1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Jannie Visscher herkozen als SP-voorzitter

Jannie Visscher is herkozen als voorzitter van de SP. Dat is bekendgemaakt op het digitale partijcongres. De 60-jarige Visscher, die ook in de Eindhovense gemeenteraad zit, is voorzitter sinds 2019. Toen volgde ze Ron Meyer op.

Visscher was overigens de enige kandidaat. Er was een tegenkandidaat, Tijs Hardam, maar die werd onlangs uit de SP gezet vanwege het communistisch conflict dat al lange tijd woedt binnen de partij.

Marxistisch

Eind oktober werden tientallen leden geroyeerd omdat ze ook lid zijn van de voormalige jongerentak Rood en/of het Marxistisch Forum. De SP zegt dat die groepen de partij willen omvormen tot klassiek marxistisch.

Het conflict heeft zijn weerslag op de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart. In verschillende steden zijn conflicten over de kieslijsten. Partijvoorzitter Visscher zei eerder dat er nog voldoende tijd is om tot een oplossing te komen. "Lijsten kunnen worden ingediend tot eind januari." Op het congres van vandaag werd met geen woord gerept over de kwestie.

'Nieuw verhaal'

Partijleider Marijnissen blikte in haar afsluitende toespraak wel vooruit op de naderende ontknoping in de kabinetsformatie. "We krijgen hetzelfde kabinet, met grotendeels dezelfde mensen", zei Marijnissen. "Mark Rutte gaat de puinhoop van tien jaar Rutte opruimen. Wie gelooft dat?"

Over haar eigen partij, die volgend jaar vijftig jaar wordt, zei Marijnissen dat de ideeën weer actueel moeten worden en dat nieuwe generaties erbij gehouden moeten worden. "Zodat we klaar zijn voor de toekomst." Marijnissen vatte het samen als "een nieuw SP-verhaal".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl