Joel Drommel op de grond tijdens het duel met Feyenoord
NOS Voetbal

Is kritiek op PSV-doelman Drommel terecht? 'Ontwikkeling is er niet'

Ongeveer een jaar geleden beleefde hij een droomweek. Hij werd voor het eerst opgeroepen voor Oranje, vierde z'n 24ste verjaardag en was in zijn honderdste duel voor FC Twente uitblinker tegen PSV (1-1).

Hoe anders is het gevoel bij Joël Drommel, inmiddels keeper van datzelfde PSV, een jaar later.

Waar een klein foutje onder de lat bij FC Twente nog weleens mocht gebeuren, ligt de jonge doelman in zijn eerste jaar bij een topclub onder een vergrootglas. Hoewel hij in het begin van het seizoen een aantal puike partijen keepte, blijven zijn fouten hem achtervolgen.

Neem bijvoorbeeld de blunder van eind september uit bij Willem II, waar Drommel een houdbaar schot door zijn handen liet glippen en PSV verloor. Of afgelopen zondag tegen sc Heerenveen. Een flater was het niet, maar bij de gelijkmaker van de Friezen zag de PSV-keeper er opnieuw niet goed uit.

Blunders en fouten: de rommelige eerste maanden van Drommel bij PSV

"Ik hoor trainer Roger Schmidt heel nadrukkelijk zeggen dat hij tevreden is over de ontwikkeling van Drommel. Nou, dat kan ik me niet voorstellen, want die is er niet", stelt Ronald Waterreus, tussen 1994 en 2004 zelf doelman in Eindhoven.

"Het houdt nog niet echt over. Het is niet slecht, maar ook niet heel goed", concludeert hij. "Hij straalt ook weinig energie uit; je wordt er niet bang van. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen: zo makkelijk is het ook niet, weet ik uit ervaring."

Op basis van statistieken is goed te zien dat Drommel dit seizoen met zichzelf worstelt bij PSV. Op basis van het reddingspercentage van de eredivisiekeepers van dit seizoen, berekend door databureau Opta Sports, is Drommel zelfs de allerslechtste.

Er staan negentien doelmannen op de lijst, omdat bij sc Heerenveen Xavier Mous de laatste weken keept na een blessure van eerste doelman en aanvoerder Erwin Mulder.

Het reddingspercentage van de eredivisiekeepers: met Drommel onderin en Unnerstall bovenin

Remko Pasveer, de ervaren doelman van concurrent Ajax, staat stijf bovenaan met een reddingspercentage van bijna 97 procent. Drommel moet het doen met een schrale 51 procent.

Wat verder opvalt: de nummer twee. Dat is Lars Unnerstall. Hij was vorig jaar achter aanwinst Yvon Mvogo de tweede keus van Schmidt bij PSV. Deze zomer vertrok hij naar FC Twente, om daar de leegte na het vertrek van (uitgerekend) Drommel te vullen. En dat doet hij meer dan behoorlijk.

In veertien competitieduels moest Unnerstall namens Twente, dat met een zevende plaats uitstekend presteert, achttien keer vissen. Ter vergelijking: Drommel kreeg bij PSV, de nummer twee, al 21 goals tegen.

Unnerstall: van tweede keeper bij PSV naar uitblinker bij Twente

Het goede spel van de 31-jarige Duitser, in combinatie met het matige niveau van de jonge Nederlander, roept de volgende vraag in Eindhoven op: had PSV er niet slim aan gedaan om Unnerstall te houden in plaats van 3,5 miljoen euro te betalen voor Drommel?

"Die discussie is een beetje scheef", zei analist Waterreus deze week in NOS Langs de Lijn. "Unnerstall wilde zelf weg bij PSV om bij Twente te gaan keepen. Maar ik zou altijd geprobeerd hebben om hem bij PSV te houden."

Een andere manier om de prestaties van een keeper cijfermatig bij te houden, is door te kijken naar het verschil tussen de goals de hij incasseert (excl. eigen doelpunten) min het aantal tegengoals dat hij op basis van 'Expected Goals' zou moeten krijgen.

Als de uitkomst van die som positief is, betekent het dat de doelman meer doelpunten heeft voorkomen dan verwacht. Is de uitkomst negatief, dan kun je veronderstellen dat de keeper het ambacht (ballen tegenhouden) geen eer aandoet.

Ook in deze statistiek vinden we Unnerstall terug in de hoogste regionen en bungelt Drommel ergens onderaan. In het overzicht zijn alle 31 keepers meegenomen die dit eredivisieseizoen in actie zijn gekomen. Ajax-doelman Pasveer komt opnieuw als beste uit de strijd.

Op basis van cijfers is deze ranglijst te maken van eredivisiedoelmannen

Het is aan Drommel om zijn cijfers op te krikken, de critici de mond te snoeren en zichzelf te bewijzen als eerste doelman van een Nederlandse topclub. Het gaat Waterreus te ver om hem nu al te bestempelen als 'PSV-onwaardig'.

"Hij heeft bij FC Twente ook een zware periode gehad en daarvan is hij heel erg sterk teruggekomen. Laten we niet vergeten dat hij de transfer naar PSV op eigen kwaliteit heeft verdiend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl