Ernst Kuipers (rechts) bij formateur Rutte
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe coronaminister Kuipers schiet in oude rol, Ollongren kijkt uit naar post Defensie

De beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, had zijn gesprek met formateur Rutte op de dag dat het hoogste aantal positieve tests ooit is gemeld. "Ik heb het net gehoord. Ruim 24.500, hè?" Hij schiet ten overstaan van de verzamelde pers direct weer in zijn oude rol van een van Nederlands bekendste zorgbestuurders. "Het is naar verhouding tot het aantal patiënten in de ziekenhuizen nog laag."

Kuipers is vanaf maandag de nieuwe minister van Volksgezondheid en dus verantwoordelijk voor de strijd tegen het coronavirus, maar hij wil dat er verder wordt gekeken dan de pandemie. "De uitdagingen voor de zorg zijn heel groot, als het gaat over bijvoorbeeld het personeel en de toegankelijkheid. Dat was voor corona al zo. En het helpt om dan voldoende input te hebben vanuit de verpleegkundige en medische beroepsgroep."

Kuipers: Verder kijken dan pandemie? 'Helemaal mee eens'

Die input gaat ook komen van Conny Helder, die veel ervaring heeft in de (ouderen-)zorg. Zij wordt, op het ministerie van Ernst Kuipers, minister voor Langdurige Zorg en Sport. "Het zal wel even wennen zijn in het begin", zei ze na haar gesprek met Rutte, duidend op haar gebrek aan politieke ervaring. Ze heeft wel even nagedacht voordat ze ja zei. "Het is toch een zware job, zeker in deze tijd, hoor je van verschillende kanten."

Haar kritiek op de huidige gang van zaken in de zorg zal ze naar eigen zeggen meenemen in haar nieuwe baan. "Ik heb een heel groot hart voor de zorg. Ik werk al mijn hele leven in de zorg. Ik weet heel goed wat er speelt."

Helder: 'Ik weet hoe het voelt en gaat in de zorg'

Formateur Rutte ontvangt vandaag, voor de derde dag op rij, verschillende kandidaat-bewindspersonen. Demissionair minister Ollongren zei na afloop dat ze het geen probleem vindt dat in het nieuwe kabinet bijna niemand meer dezelfde post heeft. Zij leidt vanaf volgende week het ministerie van Defensie, maar vindt dat niet vreemd. "Dat is in het verleden vaker gebeurd. We kennen zelfs oud-ministers die wel drie of vier departementen hebben bestuurd. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat het mensen zijn die gemotiveerd en gekwalificeerd zijn."

Dat zit bij haar wel goed, verzekert zij. "Toen Sigrid Kaag me vroeg of ik minister van Defensie wilde worden heb ik eigenlijk geen moment getwijfeld." Ze vindt dat ze relevante ervaring meeneemt als minister van Binnenlandse Zaken.

"Hier ligt wel mijn hart", zei ze na haar gesprek met formateur Rutte:

Ollongren: Stoelendans in het kabinet 'is in het verleden vaker gebeurd'

Als eerste was vanmorgen Rob Jetten, de beoogd minister voor Klimaat en Energie, aan de beurt. Hij droeg een overhemd in plaats van de blauwe sweater met zijn geuzennaam 'klimaatdrammer', waarin hij zich tijdens de formatie nog liet fotograferen.

Hij zei na afloop van zijn gesprek met Rutte dat hij lang heeft gedacht dat hij als Kamerlid de D66-fractie zou gaan leiden. "Partijleider Kaag heeft mij op het laatste moment gevraagd om minister te worden en daar heb ik toen wel een nachtje over moeten slapen. Maar ik zeg er volmondig 'ja' tegen. En ik vind het een grote eer dat ik juist op dit thema aan de slag mag."

Dit is de reactie van Jetten na afloop van zijn bezoek:

Jetten: 'Hele grote ambities op gebied van klimaat en verduurzaming'

Hij zegt dat hij tegen een ander ministerschap waarschijnlijk 'nee' had gezegd en wil zich "met 150 procent" gaan inzetten voor het klimaat.

Na Jetten ontving Rutte de kandidaat-staatssecretaris Mijnbouw, Hans Vijlbrief (D66), die in het huidige kabinet over de belastingen ging. Zijn voornaamste taak is het om zich met de aardbevingsschade in Groningen bezig te houden. "Ik ben een enorme supporter van Feyenoord en 'geen woorden maar daden'", zei hij na zijn gesprek. "Dus ik ga vooral proberen om de Groningers te helpen. Ik zal zeker naar Groningen toegaan om te praten en vooral te luisteren, maar ik denk dat de mensen vooral behoefte hebben aan oplossingen."

Daarna was de beurt aan de beoogd minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk Staghouwer (ChristenUnie). Hij zei na zijn onderhoud met Rutte dat hij wil werken aan langetermijnperspectief voor de boeren en vissers in ons land. "Ik ga lekker aan de slag, er moet nog veel gebeuren."

Staghouwer: Boeren en vissers hebben 'langetermijnperspectief' nodig

De beoogd minister voor Natuur en Stikstof, VVD-voorzitter Christianne van der Wal krijgt een "uitdagende klus", zei ze na haar bezoek aan het Logement in Den Haag. "Maar ik heb er heel veel zin in." Zij is van plan om vooral goed samen te werken. Op de vraag of ze niet bang is dat ze vaak tegenover de boeren op het Malieveld zal staan, zei ze: "Ik hoop eigenlijk helemaal niet tegenover de boeren te staan. Ik hoop samen met hen te werken aan een nieuw perspectief. En ik hoop, ook met de andere sectoren, een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem in Nederland."

De afgelopen dagen heeft de formateur ook de hele dag gesprekken gevoerd met kandidaat-bewindspersonen. Het is de bedoeling dat het nieuwe kabinet-Rutte maandag op het bordes staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl