liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vertragingen en omleidingen in openbaar vervoer • Code rood beëindigd

 • Welkom in het liveblog van 18 februari over storm Eunice
 • Code rood is beëindigd door het KNMI. Alleen voor Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geldt nog code geel
 • ProRail: veel meldingen van schade en bomen op het spoor
 • In de regio Amsterdam zijn drie mensen omgekomen door omgevallen bomen
 • In de buurt van Adorp in Groningen is een automobilist verongelukt
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Lees het laatste nieuws over de nasleep van storm Eunice in het nieuwe liveblog.

Code groen voor bijna hele land

Voor bijna het hele land gelden momenteel geen weerswaarschuwingen meer. Rond 10.00 uur hebben alleen de provincies Zuid-Holland en Zeeland nog code geel van het KNMI. De rest van het land is groen, wat betekent: geen bijzonderheden.

Wel meldt het KNMI op de website dat er vanavond in het westen en zuidwesten tijdelijk kans is op zware windstoten van 75 tot 90 km per uur. Dat kan hinder veroorzaken voor het verkeer. In de nacht neemt de wind weer af.

Vanaf de middag rijden eerste treinen van NS weer

In de loop van de middag zullen de eerste treinen weer gaan rijden op verschillende plekken in het land, meldt de NS. Rond 12.00 uur starten de eerste treinen weer op. Om welke trajecten het gaat, kan de NS nog niet zeggen. Ook zal het gaan om pendeltreinen tussen verschillende plaatsen, en niet om hele trajecten.

De normale dienstregeling kan de hele dag nog niet worden gereden. Medewerkers van ProRail zijn druk bezig om schade te repareren en omgevallen bomen te verwijderen.

Op enkele trajecten in het land rijden sinds vanochtend weer treinen. Het gaat hier om treinen van lokale vervoerders, niet van de NS.

Vertragingen en omleidingen in openbaar vervoer

Ook lokaal moeten reizigers in het openbaar vervoer vanochtend rekening houden met omleidingen en vertragingen. Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET meldt dat de gewone dienstregeling is hervat, maar reizigers wel rekening moeten houden met mogelijk extra reistijd. In Amsterdam rijden verschillende trams maar een deel van hun route vanwege kapotte bovenleidingen. Andere trams worden omgeleid.

Vervoerder Arriva meldt dat op verschillende trajecten geen treinverkeer mogelijk is vanwege bomen op het spoor, vooral in Noord-Brabant en Limburg en in het noorden van het land. Het bedrijf zet op verschillende plaatsen bussen in. Ook vervoerder Qbuzz zet bussen in op trajecten waar treinen nog niet kunnen rijden, zoals op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Landelijk ligt het treinverkeer nog steeds plat. Mogelijk kan het tot in de middag duren voor er weer treinen gaan rijden.

Nog geen treinen, ook schade op Nederlandse wegen

Ook deze ochtend is er geen treinverkeer mogelijk. Dat heeft spoorbeheerder ProRail gisteravond al aangekondigd. De schade op het spoor door storm Eunice is te groot. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd.

Wanneer er wel weer treinen kunnen rijden, is op dit moment nog niet te zeggen. Volgens de NS kan de overlast tot in de middag duren.

Ook op de Nederlandse wegen is de schade van storm Eunice merkbaar. Door omgevallen bomen of andere schade zijn diverse wegen nog versperd, meldt ANWB. De verkeersdienst raadt aan om de verkeersinformatie in de gaten te houden.

ProRail: veel meldingen van schade en bomen op het spoor

Spoorbeheerder ProRail meldt dat ook in het noorden van het land de meldingen van schade en bomen op het spoor "onverminderd hoog" zijn. De spoorbeheerder begon eerder vannacht met het inspecteren van de spoorwegen in een groot deel van het land, maar kon dat vanwege de storm in het noorden nog niet doen. Inmiddels is ook daar de inspectie begonnen, zegt de spoorbeheerder.

Volgens ProRail is er ook vaak plastic in de bovenleiding gekomen. Om dat te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden, voordat het plastic weggehaald kan worden.

Code geel nog in zes provincies

Voor een steeds groter deel van Nederland is geen weerwaarschuwing van het KNMI meer van kracht. Alleen voor de provincies Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geldt nog code geel ('wees alert') vanwege kans op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Voor de rest van het land geldt nu code groen.

Ook heeft Rijkswaterstaat de dijkbewakingsadviezen voor het hele land ingetrokken. Op sommige plekken was er dijkbewaking ingesteld vanwege hoogwater door de storm.

Doden door storm Eunice in Duitsland

De storm Eunice heeft in Duitsland het leven gekost aan twee mensen. In de buurt van Altenberge in de deelstaat Noordrijn-Westfalen kwam een 56-jarige automobilist om het leven toen hij met zijn auto tegen een omgevallen boom botste.

In het nabijgelegen Saerbeck, ten noorden van Münster, stierf een 33-jarige man doordat zijn auto over de kop sloeg. Vermoedelijk is zijn auto gegrepen door een windvlaag, meldt de brandweer.

Eunice heeft ook in België, Ierland en het Verenigd Koninkrijk dodelijke slachtoffers geëist. In Frankrijk vielen zeker elf gewonden. Ook kwamen daar ruim 130.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

Code rood beëindigd, storm Eunice ten einde

Het KNMI heeft code rood vanwege storm Eunice beëindigd. Voor een groot deel van het land geldt nu code geel ('wees alert'), voor de provincies Noord-Brabant en Limburg zijn geen weerwaarschuwingen van kracht.

Wel meldt het KNMI dat er nu overal kans is op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur, behalve in Noord-Brabant en Limburg. De komende uren neemt de wind geleidelijk verder in kracht af. Vanavond en ook morgen kunnen, vooral in het westen van het land, opnieuw zware windstoten voorkomen.

Markerwaarddijk weer open voor autoverkeer

De Markerwaarddijk (N307) tussen Lelystad en Enkhuizen is weer geopend voor autoverkeer, zo laat de provincie Flevoland weten. De weg werd gistermiddag afgesloten voor alle verkeer vanwege de storm.

Er geldt nog wel een verbod voor vrachtwagens en auto's met aanhangers op de weg tussen het IJsselmeer en het Markermeer. Dat verbod wordt rond 04.30 uur opgeheven, aldus de provincie.

Daken rijtjeswoningen losgeraakt in Appingedam, 18 huizen ontruimd

Achttien huizen in Appingedam zijn door de brandweer ontruimd. De daken van drie woonblokken in Groningse plaats zijn door de harde wind losgeraakt en deels weggeblazen. Niemand raakte gewond.

Volgens de veiligheidsregio kunnen de bewoners voorlopig niet terugkeren. Voor iedereen is vervangend onderdak gevonden.

ProRail: herstel van spoor begonnen

Aannemers van ProRail zijn gestart met het herstelwerk aan het spoor. Op plaatsen waar code rood niet meer geldt, kunnen aannemers nu de schade aan het spoor in beeld brengen. De spoorbeheerder meldde rond middernacht dat aannemers in ongeveer de helft van het land de situatie kunnen bekijken en dat nu pas blijkt hoe groot de gevolgen zijn.

"We treffen veel bomen op het spoor en losgewaaide voorwerpen aan. Hierdoor is er ook veel schade aan de bovenleidingen. Waar er veilig gewerkt kan worden gaan onze storingsploegen hard aan de slag om de sporen vrij te maken en de infrastructuur zo nodig te herstellen", aldus de spoorbeheerder.

Vanochtend rijden er in ieder geval geen treinen. De NS adviseert reizigers kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor de laatste stand van zaken.

Rijkswaterstaat: grootste versperringen opgelost

De grootste versperringen op de Nederlandse hoofdwegen zijn opgelost, meldt Rijkswaterstaat. Alleen nog enkele verbindingswegen, parallelbanen en af- en toeritten zijn afgesloten door stormschade of gekantelde vrachtwagens.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat wel dat de rijomstandigheden nog altijd "verre van ideaal" zijn. De organisatie verwacht tot in de loop van vandaag nodig te hebben om alle wegen op te ruimen en gestrande voertuigen te bergen. In provincies waar code rood of oranje geldt, adviseert Rijkswaterstaat mensen niet de weg op te gaan als dat niet per se noodzakelijk is.

Op veel wegen waren er problemen, zoals op de A9 bij knooppunt Raasdorp:

Vrachtwagen kantelt op A9 en belandt op auto

Rondzwaaiende glazenwassersbak in Houten vastgezet

De glazenwassersbak die boven een winkelcentrum in het centrum van Houten bungelde, is vastgezet. Dat meldt de veiligheidsregio Utrecht. Bewoners van ontruimde appartementen kunnen weer terug naar hun huis.

Eerder op de avond brak een glazenwassersbak van een flat los. Daardoor moesten niet alleen appartementen worden ontruimd, maar ook een bioscoop, een winkelcentrum en een restaurant. Gevreesd werd dat de bak naar beneden zou vallen.

Opnieuw huizen ontruimd rond Elandkerk in Den Haag uit vrees voor instortingsgevaar

De hulpdiensten hebben opnieuw meerdere huizen in de omgeving van de Elandkerk in Den Haag ontruimd. Ook is een deel van de straat afgezet, omdat gevreesd wordt voor dat één van de kerktorens kan instorten.

Eerder op de dag werd een deel van de straat rond de kerk al afgezet vanwege instortingsgevaar, maar die werd later weer vrijgegeven omdat experts hadden geconcludeerd dat er geen gevaar was. De brandweer zegt nu dat de kerk toch instabiel kan worden, omdat er door de storm diverse leien van het dak zijn gevallen.

De bewoners van zo'n twintig huizen kunnen vannacht niet terug naar hun woning. Zij worden opgevangen bij onder meer familieleden. Komende dag wordt de kerk nog eens geïnspecteerd.

Regio 15
Touringscars staan klaar om mensen naar elders te brengen

Veerdienst tussen Texel en Den Helder vaart morgenochtend weer

TESO, de veerdienst tussen Texel en Den Helder, ziet af van een extra overtocht vanavond. Het is nog te gevaarlijk, zegt een woordvoerder. Morgenochtend vanaf 06.00 uur zijn er wel weer afvaarten.

Woningen Moordrecht hoeven niet te worden ontruimd

De bewoners van de beschadigde woningen aan de Prinses Beatrixlaan in Moordrecht mogen toch in hun huis blijven, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Dat is gebleken na een inspectie. "Het is veilig en verantwoord om in uw woning te blijven. Dat hebben we alle bewoners aan de Prinses Beatrixlaan in Moordrecht verteld", aldus de Veiligheidsregio.

Rondzwaaiende glazenwassersbak in Houten

In Houten bungelt boven het winkelcentrum het Rond een glazenwassersbak in de wind. Het gebied rond de flat is afgezet. Bewoners van ontruimde appartementen zijn opgevangen in het gemeentehuis.

Glazenwassersbak hangt los in Houten

Ruim 2400 schademeldingen bij Interpolis

Verzekeraar Interpolis heeft ruim 2400 schademeldingen binnengekregen. Bij meer dan 90 procent van die meldingen gaat het om schade aan woningen.

De meeste meldingen komen uit Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland. De verzekeraar raadt mensen aan om voorzichtig te blijven bij het opnemen van de schade. "Ga dus niet het dak op terwijl het nog stormt", zegt een woordvoerder.

ProRail: morgenochtend nog geen treinverkeer mogelijk

Er rijden morgenochtend nog geen treinen, meldt spoorbeheerder ProRail. De schade op het spoor door storm Eunice is te groot. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd.

Met de trein of de auto onderweg? Ook morgen nog problemen verwacht

Wat staat je morgenochtend te wachten op de weg en op het spoor? De storm wordt langzaam minder, maar de problemen zullen nog niet overal zijn opgelost, waarschuwen de NS en Rijkswaterstaat. Een overzicht.

Twintig huizen ontruimd in Sneek

In Sneek zijn twintig huizen en appartementen ontruimd vanwege een weggewaaide gevel en loslatend dakleer, meldt Omrop Fryslân. Een hoogwerker kan pas aan het werk als de wind gaat liggen, aldus de omroep.

KNMI: 'Zeer zware windstoten in het noorden'

In het noorden van Nederland waait het nog altijd hard, meldt het KNMI, met zeer zware windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur. Daar zijn nog code rood en code oranje van kracht. Op andere plekken geldt code geel, met aanhoudende zware windstoten (75-90 kilometer per uur).

Hoed waait weg in Rotterdam

Hoed waait weg in Rotterdam

ProRail: 'Veel bomen op het spoor'

Door de storm liggen er veel bomen op het spoor, meldt ProRail. Er zijn bomen gevallen op het spoor bij Oudenbosch, Diemen, Den Dolder, Zutphen, Echten, Maarssen, Apeldoorn, Warmond, Ransdaal en Aadorp. Bij Breda zijn zelfs drie bomen op het spoor gewaaid.

Bij station Hoorn zijn platen van een fietsenstalling op het spoor terechtgekomen, bij Wadenoijen waren dat onderdelen van een dak. Tussen Vlissingen en Middelburg viel een boom op de bovenleiding, waardoor het hele portaal gerepareerd moet worden.

ProRail
In Zeeland beschadigde een boom de bovenleiding

Vierde persoon overleden als gevolg van storm

Bij een eenzijdig ongeluk op de N361 in de provincie Groningen is een automobilist omgekomen. De bestuurder botste op een omgevallen boom die op de weg lag. De man of vrouw zat als enige in de auto, zegt de Groningse politie.

Hulpdiensten kwamen met spoed naar de provinciale weg om hulp te verlenen:

ProNews Producties
In Adorp overleed een automobilist na een botsing met een boom die op de weg lag.

Bedolven fietsen en een onbeheersbare glazenwassersbak

 • ANP
  Brokstukken van de Haagse Elandkerk liggen op een geparkeerde auto
 • SQ Vision Mediaprodukties
  Een waterleiding en een huis zijn beschadigd door een omgewaaide boom
 • SQ Vision Mediaprodukties
  De Heuveleindseweg in Best staat blank nadat de waterleiding is gesprongen
 • Provicom Multimediadiensten
  Fietsen bedolven onder puin doordat een fietsenwinkel in Middelburg is ingestort
 • Provicom Multimediadienste
  Fietsen bedolven onder puin nadat pand van fietsenwinkel in Middelburg instort
 • Venema Media
  In Huijbergen is een gevel uit een manege gewaaid
 • ANP
  Een vrouw in Amsterdam moet lopen omdat haar taxi niet verder kan
 • Koen Laureij Fotografie & Media
  In Houten hangt boven winkelcentrum het Rond een rondzwaaiende glazenwassersbak
 • Koen Laureij Fotografie & Media
  Het gebied rondom het winkelcentrum in Houten is afgezet door de hulpdiensten

Live: Weermensen praten je live bij over storm Eunice

Willemijn Hoebert en Marco Verhoef praten je live bij over storm Eunice.

'Woningen ontruimd in Moordrecht vanwege stormschade'

Er moeten mogelijk negen huizen worden ontruimd in de Prinses Beatrixstraat in Moordrecht, Zuid-Holland. Dat meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. De huizen zijn beschadigd door de storm. "We organiseren de eerste opvang als bewoners zelf dat niet lukt", meldt de Veiligheidsregio.

NL-alert niet in het hele land verstuurd

De NL-Alert van drie uur geleden is bewust niet in het hele land verstuurd. Inwoners van de provincie Limburg en delen van Noord- en Oost-Nederland hebben hem niet gekregen. De Veiligheidsregio Groningen laat op een kaartje zien waar de melding wel is verstuurd.