Oekraïense militairen tijdens een oefening eind november bij de stad Cherson
NOS NieuwsAangepast

Inlichtingendiensten VS: 'Mogelijk begin 2022 Russische invasie in Oekraïne'

Rusland maakt plannen om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met mogelijk 175.000 militairen. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van bronnen bij de overheid.

De Washington Post beschikt over een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten met satellietfoto's en kaarten waarop te zien is dat Russische troepen op vier plaatsen langs de grens met Oekraïne zijn samengetrokken. Op dit moment zouden zo'n 70.000 Russische militairen zich nabij de grens bevinden. Inlichtingendiensten verwachten dat het aantal wordt opgeschaald tot mogelijk 175.000.

De komende tijd verwachten de Amerikanen dat Rusland met troepen bij de grens blijft schuiven "om bedoelingen te verdoezelen en onzekerheid te creëren."

President Biden reageerde kort op de berichten over een mogelijke Russische invasie komend jaar:

Biden: 'Ik accepteer van niemand een rode lijn'

De spanningen rond Oekraïne zijn de afgelopen tijd opgelopen. De NAVO spreekt van de grootste Russische militaire activiteit sinds de inlijving van de Krim. Vorige maand waarschuwden Amerikaanse inlichtingendiensten al voor een mogelijke invasie, zonder voorspellingen te doen over wanneer die zou kunnen plaatsvinden. Rusland zegt intussen niemand te bedreigen. President Poetin deed de waarschuwingen over de Russische troepenopbouw eerder af als 'geruchten'.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en zijn Russische collega Sergej Lavrov kwamen donderdag in Stockholm bijeen om over de situatie rond Oekraïne te praten, maar de twee kwamen niet nader tot elkaar.

President Biden zei gisteren maatregelen voor te bereiden die het Poetin "heel erg moeilijk maken" om militaire actie te ondernemen in Oekraïne. Ook zal er de komende dagen een telefoongesprek tussen de beide leiders plaatsvinden. Het laatste gesprek tussen de twee leiders was in juli.

Rode lijn

Het Kremlin heeft al aangekondigd dat Poetin in dat gesprek gaat vragen om garanties dat Oekraïne geen lid wordt van de NAVO en dat het militaire bondgenootschap geen activiteiten ontplooit in en rond het land. Als de NAVO wapens of troepen Oekraïne binnenbrengt, zou er een "rode lijn" worden gepasseerd, stelt het Kremlin.

Biden liet vandaag op zijn beurt weten dat hij "van niemand rode lijnen accepteert". Hij zei dat de VS al lange tijd weet heeft van de Russische acties. "Mijn verwachting is dat we een lange discussie zullen hebben met Poetin", aldus de president. Amerikaanse en Oekraïense beambten waarschuwden deze week dat er zware economische sancties tegen Rusland op tafel liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl