De Russische president Poetin in gesprek met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Biden
NOS NieuwsAangepast

'Good to see you', maar Biden dreigt Poetin ook met sancties om Oekraïnecrisis

In een twee uur durend videogesprek heeft de Amerikaanse president Biden tegen zijn Russische ambtgenoot Poetin zijn zorg uitgesproken over de hoog opgelopen spanningen inzake Oekraïne. Hij waarschuwde dat de VS en zijn NAVO-bondgenoten bereid zijn tot "ingrijpende maatregelen" als Rusland overgaat tot militaire actie in Oekraïne.

Washington vreest dat Moskou een invasie voorbereidt, iets dat de Russen met klem tegenspreken. Het is juist de NAVO die de huidige spanningen veroorzaakt, vindt Poetin. Hij wil garanties dat er geen offensieve raketinstallaties meer worden geleverd aan Oekraïne en dat het land buiten de NAVO blijft, zei hij volgens het Kremlin tegen Biden.

Ransomware en Iran

Het was volgens Moskou een open en zakelijk gesprek. Volgens het Witte Huis is er ook gesproken over ransomware-aanvallen, het dossier Iran en andere kwesties die spelen tussen de twee grootmachten. Het Kremlin zegt dat zowel Biden als Poetin de hoop uitsprak dat de gesprekken in Wenen over een nieuw atoomakkoord met Iran vruchtbaar zijn. Beide landen hebben weinig prijsgegeven over het onderhoud.

In deze video is de start van het topoverleg te zien:

'De volgende keer spreken we elkaar weer hopelijk in het echt'

"Goed om je te zien", zei Biden aan het begin van het dialoog. Hij voegde eraan toe dat hij hoopte Poetin de volgende keer weer fysiek te kunnen spreken. "Gegroet meneer de president", reageerde Poetin. Hij ging niet in op de woorden van Biden.

Het videogesprek was het eerste onderhoud sinds juli tussen beide leiders. Amerikaanse media spraken van een test voor Biden. Woordvoerders zeiden vooraf dat de presidenten zouden hameren op de 'rode lijnen': waar wat hen betreft de grenzen liggen in de crisisdreiging rond Oekraïne.

'Gaskraan dicht'

Gisteren werd bijvoorbeeld duidelijk dat de VS zware economische sancties zal invoeren als Rusland daadwerkelijk overgaat tot een offensief tegen Oekraïne. Volgens Amerikaanse functionarissen is het afsluiten van de gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Duitsland en Rusland ook een optie als Moskou kiest voor een invasie.

De afgelopen maanden hebben vele tienduizenden Russische militairen zich verzameld nabij de grens met het buurland. Volgens inlichtingendiensten van de VS bereidt Moskou mogelijk een invasie voor. Het Kremlin spreekt dat tegen en zegt dat het gaat om een trainingsmissie.

Poetin stelt hij Rusland juist wil verdedigen tegen de expansieve houding van de NAVO. Hij ziet de militaire steun aan Oekraïne als een grote bedreiging. Ook wil het Kremlin toezeggingen dat Oekraïne niet zal proberen het sinds 2014 aan pro-Russische separatisten verloren grondgebied te heroveren.

De regering in Kiev zegt dit niet van plan te zijn. President Zelensky vreest juist dat Rusland de aan de grens gestationeerde militairen zal inzetten tegen Oekraïne. Hij zei gisteren dat de Oekraïense strijdkrachten sterk genoeg zijn om een invasie af te slaan.

'Vooral dreigen'

Analisten menen dat Poetin vooral wil laten zien dat hij bereid is tot een inval in Oekraïne, maar dat de kans klein is dat hij dat ook echt zal doen. Desondanks bestempelen experts de situatie als risicovol. Een verkeerde handeling door militairen kan potentieel leiden tot een grote escalatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl