PEC Zwolle-doelman Kostas Lamprou baalt na een tegentreffer
NOS Voetbal

Forse kritiek op keepers in eredivisie: 'Het gaat al mis op de basisschool'

  • Yasar Özcan

    Redacteur NOS Sport

  • Yasar Özcan

    Redacteur NOS Sport

"Het niveau van de keepers in de eredivisie is echt waardeloos", was Arno Vermeulen zondagavond duidelijk in Studio Voetbal.

Afgelopen weekend maakte Joël Drommel weer een ketser bij PSV en Kostas Lamprou blunderde opzichtig, waardoor PEC Zwolle nog verder achterop is geraakt. En Vindahl Jensen van AZ en Lars Unnerstall van FC Twente kwamen goed weg na een fout, omdat de videoscheidsrechter ingreep.

Zijn de keepers in de eredivisie echt zo matig? En is het dit seizoen erger dan anders? Volgens oud-keepers Joop Hiele (onder andere Feyenoord en het Nederlands elftal) en Patrick Lodewijks (onder andere PSV en Feyenoord) speelt het probleem al langer. Hiele: "Het ligt aan onze hele cultuur, het gaat al mis sinds 2000."

Nieuw plan

Lodewijks denkt dat het fout gaat in de jeugdopleiding van de profclubs. Hij heeft samen met andere keeperstrainers in Nederland een nieuw plan voor de keepersopleiding gemaakt toen hij nog bij de KNVB werkte.

Maar na zijn ontslag in september is er door de voetbalbond niets meer met het plan gedaan, tot teleurstelling van Lodewijks. "Als het blijft liggen, zou dat echt zonde zijn, misschien ga ik er dan zelf mee aan de slag. Het is namelijk hard nodig".

Bekijk hieronder het gesprek uit Studio Voetbal over het niveau van de keepers in de eredivisie.

'Niveau van keepers in eredivisie is waardeloos'

Ook Hiele vindt dat het in de jeugdopleiding beter moet, maar hij ziet het al eerder misgaan bij de allerjongsten. "Bewegingsarmoede noem ik het. Het begint al op de bassischool, waar tegenwoordig zelf mag worden bepaald of een opgeleide gymnastiekleraar voor de gymles staat of niet. Die leren kinderen anders hoe ze moeten bewegen. En dan spelen kinderen tegenwoordig ook minder buiten. Juist op straat leer je het meest."

Hiele gooit het dus op een gebrek aan fysieke ontwikkeling bij kinderen in het algemeen. Maar ook als keepers worden gescout bij Nederlandse voetbalclubs gaat er volgens hem van alles mis. "Wij vinden meevoetballende keepers vaak belangrijker dan ballenstoppers. Maar meevoetballen is natuurlijk niet de basis, niet de kern van het keepen. Er moet anders worden getraind."

Basistraining

Lodewijks is het daarmee eens. Het plan dat hij met andere keeperstrainers heeft bedacht voor een nieuwe aanpak, is er ook op gebaseerd. "Bij een amateurclub in Nederland loopt op dit moment de toekomstige keeper van het Nederlands elftal rond. Dus de basistraining voor keepers moet bij de amateurs al goed zijn."

"Ook moet je elke speler vanaf zes jaar een keer laten keepen, ze moeten rouleren. Anders krijg je dat alleen de slechtste voetballer op doel wordt gezet, maar dat is vaak niet de beste keeper."

Patrick Lodewijks (links) als keeperstrainer bij het Nederlands elftal

Vervolgens gaat de training in het plan van Lodewijks en consorten nog een stapje verder wanneer een speler wordt gescout door een profclub. "Dan moet er gerichtere training komen waarbij alle keeperstrainers van verschillende clubs en de KNVB ook met elkaar samenwerken voor een gemeenschappelijk doel."

"Het probleem is ook de weerstand van keepers bij topclubs. Die zijn altijd beter dan de tegenstander en dus krijgen de keepers te weinig te doen. Daar leer je weinig van. Helemaal als zo'n jongen later bij een mindere club terechtkomt, waar hij meer te doen krijgt. Dan moet je weer andere dingen kunnen."

Kansen

Een ander probleem volgens Lodewijks is hoe een jonge keeper wordt ingepast in het eerste elftal van een club. "Jonge aanvallers kun je invalbeurtjes geven, maar bij keepers doe je dat niet. Dus wanneer geef je een jonge keeper de kans?"

"Daarbij is er bij het tweede elftal een leeftijdsgrens van 21 jaar, dus als je 22 bent maar nog geen basisspeler, dan val je er een beetje tussen. En zonder speeltijd kun je je nooit ontwikkelen."

Blunders blijven voor altijd te zien op sociale media. Dat brengt een nieuw soort druk met zich mee.

Patrick Lodewijks

Met deze aanpak hopen Hiele en Lodewijks de opvolger van Edwin van der Sar te vinden. Volgens hen is de in 2011 gestopte 130-voudig Oranje-international de laatste Nederlandse keeper van wereldniveau.

Lodewijks: "Maarten Stekelenburg kwam een tijdje in de buurt, Justin Bijlow heeft het in zich. Maar het ligt ook aan keuzes die je maakt. Stekelenburg had achteraf misschien nooit naar het buitenland moeten gaan. Los van alle andere facetten."

Druk

"Als ik vroeger bij FC Groningen een fout maakte, werd de wedstrijd soms niet eens uitgezonden bij Studio Sport", aldus Lodewijks. "Tegenwoordig worden zelfs jeugd- en amateurwedstrijden live uitgezonden. En blunders blijven voor altijd te zien op sociale media en gaan de wereld over."

"Dat brengt een nieuw soort druk met zich mee. Daar moet je ook maar tegen kunnen. Ik denk dat sommige jonge keepers daar wel last van hebben."

2008: Edwin van der Sar bij het Nederlands elftal

Tot nu toe hebben ze het vooral over Nederlandse keepers, maar ook buitenlandse doelmannen in de eredivisie blunderen erop los, vindt Hiele. "Allereerst wil je natuurlijk Nederlandse keepers uit de eigen jeugd. Maar als dat niet lukt, haal je een keeper uit het buitenland. Maar ook dat gaat vaak niet goed."

"Er is minder geld dan bijvoorbeeld in Engeland. Dus zij kopen alle goede keepers weg op jonge leeftijd, soms zelfs met 16, 17 jaar. Dan zijn er echt nog wel talentvolle keepers over, maar er wordt ook niet goed gescout in Nederland. Zoek je een voetballende keeper of juist een goede lijnkeeper? Daar gaat het vaak mis in Nederland."

Spelenderwijs trainen

"Toen ik keeperstrainer was bij PSV, was ik groot voorstander van de komst van Heurelho Gomes", aldus Hiele. "Maar in Brazilië werden er heel andere dingen van hem gevraagd. In het begin bij PSV kon Gomes totaal niet meevoetballen en maakte hij op dat gebied zoveel blunders. We hebben daar spelenderwijs met hem op getraind. Gelukkig pakte hij dat op en groeide hij uit tot de beste keeper van Nederland. Maar soms lukt dat ook niet, specifieke keeperstraining is gewoon heel belangrijk."

Joop Hiele (rechts) in zijn tijd als keeperstrainer bij PSV met toenmalig PSV-keeper Heurelho Gomes

Lodewijks wil niet te negatief afsluiten. "Soms heb je ook gewoon een mindere generatie, zoals wij nu in Nederland. In mijn tijd had je naast Van der Sar ook Ronald Waterreus, Sander Westerveld, Ruud Hesp, Ed de Goey en dan vergeet ik er een paar. Een goede generatie. En dan bleven die ook nog langer in de eredivisie spelen dan de goede keepers van tegenwoordig."

"Maar zo'n generatiekloof is normaal bij een klein land, er staat straks vast weer een goede generatie op. Helemaal als we nog beter en gerichter gaan trainen. En dan baal je juist dat je in het Nederlands elftal maar één keeper kan opstellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl