De Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss begroet haar Amerikaanse collega Blinken
NOS Nieuws

G7-ministers bijeen in Liverpool, praten over Russische dreiging

In Liverpool praten de G7-landen dit weekend over de spanningen rond Rusland en Oekraïne. De ministers van Buitenlandse Zaken van Canada, Frankrijk, Japan, Italië, Duitsland en de VS zijn afgereisd naar de Britse havenstad. De Britten zijn dit jaar voorzitter van het samenwerkingsverband van zeven vooraanstaande industrielanden.

Bij de opening van de top riep de Britse minister Truss op tot eenheid. "We moeten opstaan tegen agressors die proberen de grenzen van vrijheid en democratie te beperken", zei ze. In de ogen van de Britten moet "de vrije wereld" met meer overtuiging worden verdedigd.

Russische invasie

Aan de vooravond van de top spraken de Britten en Amerikanen opnieuw hun bezorgdheid uit over de Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne. Ze vrezen dat die een opmaat is voor een Russische invasie.

De Britten noemen het "kwaadaardig gedrag" en zeggen dat een inval "een strategische fout zou zijn met ernstige gevolgen". Moskou ontkent plannen te hebben om Oekraïne binnen te vallen.

In deze video zie je hoe de spanningen rond Oekraïne de afgelopen tijd flink zijn opgelopen:

Russische troepen aan de grens: spierballen tonen of serieuze dreiging?

Minister Truss vindt ook dat andere landen minder afhankelijk moeten zijn van Russisch gas en geld. Daarmee verwees ze onder meer naar de Nord Stream 2-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland.

Oproep aan Iran

De ontmoeting van de G7-landen leidt waarschijnlijk ook tot een gezamenlijke oproep aan Iran om zijn nucleaire programma niet verder uit te bouwen. Ondertussen proberen Iran en westerse landen op dit moment in Wenen de zogeheten Iran-deal nieuw leven in te blazen. Truss noemde de gesprekken de afgelopen week "de laatste kans voor Iran".

Andere onderwerpen die in Liverpool ter tafel komen zijn spanningen in de westelijke Balkan, Afghanistan, Noord-Korea en klimaatverandering.

Voor de nieuwe Duitse minister Baerbock van Buitenlandse Zaken is de G7-top de eerste internationale bijeenkomst sinds haar aantreden afgelopen week. Komend jaar is Duitsland bovendien voorzitter van het economische samenwerkingsverband.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl