NOS NieuwsAangepast

Vanochtend geen treinverkeer mogelijk, ook op weg problemen door stormschade

Er rijden vanochtend nog geen treinen, meldt spoorbeheerder ProRail. De schade op het spoor door storm Eunice is te groot. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd.

ProRail is begonnen met 'schouwritten': dat zijn ritten zonder reizigers om te kijken of sprake is van versperringen en of schade aan het spoor. Het is niet duidelijk wanneer de treinen weer veilig kunnen rijden. Aannemers zijn inmiddels wel gestart met het herstel van het spoor.

Op veel plekken zijn bomen en takken op het spoor gevallen, en op twee plaatsen zelfs delen van een dak en een fietsenhok.

Uit de schouwritten blijkt dat de schade op het spoor niet meevalt, zei een woordvoerder van ProRail de afgelopen avond. "De schade is echt heel groot. Overal waar we schouwen liggen bomen op het spoor, al zeker op tien locaties en we hebben nog niet alles gezien, want de schouwtreinen gaan pas op een traject rijden als het veilig is."

Het weghalen van de bomen kost tijd. "Takken kun je gewoon weghalen, maar bomen moet je in stukken zagen. Dat is een hele klus."

Tussen Middelburg en Vlissingen is een boom op de bovenleiding terechtgekomen, wat betekent dat er ook reparatiewerkzaamheden nodig zijn. De NS raadt aan kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor de laatste informatie, en ProRail geeft updates over de werkzaamheden in een blog.

Gekantelde vrachtwagens

Ook op de weg zal vandaag nog niet alles bij het oude zijn. Op verschillende plekken zijn vrachtwagens gekanteld en liggen bomen, takken of andere voorwerpen op de snelwegen. "Vooral in de kustprovincies zijn heel wat vrachtwagens gekanteld", zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat 's avonds.

"Maar we krijgen ook meldingen uit het oosten van het land. We werken met man en macht om die wagens weg te krijgen, maar de veiligheid van de bergers staat voorop. En of er schade aan de weg is, is vaak pas te zien als de vrachtwagens weg zijn, en dan moet die ook hersteld worden."

Al met al kan het goed zijn dat Rijkswaterstaat vandaag nog een deel van de dag bezig is met opruimen en herstel. "We werken er met man en macht aan, maar het is niet zeker of we alles wegkrijgen." Rijkswaterstaat raadt mensen die de weg op willen aan om vooraf de verkeersinformatie te checken. Voor lokale wegen kunnen mensen het beste de websites en twitterberichten van hun gemeente in de gaten houden. Ook bij de ANWB is de actuele informatie te vinden.

Vluchten geannuleerd

Op Schiphol zijn vandaag van de 1000 vluchten zo'n 420 geannuleerd. Zolang de wind uit westelijke richting komt zijn er minder banen beschikbaar. Vandaag en de komende dagen zal er ook nog minder capaciteit zijn, maar een goed beeld van wat dat voor passagiers betekent heeft de luchthaven nog niet, zegt een woordvoerder.

Wanneer de veerdiensten naar de Waddeneilanden weer volledig op gang komen is ook nog niet duidelijk. Actuele informatie is op de websites van de verschillende veerdiensten te vinden.

Onstuimig weer

Hoewel Eunice wegtrekt, is het weer vandaag nog niet rustig. "Het blijft redelijk onstuimig", verwacht weerman Marco Verhoef. Langs de kust kan het nog steeds flink waaien met windkracht 7 tot 8. "De zeer zware windstoten van eerder zullen we vandaag niet meer hebben, maar het zal nog stevig blijven waaien." Vooral aan de kust blijft het dus tot vanavond nog stormachtig en daarnaast blijft het wisselvallig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl