Deze vrachtwagen op de A9 kwam op een auto terecht
NOS NieuwsAangepast

Met de trein of de auto onderweg? Ook morgen nog problemen verwacht

Wat staat je morgenochtend te wachten op de weg en op het spoor? De storm wordt langzaam minder, maar de problemen zullen nog niet overal zijn opgelost, waarschuwen de NS en Rijkswaterstaat.

Op verschillende plekken zijn vrachtwagens gekanteld en liggen bomen, takken of andere voorwerpen op de snelwegen. "Vooral in de kustprovincies zijn heel wat vrachtwagens gekanteld", zet een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Maar we krijgen ook meldingen uit het oosten van het land. We werken met man en macht om die wagens weg te krijgen, maar de veiligheid van de bergers staat voorop. En of er schade aan de weg is, is vaak pas te zien als de vrachtwagens weg zijn, en dan moet die ook hersteld worden."

Al met al kan het goed zijn dat Rijkswaterstaat morgen nog een deel van de dag bezig is met opruimen en herstel. "We werken er met man en macht aan, maar het is niet zeker of we alles wegkrijgen." Rijkswaterstaat raadt mensen die de weg op willen aan om vooraf de verkeersinformatie te checken. Voor lokale wegen kunnen mensen het beste de websites en twitterberichten van hun gemeente in de gaten houden. Ook bij de ANWB is de actuele informatie te vinden.

Schouwtreinen

Voor het spoor geldt dat de NS nog niet weet hoe de dienstregeling eruit gaat zien, omdat er op veel plekken bomen en takken op het spoor zijn gevallen, en op twee plaatsen zelfs delen van een dak en een fietsenhok.

ProRail, verantwoordelijk voor het spoor, maakt nu al zogeheten schouwritten om de schade op te nemen. En die valt niet mee, zegt een woordvoerder. "De schade is echt heel groot. Overal waar we schouwen liggen bomen op het spoor, al zeker op tien locaties en we hebben nog niet alles gezien, want de schouwtreinen gaan pas op een traject rijden als het veilig is."

Het weghalen van de bomen kost tijd. "Takken kun je gewoon weghalen, maar bomen moet je in stukken zagen. Dat is een hele klus."

Tussen Middelburg en Vlissingen is een boom op de bovenleiding terechtgekomen, wat betekent dat er ook reparatiewerkzaamheden nodig zijn. De NS raadt aan kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor de laatste informatie, en ProRail geeft updates over de werkzaamheden in een blog.

Vluchten geannuleerd

Op Schiphol zijn er vandaag van de 1000 vluchten zo'n 420 geannuleerd. Zolang de wind uit westelijke richting komt zijn er minder banen beschikbaar. Morgen en de komende dagen zal er ook nog minder capaciteit zijn, maar een goed beeld van wat dat voor passagiers betekent heeft de luchthaven nog niet, zegt een woordvoerder.

Wanneer de veerdiensten naar de Waddeneilanden weer op gang komen is ook nog niet duidelijk. Rederij TESO, die de verbinding met Texel verzorgt, hoopt vanavond nog een keer uit te kunnen varen, maar zeker is dat niet. Morgenochtend varen de veren zeker weer van en naar het eiland. Actuele informatie is op de websites van de verschillende veerdiensten te vinden.

Onstuimig weer

Hoewel Eunice wegtrekt, is het weer morgen nog niet rustig. "Het blijft redelijk onstuimig", verwacht weerman Marco Verhoef. Langs de kust kan het nog steeds flink waaien met windkracht 7 tot 8. "De zeer zware windstoten van vandaag zullen we morgen niet meer hebben, maar het zal nog stevig blijven waaien." Vooral aan de kust blijft het dus tot morgenavond nog stormachtig en daarnaast blijft het wisselvallig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl