Scheveningen
NOS NieuwsAangepast

Overlast verwacht van storm Eunice: veel minder treinen, scholen eerder dicht

Storm Eunice leidt vandaag tot veel hinder in Nederland. Zo rijden er vanaf 14.00 uur geen binnenlandse en internationale treinen meer en schrapt KLM bijna 170 vluchten. Ook sluiten scholen eerder en gaan veel test- en vaccinatielocaties van de GGD eerder dicht.

Het KNMI heeft voor vandaag voor het grootste deel van het land code oranje afgegeven vanwege de storm. Alleen voor Limburg geldt code geel.

De NS acht de kans groot dat er bomen op het spoor waaien. "Ook voor storingsploegen is het verlenen van assistentie of uitvoeren van herstelwerkzaamheden bij zo'n hevige storm te gevaarlijk."

Stormdienstregeling

Vanochtend is er een stormdienstregeling van kracht en rijden er minder treinen. Regionale vervoerders rijden in de ochtend wel hun normale dienstregeling, meldt ProRail, maar ook regionale treinen rijden na 14.00 uur niet meer. De NS adviseert reizigers de reisplanner goed in de gaten te houden "en indien mogelijk vandaag niet te reizen".

KLM zegt dat er vandaag voor het bedrijf "een zeer beperkte operatie" mogelijk is op Schiphol, waardoor ook vertragingen kunnen ontstaan. Het bedrijf adviseert reizigers voor vertrek te kijken op de website van de luchtvaartmaatschappij. Passagiers die te maken krijgen met annuleringen worden door het bedrijf geïnformeerd. Zij worden omgeboekt naar andere vluchten.

Als gevolg van het stormachtige weer sluiten veel vaccinatie- en teststraten van de GGD verspreid over het land aan het begin van de middag, melden de regionale GGD's.

Ook onderwijsinstellingen nemen maatregelen vanwege het weer. Zo melden onder meer de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Rotterdam, Inholland, Fontys in Tilburg en hogeschool Saxion dat er tot 12.00 uur fysiek onderwijs wordt gegeven, daarna gaan de opleidingen dicht. Ook diverse middelbare scholen en mbo's stoppen rond die tijd met onderwijs in de klas.

De instellingen willen studenten de kans geven op tijd naar huis te gaan, omdat NS vanaf 14.00 uur stopt met rijden.

Rijkswaterstaat: let goed op

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden. Vooral vrachtwagenchauffeurs en automobilisten met een aanhanger krijgen het advies extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagens kunnen veel hinder ondervinden.

Rijkswaterstaat zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Op windgevoelige locaties, zoals de Van Brienenoordbrug, Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug worden extra bergers stand-by gezet om gestrande vrachtwagens snel te bergen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl