Rutte komt aan bij het Catshuis
NOS Nieuws

Kabinet eens over versoepelingen: horeca, cultuur tot 22.00 uur open, sport met publiek

De horeca en de cultuursector kunnen onder voorwaarden tot 22.00 uur weer open. Dat is de conclusie van het overleg tussen de betrokken bewindslieden en een aantal experts op het Catshuis, bevestigen bronnen in Den Haag.

Voor toegang tot een restaurant of theater zal 3G weer gaan gelden: je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Wie rondloopt moet een mondkapje op.

De versoepelingen gaan woensdag in.

Het Posttheater in Arnhem is blij met de versoepelingen:

Theatermakers reageren opgelucht: 'eindelijk mogen we weer'

Ook bij sportwedstrijden - zowel binnen als buiten - is publiek weer welkom, met wel een maximum op het aantal bezoekers.

Evenementen zijn eveneens weer onder voorwaarden mogelijk. Bij binnenevenementen wordt het maximum 1250 bezoekers. Buiten gaat het om een derde van de capaciteit. Dat kan bij wedstrijden in stadions dus om flink wat meer gaan dan 1250.

Ook zullen de quarantainemaatregelen voor scholen versoepeld worden, onduidelijk is nog hoe precies.

Coronapersconferentie

Morgen worden de definitieve besluiten genomen over de maatregelen. Voor 19.00 uur staat een coronapersconferentie gepland, waarin premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid bekendmaken wat de wijzigingen in het coronabeleid zijn.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet de horeca en de cultuursector tot 20.00 uur weer open te laten gaan, maar de versoepeling moet volgens het OMT wel gebeuren onder strenge voorwaarden.

Waarschuwing

De druk op het kabinet nam afgelopen week flink toe. Vanuit sectoren in de samenleving, maar ook van onder meer burgemeesters en de Tweede Kamer.

Ook al pakt de omikronvariant milder uit, toch zal het kabinet morgen mogelijk met een waarschuwing komen: de versoepelingen kunnen nu onder voorwaarden, maar als de situatie weer verandert zal het kabinet opnieuw ingrijpen. Gisteren was er een recordaantal besmettingen van ruim 65.000. Daarbij waren door een achterstand in de verwerking van positieve testen niet eens alle nieuwe gevallen meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl