liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vertragingen en omleidingen in openbaar vervoer • Code rood beëindigd

 • Welkom in het liveblog van 18 februari over storm Eunice
 • Code rood is beëindigd door het KNMI. Alleen voor Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geldt nog code geel
 • ProRail: veel meldingen van schade en bomen op het spoor
 • In de regio Amsterdam zijn drie mensen omgekomen door omgevallen bomen
 • In de buurt van Adorp in Groningen is een automobilist verongelukt
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Lees het laatste nieuws over de nasleep van storm Eunice in het nieuwe liveblog.

Code groen voor bijna hele land

Voor bijna het hele land gelden momenteel geen weerswaarschuwingen meer. Rond 10.00 uur hebben alleen de provincies Zuid-Holland en Zeeland nog code geel van het KNMI. De rest van het land is groen, wat betekent: geen bijzonderheden.

Wel meldt het KNMI op de website dat er vanavond in het westen en zuidwesten tijdelijk kans is op zware windstoten van 75 tot 90 km per uur. Dat kan hinder veroorzaken voor het verkeer. In de nacht neemt de wind weer af.

Vanaf de middag rijden eerste treinen van NS weer

In de loop van de middag zullen de eerste treinen weer gaan rijden op verschillende plekken in het land, meldt de NS. Rond 12.00 uur starten de eerste treinen weer op. Om welke trajecten het gaat, kan de NS nog niet zeggen. Ook zal het gaan om pendeltreinen tussen verschillende plaatsen, en niet om hele trajecten.

De normale dienstregeling kan de hele dag nog niet worden gereden. Medewerkers van ProRail zijn druk bezig om schade te repareren en omgevallen bomen te verwijderen.

Op enkele trajecten in het land rijden sinds vanochtend weer treinen. Het gaat hier om treinen van lokale vervoerders, niet van de NS.

Vertragingen en omleidingen in openbaar vervoer

Ook lokaal moeten reizigers in het openbaar vervoer vanochtend rekening houden met omleidingen en vertragingen. Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET meldt dat de gewone dienstregeling is hervat, maar reizigers wel rekening moeten houden met mogelijk extra reistijd. In Amsterdam rijden verschillende trams maar een deel van hun route vanwege kapotte bovenleidingen. Andere trams worden omgeleid.

Vervoerder Arriva meldt dat op verschillende trajecten geen treinverkeer mogelijk is vanwege bomen op het spoor, vooral in Noord-Brabant en Limburg en in het noorden van het land. Het bedrijf zet op verschillende plaatsen bussen in. Ook vervoerder Qbuzz zet bussen in op trajecten waar treinen nog niet kunnen rijden, zoals op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Landelijk ligt het treinverkeer nog steeds plat. Mogelijk kan het tot in de middag duren voor er weer treinen gaan rijden.

Nog geen treinen, ook schade op Nederlandse wegen

Ook deze ochtend is er geen treinverkeer mogelijk. Dat heeft spoorbeheerder ProRail gisteravond al aangekondigd. De schade op het spoor door storm Eunice is te groot. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd.

Wanneer er wel weer treinen kunnen rijden, is op dit moment nog niet te zeggen. Volgens de NS kan de overlast tot in de middag duren.

Ook op de Nederlandse wegen is de schade van storm Eunice merkbaar. Door omgevallen bomen of andere schade zijn diverse wegen nog versperd, meldt ANWB. De verkeersdienst raadt aan om de verkeersinformatie in de gaten te houden.

ProRail: veel meldingen van schade en bomen op het spoor

Spoorbeheerder ProRail meldt dat ook in het noorden van het land de meldingen van schade en bomen op het spoor "onverminderd hoog" zijn. De spoorbeheerder begon eerder vannacht met het inspecteren van de spoorwegen in een groot deel van het land, maar kon dat vanwege de storm in het noorden nog niet doen. Inmiddels is ook daar de inspectie begonnen, zegt de spoorbeheerder.

Volgens ProRail is er ook vaak plastic in de bovenleiding gekomen. Om dat te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden, voordat het plastic weggehaald kan worden.

Code geel nog in zes provincies

Voor een steeds groter deel van Nederland is geen weerwaarschuwing van het KNMI meer van kracht. Alleen voor de provincies Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geldt nog code geel ('wees alert') vanwege kans op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Voor de rest van het land geldt nu code groen.

Ook heeft Rijkswaterstaat de dijkbewakingsadviezen voor het hele land ingetrokken. Op sommige plekken was er dijkbewaking ingesteld vanwege hoogwater door de storm.

Doden door storm Eunice in Duitsland

De storm Eunice heeft in Duitsland het leven gekost aan twee mensen. In de buurt van Altenberge in de deelstaat Noordrijn-Westfalen kwam een 56-jarige automobilist om het leven toen hij met zijn auto tegen een omgevallen boom botste.

In het nabijgelegen Saerbeck, ten noorden van Münster, stierf een 33-jarige man doordat zijn auto over de kop sloeg. Vermoedelijk is zijn auto gegrepen door een windvlaag, meldt de brandweer.

Eunice heeft ook in België, Ierland en het Verenigd Koninkrijk dodelijke slachtoffers geëist. In Frankrijk vielen zeker elf gewonden. Ook kwamen daar ruim 130.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

Code rood beëindigd, storm Eunice ten einde

Het KNMI heeft code rood vanwege storm Eunice beëindigd. Voor een groot deel van het land geldt nu code geel ('wees alert'), voor de provincies Noord-Brabant en Limburg zijn geen weerwaarschuwingen van kracht.

Wel meldt het KNMI dat er nu overal kans is op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur, behalve in Noord-Brabant en Limburg. De komende uren neemt de wind geleidelijk verder in kracht af. Vanavond en ook morgen kunnen, vooral in het westen van het land, opnieuw zware windstoten voorkomen.

Markerwaarddijk weer open voor autoverkeer

De Markerwaarddijk (N307) tussen Lelystad en Enkhuizen is weer geopend voor autoverkeer, zo laat de provincie Flevoland weten. De weg werd gistermiddag afgesloten voor alle verkeer vanwege de storm.

Er geldt nog wel een verbod voor vrachtwagens en auto's met aanhangers op de weg tussen het IJsselmeer en het Markermeer. Dat verbod wordt rond 04.30 uur opgeheven, aldus de provincie.

Daken rijtjeswoningen losgeraakt in Appingedam, 18 huizen ontruimd

Achttien huizen in Appingedam zijn door de brandweer ontruimd. De daken van drie woonblokken in Groningse plaats zijn door de harde wind losgeraakt en deels weggeblazen. Niemand raakte gewond.

Volgens de veiligheidsregio kunnen de bewoners voorlopig niet terugkeren. Voor iedereen is vervangend onderdak gevonden.

ProRail: herstel van spoor begonnen

Aannemers van ProRail zijn gestart met het herstelwerk aan het spoor. Op plaatsen waar code rood niet meer geldt, kunnen aannemers nu de schade aan het spoor in beeld brengen. De spoorbeheerder meldde rond middernacht dat aannemers in ongeveer de helft van het land de situatie kunnen bekijken en dat nu pas blijkt hoe groot de gevolgen zijn.

"We treffen veel bomen op het spoor en losgewaaide voorwerpen aan. Hierdoor is er ook veel schade aan de bovenleidingen. Waar er veilig gewerkt kan worden gaan onze storingsploegen hard aan de slag om de sporen vrij te maken en de infrastructuur zo nodig te herstellen", aldus de spoorbeheerder.

Vanochtend rijden er in ieder geval geen treinen. De NS adviseert reizigers kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor de laatste stand van zaken.

Rijkswaterstaat: grootste versperringen opgelost

De grootste versperringen op de Nederlandse hoofdwegen zijn opgelost, meldt Rijkswaterstaat. Alleen nog enkele verbindingswegen, parallelbanen en af- en toeritten zijn afgesloten door stormschade of gekantelde vrachtwagens.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat wel dat de rijomstandigheden nog altijd "verre van ideaal" zijn. De organisatie verwacht tot in de loop van vandaag nodig te hebben om alle wegen op te ruimen en gestrande voertuigen te bergen. In provincies waar code rood of oranje geldt, adviseert Rijkswaterstaat mensen niet de weg op te gaan als dat niet per se noodzakelijk is.

Op veel wegen waren er problemen, zoals op de A9 bij knooppunt Raasdorp:

Vrachtwagen kantelt op A9 en belandt op auto

Rondzwaaiende glazenwassersbak in Houten vastgezet

De glazenwassersbak die boven een winkelcentrum in het centrum van Houten bungelde, is vastgezet. Dat meldt de veiligheidsregio Utrecht. Bewoners van ontruimde appartementen kunnen weer terug naar hun huis.

Eerder op de avond brak een glazenwassersbak van een flat los. Daardoor moesten niet alleen appartementen worden ontruimd, maar ook een bioscoop, een winkelcentrum en een restaurant. Gevreesd werd dat de bak naar beneden zou vallen.

Opnieuw huizen ontruimd rond Elandkerk in Den Haag uit vrees voor instortingsgevaar

De hulpdiensten hebben opnieuw meerdere huizen in de omgeving van de Elandkerk in Den Haag ontruimd. Ook is een deel van de straat afgezet, omdat gevreesd wordt voor dat één van de kerktorens kan instorten.

Eerder op de dag werd een deel van de straat rond de kerk al afgezet vanwege instortingsgevaar, maar die werd later weer vrijgegeven omdat experts hadden geconcludeerd dat er geen gevaar was. De brandweer zegt nu dat de kerk toch instabiel kan worden, omdat er door de storm diverse leien van het dak zijn gevallen.

De bewoners van zo'n twintig huizen kunnen vannacht niet terug naar hun woning. Zij worden opgevangen bij onder meer familieleden. Komende dag wordt de kerk nog eens geïnspecteerd.

Touringscars staan klaar om mensen naar elders te brengen

Veerdienst tussen Texel en Den Helder vaart morgenochtend weer

TESO, de veerdienst tussen Texel en Den Helder, ziet af van een extra overtocht vanavond. Het is nog te gevaarlijk, zegt een woordvoerder. Morgenochtend vanaf 06.00 uur zijn er wel weer afvaarten.

Woningen Moordrecht hoeven niet te worden ontruimd

De bewoners van de beschadigde woningen aan de Prinses Beatrixlaan in Moordrecht mogen toch in hun huis blijven, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Dat is gebleken na een inspectie. "Het is veilig en verantwoord om in uw woning te blijven. Dat hebben we alle bewoners aan de Prinses Beatrixlaan in Moordrecht verteld", aldus de Veiligheidsregio.

Rondzwaaiende glazenwassersbak in Houten

In Houten bungelt boven het winkelcentrum het Rond een glazenwassersbak in de wind. Het gebied rond de flat is afgezet. Bewoners van ontruimde appartementen zijn opgevangen in het gemeentehuis.

Glazenwassersbak hangt los in Houten

Ruim 2400 schademeldingen bij Interpolis

Verzekeraar Interpolis heeft ruim 2400 schademeldingen binnengekregen. Bij meer dan 90 procent van die meldingen gaat het om schade aan woningen.

De meeste meldingen komen uit Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland. De verzekeraar raadt mensen aan om voorzichtig te blijven bij het opnemen van de schade. "Ga dus niet het dak op terwijl het nog stormt", zegt een woordvoerder.

ProRail: morgenochtend nog geen treinverkeer mogelijk

Er rijden morgenochtend nog geen treinen, meldt spoorbeheerder ProRail. De schade op het spoor door storm Eunice is te groot. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd.

Met de trein of de auto onderweg? Ook morgen nog problemen verwacht

Wat staat je morgenochtend te wachten op de weg en op het spoor? De storm wordt langzaam minder, maar de problemen zullen nog niet overal zijn opgelost, waarschuwen de NS en Rijkswaterstaat. Een overzicht.

Twintig huizen ontruimd in Sneek

In Sneek zijn twintig huizen en appartementen ontruimd vanwege een weggewaaide gevel en loslatend dakleer, meldt Omrop Fryslân. Een hoogwerker kan pas aan het werk als de wind gaat liggen, aldus de omroep.

KNMI: 'Zeer zware windstoten in het noorden'

In het noorden van Nederland waait het nog altijd hard, meldt het KNMI, met zeer zware windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur. Daar zijn nog code rood en code oranje van kracht. Op andere plekken geldt code geel, met aanhoudende zware windstoten (75-90 kilometer per uur).

Hoed waait weg in Rotterdam

Hoed waait weg in Rotterdam

ProRail: 'Veel bomen op het spoor'

Door de storm liggen er veel bomen op het spoor, meldt ProRail. Er zijn bomen gevallen op het spoor bij Oudenbosch, Diemen, Den Dolder, Zutphen, Echten, Maarssen, Apeldoorn, Warmond, Ransdaal en Aadorp. Bij Breda zijn zelfs drie bomen op het spoor gewaaid.

Bij station Hoorn zijn platen van een fietsenstalling op het spoor terechtgekomen, bij Wadenoijen waren dat onderdelen van een dak. Tussen Vlissingen en Middelburg viel een boom op de bovenleiding, waardoor het hele portaal gerepareerd moet worden.

In Zeeland beschadigde een boom de bovenleiding

Vierde persoon overleden als gevolg van storm

Bij een eenzijdig ongeluk op de N361 in de provincie Groningen is een automobilist omgekomen. De bestuurder botste op een omgevallen boom die op de weg lag. De man of vrouw zat als enige in de auto, zegt de Groningse politie.

Hulpdiensten kwamen met spoed naar de provinciale weg om hulp te verlenen:

In Adorp overleed een automobilist na een botsing met een boom die op de weg lag.

Bedolven fietsen en een onbeheersbare glazenwassersbak

 • ANP
  Brokstukken van de Haagse Elandkerk liggen op een geparkeerde auto
 • SQ Vision Mediaprodukties
  Een waterleiding en een huis zijn beschadigd door een omgewaaide boom
 • SQ Vision Mediaprodukties
  De Heuveleindseweg in Best staat blank nadat de waterleiding is gesprongen
 • Provicom Multimediadiensten
  Fietsen bedolven onder puin doordat een fietsenwinkel in Middelburg is ingestort
 • Provicom Multimediadienste
  Fietsen bedolven onder puin nadat pand van fietsenwinkel in Middelburg instort
 • Venema Media
  In Huijbergen is een gevel uit een manege gewaaid
 • ANP
  Een vrouw in Amsterdam moet lopen omdat haar taxi niet verder kan
 • Koen Laureij Fotografie & Media
  In Houten hangt boven winkelcentrum het Rond een rondzwaaiende glazenwassersbak
 • Koen Laureij Fotografie & Media
  Het gebied rondom het winkelcentrum in Houten is afgezet door de hulpdiensten

Live: Weermensen praten je live bij over storm Eunice

Willemijn Hoebert en Marco Verhoef praten je live bij over storm Eunice.

'Woningen ontruimd in Moordrecht vanwege stormschade'

Er moeten mogelijk negen huizen worden ontruimd in de Prinses Beatrixstraat in Moordrecht, Zuid-Holland. Dat meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. De huizen zijn beschadigd door de storm. "We organiseren de eerste opvang als bewoners zelf dat niet lukt", meldt de Veiligheidsregio.

NL-alert niet in het hele land verstuurd

De NL-Alert van drie uur geleden is bewust niet in het hele land verstuurd. Inwoners van de provincie Limburg en delen van Noord- en Oost-Nederland hebben hem niet gekregen. De Veiligheidsregio Groningen laat op een kaartje zien waar de melding wel is verstuurd.

Rijkswaterstaat: 'Ga niet de weg op en houd rekening met hinder'

Weggebruikers moeten vanavond, vannacht en morgen rekening blijven houden met verkeershinder door de storm. "Zolang code rood en oranje gelden, blijft het advies om niet de weg op te gaan", zegt Rijkswaterstaat. Verwacht wordt dat het tot in de loop van zaterdag gaat duren om de wegen op te ruimen en voertuigen te bergen.

"Het opruimen en het bergen nemen tijd in beslag. Daarbij staat vanzelfsprekend veiligheid voorop. De opruim- en bergingswerkzaamheden kunnen daardoor op veel plekken pas starten als de storm is gaan liggen."

In verband met harde windstoten is de scheepvaart op de Brabantse kanalen tijdelijk gestremd is. "We kunnen de bruggen nu niet verantwoord bedienen", meldt Rijkswaterstaat op Twitter. De veerdam in Holwerd is om 17.00 uur afgesloten in verband met hoogwater. Eerder zou dat om 20.00 uur gebeuren.

Auto rijdt in op vallende boom N65

Een auto is op de N65 tussen Helvoirt en Haaren ingereden op een vallende boom. De weg is in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Het is niet bekend of de bestuurder gewond is geraakt.

Meisje uit Zierikzee heet Eunice Storm: 'Ik ben wel klaar met alle grapjes'

Eunice Storm: 'Ik ben wel klaar met alle grapjes'

Marco Verhoef: 'Piek voorbij in midden en zuiden van Nederland'

Een update over Eunice van NOS-weerman Marco Verhoef: "In het zuiden en midden van het land zijn we wel over de piek heen. Niet dat het meteen rustig is, er blijven nog zware tot zeer zware windstoten mogelijk. In het noorden, met name op de Wadden staat nu een zware storm, kracht 10 en er komen ook steeds vaker de zwaarste windstoten voor. Daar moet de wind nog pieken, met mogelijk een zeer zware storm, kracht 11 en windstoten van 140km/u of meer."

Omgeving Elandkerk vrijgegeven: 'Geen instortingsgevaar'

De omgeving van de Elandkerk in Den Haag is weer vrijgegeven. Er is geen instortingsgevaar, zegt een woordvoerder van de brandweer. Dat hebben bouwkundig experts samen met de eigenaar en specialisten van de gemeente bepaald.

"Omstanders zagen de toren bewegen in de wind en er lag een balk op de weg. Uit voorzorg zijn toen enkele tientallen woningen ontruimd", zegt de woordvoerder. "De bewoners van de ontruimde huizen kunnen weer naar huis, de weg is weer vrij."

Eerdere beelden van de heen en weer bewegende kerktoren:

Elandkerk Den Haag

Afgewaaide dakdelen, gesneuvelde bomen en gekantelde vrachtwagens

 • SQ Vision Mediaprodukties
  Aan de Maczekstraat in Dongen is het dak van een huizenblok gewaaid
 • Persbureau Meter
  Ook een deel van het dak van winkelcentrum Paddepoel in Groningen waaide eraf
 • ANP
  In Diemen waaiden bomen om
 • ANP
  Agenten assisteren bij een omgevallen vrachtwagen op de A9
 • ANP
  Onder de pier van Scheveningen is de harde wind bijna een attractie
 • ANP
  Deze boom kwam op een geparkeerde auto terecht in Amsterdam
 • ANP
  Een strandtenthouder in Scheveningen probeert zijn zaak te beschermen
 • ANP
  Omgewaaide boom aan de Maas in Rotterdam

Auto rijdt net onder vallende boom door in Amsterdam

In Amsterdam rijdt een auto onder een vallende boom door. De wagen wordt nog wel geraakt, maar het loopt goed af. Voormalig presentatrice Ellemieke Vermolen laat weten dat zij in de auto zat. "Ik ben in shock maar ben gelukkig oké", zegt ze op Instagram.

Auto net niet bedolven onder boom Amsterdam

De Efteling eerder dicht vandaag

De Efteling heeft bezoekers na 16.00 uur gevraagd te vertrekken in verband met de storm, aldus een woordvoerder van het park tegen persbureau ANP. Op normale dagen gaat het park om 18.00 uur dicht, maar dat gebeurde nu ruim een uur eerder.

Aanvankelijk werd rond 16.00 uur besloten de hoge buitenattracties zoals de achtbanen en de Pagode te sluiten, maar daarna werd besloten het park helemaal dicht te doen.

Dak waait van studentenwoningen in Amsterdam

Dak studentenwoningen

Beelden uit het hele land

 • NOS Ooggetuige / Sebastiaan Heitkamp
  Scheveningen
 • NOS Ooggetuige / Olav Kleine Koerkamp
  Deels gevelde beuk in Lettele (Overijssel)
 • NOS Ooggetuige / Daniel
  Vlissingen
 • NOS Ooggetuige / Jort van Gils
  De veerboot naar Texel
 • NOS Ooggetuige / Edwin Poot
  Rotterdam Overschie

Toren Elandkerk in Den Haag instabiel, zou in kunnen storten

Meerdere woningen rondom de Elandkerk in Den Haag zijn ontruimd omdat de linkertoren van de kerk mogelijk kan instorten. Op beelden is te zien dat de linkertoren aan het schommelen is.

Gorillas stopt toch met bezorgen

Flitsbezorger Gorillas was aanvankelijk nog van plan om door te gaan met boodschappen leveren, maar stuurt nu toch geen bezorgers meer op pad vanwege storm Eunice. Bestellen via andere flitsbezorgers, zoals Flink, Getir en Zapp, is ook niet meer mogelijk.

Thuisbezorgd besloot eerder vandaag al bezorgers niet meer te laten rijden, behalve in Maastricht en Heerlen. Ook Deliveroo heeft op plekken waar code rood geldt de app gesloten.

Supermarkten Albert Heijn en Jumbo maakten eerder al bekend vanavond geen boodschappen meer aan huis te leveren.

A28 dicht door rondvliegende dakdelen

De A28 tussen afslag Horst en Nulde is afgesloten vanwege rondvliegende dakdelen van een vakantiepark, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De situatie is te gevaarlijk, zegt de Veiligheidsregio.

Razend druk bij meldkamers

De veiligheidsregio's in de provincies waar code rood of oranje geldt vanwege de harde wind hebben het razend druk met meldingen van stormschade. In verschillende regio's komen veel meldingen binnen, variërend van omgewaaide bomen tot losgekomen dakpannen en dakleer.

De landelijke politie roept op om alleen bij acute nood 112 te bellen, omdat het alarmnummer overbelast is.

Fietsen met de wind in je rug

Eenzame fietser op het strand in Zandvoort

Reizigers op Utrecht Centraal: 'Wist niet dat de bussen ook niet rijden'

Reizigers op Utrecht Centraal: 'Wist niet dat de bussen ook niet rijden'

Verslaggever Thomas Spekschoor waait bijna weg in Hoek van Holland

Verslaggever Thomas Spekschoor waait bijna weg in Hoek van Holland

Derde dode in regio Amsterdam

Op de Vrijheidslaan in Amsterdam is een derde dode gevallen. Een boom viel daar op een fietser, meldt de brandweer.

Vrachtwagen kantelt op A9 en belandt op auto

Op de A9 bij knooppunt Raasdorp is een vrachtwagen gekanteld door de harde wind. De vrachtwagen belandde op een personenauto. Of er gewonden zijn gevallen is onduidelijk.

Vrachtwagen kantelt op A9 en belandt op auto

NL-alert: Blijf binnen vanwege extreme weersomstandigheden

Vanwege de extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland is een NL-alert verstuurd: "Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties". Het noodnummer 112 is overbelast door de grote hoeveelheid meldingen in verband met de storm.

Stormschade in Nederland

 • ANP
  Een omgevallen boom op de Reguliersgracht in Amsterdam
 • Inter Visual Studio
  Een vrachtwagen waaide bovenop een auto bij knooppunt Raasdorp
 • NOS
  In de Hilversumse Meent viel een boom om
 • MaRicMedia
  Een vrachtwagen ligt op zijn op kant op de Philipsdam in Bruinisse
 • ANP
  Deze boom brak af in Amsterdam, bovenop een aantal fietsen
 • MaRicMedia
  Een omgewaaide vrachtwagen op de Moerdijkbrug in Moerdijk
 • ANP
  Om dit grachtenpand in Amsterdam te verlaten moest deze vrouw klimmen
 • MaRicMedia
  Een busje ligt kantelde op de Philipsdam in Bruinisse

Zwaargewonde vrouw in Noord-Brabant

Een bejaarde vrouw is vrijdagmiddag in Boekel zwaargewond geraakt toen een boom omwaaide en op haar viel. Ze raakte daarbij gewond aan armen en benen en werd met meerdere botbreuken naar het ziekenhuis gebracht.

Weerman Marco Verhoef: 'Piek nog niet bereikt'

Een update over Eunice van NOS-weerman Marco Verhoef: "Het stormt stevig. Bij de kust tot windkracht 10. Bij Hoek van Holland zijn windstoten gemeten van 141 kilometer per uur. Dat kun je van die locatie verwachten, maar tot aan Utrecht zijn windsnelheden van 120 gemeten, en dat is zeer uitzonderlijk."

En de piek van de storm moet nog komen, zegt Verhoef. "Het maximum van de storm zal in delen van de westkust rond 17.00 uur liggen, maar in het noorden komt de piek pas vanavond en dan kan daar zelfs een zware tot zeer zware storm komen, met windkracht 11, boven de 140 kilometer per uur. Pas zo tegen middernacht begint het dan heel langzaamaan te luwen. In het uiterste zuiden van het land kan dat iets eerder gebeuren, aan het eind van de avond. Maar voorlopig zijn we er dus nog niet vanaf."

Persoon in Amsterdam overleden die onder boom terechtkwam

De persoon die op de Aalsmeerweg in Amsterdam-Zuid door een omvallende boom werd geraakt, is overleden. Dit meldt de brandweer.

Persoon in Amsterdam overleden die onder boom terechtkwam

Dak ADO-stadion waait gedeeltelijk weg

Het dak van het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag is gedeeltelijk weggewaaid, meldt Omroep West. Stukken van het dak vliegen door de lucht, meldt de omroep.

Dak van stadion ADO Den Haag kapotgewaaid

Meerdere gekantelde vrachtwagens, bomen omgewaaid, wegen afgesloten

Er zijn op meerdere plekken vrachtwagens gekanteld. Hierdoor is de A16 richting Breda helemaal afgesloten bij de Moerdijkbrug. Verkeer kan omrijden via Gorinchem op de A15 en A27. En op de N11 richting Leiden bij Hazerswoude-Dorp is de weg ook afgesloten. Omrijden kan via Den Haag op de A12 en A4, meldt de ANWB.

De derde vrachtwagen is gekanteld op de A58 van Vlissingen naar Bergen op Zoom bij de afrit Yerseke. Verkeer moet daar rekening houden met een langere reistijd.

De A20 van Gouda naar Rotterdam bij Moordrecht is helemaal dicht door omgewaaide bomen. Verkeer wordt omgeleid via Den Haag.

Vlieland, vanmiddag

Uitwaaien op Vlieland

Dak waait van gebouw in Zaandam

Aan de Krimp in Zaandam is een dak losgewaaid.

Dak waait van gebouw in Zaandam

Zwaargewonde door omgevallen boom in Amsterdam

Op de Aalsmeerweg in Amsterdam is vanmiddag iemand door een omgevallen boom geraakt. Het slachtoffer raakte zwaargewond, meldt AT5. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

 • Luuk Koenen/AT5
 • Luuk Koenen

A9 naar Alkmaar dicht door gekantelde vrachtwagen

De A9 richting Alkmaar is afgesloten door een gekantelde vrachtwagen bij het Rottepolderplein. Verkeer moet via de vluchtstrook rijden, meldt de ANWB.

Windkracht 10 in Vlissingen: windstoot van 117 kilometer per uur

Inmiddels is windkracht 10 gemeten in Vlissingen, met een windstoot van 117 kilometer per uur, meldt Weerplaza. De hoogst gemeten windsnelheid tijdens storm Dudley gisternacht was 114 kilometer per uur, op weerstation Lauwersoog.

Livestream: landende en vertrekkende vliegtuigen op Schiphol

Omroep NH Nieuws heeft een livestream geopend op Schiphol. Hoewel het KNMI code rood heeft afgegeven voor de hele provincie Noord-Holland en veel vluchten op Schiphol zijn geannuleerd, gaat een aantal vluchten gewoon door.

Dode in Ierland na omvallen boom

In Ierland is een man overleden nadat een boom op hem was gevallen. Hij was op dat moment bezig met het opruimen van stormschade, meldt de Ierse omroep RTÉ.

Flinke schade aan O2 Arena in Londen

De O2 Arena in Londen is zwaar beschadigd door de storm. Een groot stuk van het dak van de poptempel is weg geslagen en volgens ooggetuigen waaien er nog steeds meer stukken los.

Grote schade aan dak O2 Arena in Londen

Oosterscheldekering om 15.00 uur dicht voor verkeer

De Oosterscheldekering sluit om 15.00 uur voor het verkeer, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Wanneer de kering weer opengaat, is niet duidelijk. Eerder leek het erop dat de kering open zou blijven.

Vliegtuigen hebben last van storm Eunice tijdens landing in Londen

Piloten die aan het begin van de middag op Londen Heathrow moesten landen hadden last van windstoten door storm Eunice. Meerdere piloten braken de landing zelfs af. Het beeld is zonder geluid aangeleverd.

Vliegtuigen hebben last van storm Eunice tijdens landing in Londen

Livestream kustplaatsen

Op de boulevard van Scheveningen staat een webcam opgesteld die livebeelden uitzendt. Bekijk de beelden hier.

Ook op andere plekken aan de kust kun je meekijken naar de storm. Zoals in Zandvoort

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Texel maakt zich op voor storm Eunice: 'Even een weekendje waaien'

Texel maakt zich op voor storm Eunice: 'Even een weekendje waaien'

Bergingsbedrijven paraat voor pechhulp

Bergingsbedrijven in het hele land staan op verzoek van Rijkswaterstaat paraat om mensen te helpen die door de storm te maken krijgen met pech of een aanrijding. Zo staan in de buurt van bruggen takelwagens, zodat zij direct kunnen handelen als er bijvoorbeeld een vrachtwagen kantelt.

Volgens Arie Barendrecht, eigenaar van een bergingsbedrijf, zou het ook onverstandig zijn van transportbedrijven om de weg op te gaan. "Ze verdienen niks, want de havens zijn gesloten en op de gevaarlijke plekken kan je niet laden of lossen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Er is alles aan gedaan om mensen vooraf te waarschuwen, benadrukte Barendrecht. "Dus dan is het ook te hopen dat het hun gedrag beïnvloedt, maar daar heb ik wel eens mijn twijfels over."

Winteropvang voor daklozen in Rotterdam

Voor dak- en thuislozen in Rotterdam is winteropvang geregeld met aangepaste openingstijden. De opvang geldt tot morgen. Dat heeft de gemeente besloten vanwege de storm.

Storm komt aan land in Hoek van Holland

Storm Eunice steekt de kop op in Hoek van Holland

TLN: vrachtwagens moeten niet gaan rijden

Transportorganisatie TLN roept vrachtwagenchauffeurs op om niet te gaan rijden in de provincies waar code rood geldt. Ook kunnen ze beter niet de weg op gaan in gebieden met code oranje, zegt TLN.

Alleen in Limburg kan het vrachtvervoer volgens de organisatie gewoon doorgaan; daar geldt code geel.

Tienduizenden zonder stroom in Ierland

Zeker 73.000 huishoudens en bedrijven in Ierland zitten zonder stroom vanwege de storm, meldt de Ierse omroep RTÉ. Ook zijn er bomen omgevallen en heeft vooral het verkeer last van het extreme weer.

Vanochtend lag de piek van de storm in Ierland. In Cork, in het zuiden, werden windsnelheden tot 130 kilometer per uur gemeten. De stroomstoringen zijn ook vooral in dat gebied gemeld.

Beelden van omvallende boom in Engeland

Op Twitter zijn beelden gedeeld van een boom in de plaats Bude in Cornwall die omvalt. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Record windsnelheid gemeten op Isle of Wight

Op de westpunt van het Britse eiland Isle of Wight is het windsnelheidsrecord gebroken. Daar werd een windsnelheid van 196 kilometer per uur gemeten. Dat overtreft zelfs de hoogste windsnelheid van de Great Storm van 1987, meldt correspondent Arjen van der Horst.

Bruggen en sluizen in Flevoland niet meer bediend

In Flevoland worden de bruggen en sluizen vanaf vanmiddag niet meer bediend, meldt de provincie. Hoelang dat duurt, is vooralsnog niet bekend. In Flevoland geldt code rood vanwege de storm.

De Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad sluit om 15.00 uur. Tot morgenochtend kan er geen verkeer over die weg. Nu geldt er al een snelheidsbeperking en een inhaalverbod. De provincie adviseert om die weg niet meer op te gaan.

Kabinet vergadert korter vanwege Eunice

Vanwege de storm heeft het kabinet de vergadering van vandaag drastisch ingekort. De verwachting was dat de ministers tot ergens in de middag nodig zouden hebben, maar ze waren nu al klaar voor 12.00 uur.

Ook de wekelijkse persconferentie is daardoor eerder. Die wordt vandaag gegeven door vicepremier Kaag. Zij vervangt premier Rutte, die in Brussel is voor een EU-Afrikatop.

Live beelden van vliegtuigen op Heathrow Airport

Storm Eunice raast op dit moment over delen van Engeland. Vliegtuigen die op Heathrow Airport bij Londen aankomen, moeten rekening houden met sterke windvlagen. Op YouTube worden live beelden gedeeld van aankomende en vertrekkende vliegtuigen.

Vaarverbod Westerschelde tot piekmoment storm, Oosterscheldekering vooralsnog open

Op de Westerschelde geldt een algeheel vaarverbod, meldt Rijkswaterstaat. "Het vaarverbod geldt in ieder geval tot het piekpunt van de storm is gepasseerd en daarna wordt de scheepvaart weer hervat. Daar hebben we nog geen tijd voor", zegt een woordvoerder.

Schepen moeten een ankerplaats zoeken op het water of in een veilige haven. Wat de beste optie is, moeten schepen zelf bepalen, zegt de woordvoerder.

Naar verwachting blijft de Oosterscheldekering vooralsnog open. De waterstand is niet hoog genoeg om de kering te sluiten. "Er komt een team bij elkaar als de hoogte in de buurt komt van de 2,75 meter boven NAP. Wanneer de hoogte boven de 3 meter komt, wordt de kering gesloten. Vanzelfsprekend houden we dit de hele dag in de gaten." Het sluiten van de kering duurt ongeveer 75 minuten.

Ziekenhuizen in westen passen werkschema aan

Ziekenhuizen in het westen van het land passen hun schema's aan, meldt persbureau ANP. Het Rotterdamse Franciscus Gasthuis & Vlietland annuleert alle middagspreekuren op de poliklinieken.

Verderop in Rotterdam laat het Maasstad Ziekenhuis minder spreekuren doorgaan. Ook gaan poliklinieken eerder dicht. Het Ikazia Ziekenhuis, ook in Rotterdam, adviseert om niet op bezoek te komen bij patiënten. In Capelle aan den IJssel rijdt de pendeldienst van het IJsselland Ziekenhuis sinds 11.00 uur niet meer.

Treinen in westen België stilgezet en scholen dicht

In het westen van België wordt het treinverkeer vanmiddag stilgelegd. En tientallen scholen sturen hun leerlingen eerder naar huis. Enkele scholen zijn vandaag helemaal niet open gegaan.

Na 14.00 uur rijden er geen treinen meer in West-Vlaanderen, in het grootste deel van Oost-Vlaanderen en in Antwerpen. In andere delen van Vlaanderen rijden de treinen langzamer dan normaal.

In het westen van België geldt code oranje. Er worden windstoten tot 150 kilometer per uur verwacht.

Thuisbezorgd.nl stopt om 14.00 uur met bezorgen maaltijden

Maaltijdbezorgdienst Thuisbezorgd.nl stopt om 14.00 uur in bijna het hele land met bezorging van maaltijden. Alleen in Heerlen en Maastricht blijft de dienst actief.

Busvervoer deels stilgelegd

Bussen van regionale vervoerders rijden alleen nog op bepaalde trajecten. Meer informatie over de trajecten van Connexxion vind je hier.

Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, wil in andere regio's waar het actief is nog afwachten hoe het loopt. Zo zullen bussen van Hermes in Noord-Brabant volgens de laatste berichten nog blijven rijden. "We willen rijden zolang het kan en veilig is", aldus de woordvoerder.

Alle voetbalwedstrijden afgelast

De KNVB heeft vandaag alle wedstrijden in het betaald voetbal en amateurvoetbal afgelast. Vanwege de naderende storm Eunice is het volgens de voetbalbond niet verantwoord om de duels door te laten gaan.

Vakantiegangers op veerdienst naar Texel

Vakantiegangers wagen de overtocht naar Texel. Mensen zijn vroeg vertrokken om er zeker van te zijn dat ze naar het Waddeneiland kunnen komen. Het voordek van de de veerboot is wel uit voorzorg gesloten. In de loop van de middag varen de veerdiensten niet meer.

Eerste beelden van storm bij westkust van Engeland

Eerste beelden van storm bij westkust van Engeland

Automobilisten met dakkoffer moeten opletten voor windstoten

Rijkswaterstaat roept automobilisten met een dakkoffer op om goed uit te kijken als ze de weg op gaan. Dergelijke constructies zijn zeer gevoelig voor stormvlagen, zegt de dienst.

In het noorden van het land begint de voorjaarsvakantie en de verwachting is dat veel wintersportliefhebbers de weg op gaan naar hun vakantiebestemming.

Rijkswaterstaat verwacht windkracht 10 bij Urk

Rijkswaterstaat verwacht dat er vanavond langdurig windkracht 10 zal staan bij Rotterdamse Hoek ten noorden van Urk. Dat is de plek waar de Noordermeerdijk en de Westermeerdijk van de Noordoostpolder bij elkaar komen.

Door de storm en de hoge waterstand in het IJsselmeer zullen buitendijkse gebieden langs de oostkust van het meer en langs de Vechtmonding te maken krijgen met wateroverlast, aldus de dienst.

Veiligheidsregio geeft tips over wat te doen bij stormschade

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft een informatiekaart op Twitter gedeeld waarin staat welke stappen je kunt nemen bij wateroverlast of stormschade.

Marco Verhoef praat je bij over de storm

Weerman Marco Verhoef beantwoordde vanochtend vragen over de naderende storm Eunice.

Bekijk hier een deel van de vragen en antwoorden:

Marco Verhoef over wat we kunnen verwachten van storm Eunice

Eunice raast over Zuid-Engeland

Het zwaartepunt van de storm ligt nu in het zuiden van Ierland en zuidelijk Engeland. In het zuidoosten van Engeland en in Londen is weercode rood afgegeven.

De bevolking daar is gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook de Britse weerdienst waarschuwt voor rondvliegende objecten. Met windsnelheden tot 145 kilometer per uur kan dat tot gevaarlijke situaties leiden.

KNMI: code rood voor westen, Friesland en Flevoland

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Friesland en Flevoland. In de rest van het land geldt code oranje en in Limburg code geel.

"Er kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. De wind draait geleidelijk van zuidwest naar west. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuiden uit af", meldt de weerdienst.

Er worden windstoten verwacht tot 130 kilometer per uur. Code rood betekent overigens niet dat het weerbeeld verandert ten opzichte van code oranje. De weercode rood wordt afgegeven omdat verwacht wordt dat de maatschappelijke impact van het weer in die gebieden groter wordt.

De code komt tot stand na overleg van het KNMI met een zogenoemd weerimpactteam dat bestaat uit politie, brandweer, verkeer en het nationale crisiscentrum.

Meer universiteiten sluiten deuren

Steeds meer universiteiten houden vandaag de deuren dicht uit voorzorg voor Eunice, meldt persbureau ANP. De universiteiten van Tilburg, Enschede, Rotterdam en Nijmegen geven vandaag geen fysiek les.

Eerder besloten de universiteiten in Utrecht, Leiden en de hogeschool van Amsterdam al dat ze eerder dichtgaan. Wageningen Universiteit liet weten dat het onderwijs doorgaat, maar dat de universiteit de studenten wel heeft opgeroepen om thuis te werken.

Verplichte toetsen en activiteiten zijn vrijdagmiddag niet verplicht. De Vrije Universiteit van Amsterdam stelde dat het onderwijs doorgaat, tenzij de docent anders bericht. Tentamens na 12.00 uur worden uitgesteld of krijgen een alternatief.

Vanaf 14.00 uur stopt treinverkeer, busvervoer wordt per traject bepaald

Vanaf 14.00 uur legt NS het treinverkeer in het hele land stil. Vooralsnog rijden de meeste bussen vanmiddag wel volgens dienstregeling, melden regionale vervoerders als Arriva en Connexxion. Per traject wordt bekeken of het veilig is om de weg op te gaan.

Met deze voorzorgsmaatregelen ben je voorbereid op Eunice

Nu Eunice langzaam maar zeker Nederland bereikt, is het voor veel huiseigenaren belangrijk om de schade zoveel mogelijk te beperken. Vereniging Eigen Huis heeft een lijst met maatregelen opgesteld waar rekening mee gehouden kan worden.

 • Controleer de schoorsteen, dakpannen, zonnepanelen, dakgoten en (schotel)antennes. Zit er niks los?
 • Laat een rieten dak jaarlijks door een rietdekker controleren op zwakke plekken. Dat voorkomt niet alleen stormschade, maar zorgt er ook voor dat je dak langer meegaat.
 • Zet nieuwe dakpannen vast met pannenhaken.
 • Sluit alle deuren en ramen. Vergeet ook de garagedeur en eventuele rolluiken niet.
 • Draai de zonwering omhoog.
 • Zet parasols, tuinstoelen, potten met planten en buitenspeelgoed van de kinderen zoveel mogelijk binnen of zet het vast.
 • Controleer de schutting, die kan behoorlijk veel wind vangen. Staat die stevig vast in de grond? Staan er delen los of is het hout rot? Stut de schutting indien nodig.
 • Haal dode en uitstekende takken uit bomen. Vooral als bomen nog veel blad hebben, kunnen ze tijdens een storm veel schade veroorzaken. Verwijder oude en verrotte bomen op tijd.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het liveblog over storm Eunice. Volg hier het laatste nieuws over de storm die over delen van West-Europa raast.