Noord-Korea heeft een hypersonische raket getest EPA

Noord-Korea zegt dat het voor de tweede keer een hypersonische raket heeft getest. Net als de eerste test, in september zou hij succesvol zijn verlopen. De raket zou een afstand van 700 kilometer hebben afgelegd en feilloos op zijn doel in de Japanse Zee zijn af gevlogen.

Zuid-Korea denkt dat Noord-Korea bluft. De beweringen over wat de raket kan, inclusief die over het bereik en de zijwaartse vliegbewegingen, zijn overdreven, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Vooralsnog gaat het ministerie ervan uit dat Noord-Korea nog niet over een hypersonische raket beschikt.

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA zegt dat de proeflanceringen van "strategisch betekenis" zijn en de modernisering van de Noord-Koreaanse strijdkrachten versnellen. Het gebruik van het woord "strategisch" lijkt erop te duiden dat de raket geschikt is voor het vervoer van een kernlading.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zette de ontwikkeling van een hypersonische raket vorig jaar op zijn wensenlijstje. De Zuid-Koreaanse raketexpert Lee Choon Geun zei tegen persbureau Reuters dat Noord-Korea voortgang lijkt te maken, maar dat er meer testvluchten nodig zijn voordat het over een bruikbaar wapen beschikt.

Foto's laten zien dat de tweede raket een andere kop heeft dan de eerste. Dat kan volgens Lee betekenen dat er twee koppen zijn getest maar ook dat er twee typen raketten in ontwikkeling zijn.

Veiligheidsraad

De VN verbiedt Noord-Korea om raketten te ontwikkelen die een kernlading kunnen vervoeren. De VN-Veiligheidsraad komt maandag op verzoek van de permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië bijeen om zich over de rakettesten te buigen. Volgens de diplomaten komt er hoogstwaarschijnlijk geen gezamenlijke verklaring.

Eerder bleef een veroordeling door de VN-Veiligheidsraad uit omdat China en Rusland dwarslagen. Alleen in 2017 bereikte de raad een zeldzaam akkoord, waarna Noord-Korea sancties kreeg opgelegd vanwege kern- en rakettesten.

STER reclame