NOS Nieuws

Kamer dringt opnieuw bij koning aan: hou Kroondomein Het Loo open

De koning moet Kroondomein Het Loo toch het hele jaar openstellen voor publiek, vindt de Tweede Kamer. Een voorstel waarin de koning om "een royaal gebaar" wordt gevraagd, kreeg ruime steun van de Kamerleden.

Een deel van het natuurgebied bij Apeldoorn wordt jaarlijks voor drie maanden gesloten, officieel vanwege de bescherming van de "persoonlijke levenssfeer" van de koning. Vermoed wordt dat het te maken heeft met de wens van de koning om in het gebied op wild te jagen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst jaagt de koning er elk jaar één dagdeel.

Subsidie

Al jaren zijn er protesten tegen de gedeeltelijke afsluiting in het najaar en tegen de subsidie die de koning krijgt om het gebied te onderhouden. In september bepaalde het kabinet dat de koning Het Loo niet meer mag afsluiten als hij opnieuw subsidie aanvraagt.

In reactie daarop vroeg de koning vervolgens alleen subsidie aan voor het deel waar hij niet jaagt. Het andere stuk van het natuurgebied bij Apeldoorn kan op deze manier alsnog afgesloten worden voor het publiek.

Genieten in coronatijd

Voor D66 en de Partij voor de Dieren was dat reden om de koning nogmaals op te roepen het hele gebied toegankelijk te houden. "Het parlement doet een vriendelijk beroep op hem om zijn kroondomeinen open te stellen", zegt D66-Kamerlid De Groot. "Omdat de mensen in deze coronatijden extra van de natuur willen genieten."

Het is niet voor het eerst dat de Tweede Kamer pleit voor openstelling van Het Loo. Drie jaar geleden maakte een meerderheid van de Kamer er ook al een punt van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl