NOS Nieuws

Debat over regeerakkoord: debuut Rutte IV in arena Tweede Kamer

In de Tweede Kamer begint rond 10.45 uur het debat over de regeringsverklaring. Premier Rutte zal dan formeel de nieuwe bewindspersonen aan de Kamer voorstellen en de plannen van het nieuwe kabinet uit de doeken doen.

Het vertrouwen van de burger zal een belangrijk thema zijn. Alleen de kiezers die afgelopen maart op de VVD stemden, zien het in meerderheid zitten in Rutte IV. Bij alle andere partijen is de groep die weinig tot geen vertrouwen heeft het grootst, bleek uit onderzoek in opdracht van de NOS.

Nadat Rutte de regeringsverklaring heeft afgelegd, komen alle fracties aan het woord met vragen over en kritiek op het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'.

AOW en jeugdzorg

De afgelopen weken hebben de oppositiepartijen al laten merken waar zij hun pijlen op zullen richten. Vaste thema's zijn inkomensongelijkheid, vermogensongelijkheid (huizenbezit en aandelen), koopkracht en belastingen.

Ook het beloofde 'nieuwe elan' en de afwikkeling van de toeslagenaffaire en de gaswinning en aardbevingsschade in Groningen zijn voor veel partijen een test voor de slagvaardigheid van de nieuwe bewindspersonen.

Fractievoorzitters Klaver (GroenLinks), Ploumen (PvdA) en Eerdmans (JA21) over wat zij verkeerde keuzes vinden:

Klaver (GL), Ploumen en Eerdmans blikken vooruit

Onder andere de PvdA en JA21 hebben al laten weten niet in te stemmen met de ontkoppeling van de AOW met het minimumloon dat verhoogd gaat worden. Zij worden daarin gesteund door een brede coalitie van vakbonden, ouderenorganisaties en armoedebestrijders.

GroenLinks, PvdA en JA21 willen een blok vormen tegen de bezuiniging op de jeugdzorg. De PVV is tegen de bezuiniging op de verpleeghuiszorg en de SGP zal Rutte bekritiseren vanwege het gebrek aan financiële degelijkheid.

Overheidsfinanciën

Voor dat laatste waarschuwden ook al het Centraal Planbureau (CPB), de Algemene Rekenkamer en de Raad van State. Het CPB zegt dat de kabinetsplannen leiden tot een verslechtering van de overheidsfinanciën en dat zij de financiële lasten voor toekomstige generaties vergroten.

De Raad van State en de Algemene Rekenkamer waarschuwen dat het kabinet duidelijker moet vastleggen wat de miljardeninvesteringen aan resultaat moeten opleveren en bij de grote uitgaven uitdrukkelijk de Tweede Kamer te betrekken.

Normaal gesproken zijn alle nieuwe bewindspersonen bij het debat aanwezig. Maar deze keer hebben twee staatssecretarissen ook andere werkzaamheden.

Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit vertegenwoordigt Nederland op de tweede dag van de Ecofin, de bijeenkomst in Brussel van de ministers van Financiën van de 19 eurolanden. Daardoor kan minister Kaag van Financiën, die inmiddels weer uit quarantaine is, bij het debat zijn.

Staatssecretaris Uslu voor Cultuur en Media is in de Eerste Kamer voor het debat over de gezamenlijke aankoop van het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn door de staat, Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum.

Beëdiging

De dag in de Tweede Kamer begint om 10.15 uur met de beëdiging van Kamerleden die de zetel innemen van nieuw benoemde ministers en staatssecretarissen. Vandaag is het eerste deel van het debat. Morgen gaat het verder met de antwoorden van premier Rutte op alle vragen van vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl