Een plenaire vergadering van de G7 in Liverpool
NOS Nieuws

Russische invasie van Oekraïne zal 'grote gevolgen' hebben, waarschuwt G7

Rusland kan rekenen op "grote gevolgen" als het Oekraïne binnenvalt. Dat staat in een gemeenschappelijke verklaring van de G7. De ministers van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Japan, Italië, Duitsland, de VS en een vertegenwoordiger van de EU kwamen dit weekend in Liverpool bijeen om het onder meer te hebben over de spanningen rond Rusland en Oekraïne.

Wat de gevolgen van een Russische invasie zullen zijn, maken de ministers in de verklaring niet concreet. Wel heeft de VS al gedreigd met zware economische sancties, zoals het afsluiten van Rusland van het internationale betalingssysteem Swift. Dat zou de Russische handel met de rest van de wereld bemoeilijken.

De G7-landen benadrukken dat ze achter de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit staan, en dat een inbreuk daarop onwettig is. De ministers roepen Rusland daarom op tot deëscalatie van de militaire spanningen in het grensgebied.

Aanleiding voor de bezorgdheid van de G7-landen is de Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne, waar volgens de VS zo'n 70.000 Russische militairen gestationeerd zijn. Oekraïne spreekt zelfs van meer dan 90.000 militairen.

In deze video zie je hoe de spanningen rond Oekraïne de afgelopen tijd flink zijn opgelopen:

Russische troepen aan de grens: spierballen tonen of serieuze dreiging?

Rusland heeft meermaals ontkend plannen te hebben voor een invasie, en spreekt van een militaire oefening. "Rusland heeft geen enkele intentie om Oekraïne aan te vallen", staat ook in een verklaring die gisteren werd uitgegeven door de Russische ambassade in Londen.

In die verklaring hekelt Rusland de woordkeuze van de Britten, die in meerdere verklaringen spreken van Russische agressie aan de grens met Oekraïne. Dit is volgens Rusland een valse voorstelling van zaken, die Britse politici zouden gebruiken om het publiek te "misleiden".

Rusland zegt ook vele voorstellen aan de NAVO te hebben gedaan om de spanningen in het grensgebied met Oekraïne te laten afnemen. "De G7-bijeenkomst zou een mogelijkheid zijn die te bespreken, maar tot nu toe horen we niets anders dan agressieve slogans", aldus Rusland in de verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl