NOS NieuwsAangepast

Koning ziet af van deel subsidie Kroondomein, jachtgebied blijft in najaar dicht

Koning Willem-Alexander vraagt geen subsidie aan voor het deel van het Kroondomein waar hij nu af en toe in het najaar jaagt. Door af te zien van subsidie kan dit deel van het Kroondomein bij Apeldoorn in het najaar een paar maanden dichtblijven voor bezoekers. Dat blijkt uit de subsidieaanvraag voor het natuurgebied die door de Rijksvoorlichtingsdienst is bekendgemaakt.

Al jaren is er ophef over de subsidies voor het Kroondomein en zijn er protesten tegen de afsluiting in het najaar. "Het is de vraag of de publieke opinie hierdoor verandert", zegt NOS Koninklijk Huis-verslaggever Jozephine Trehy. "Zo'n 3400 van de 6700 hectare blijft in het najaar dicht en nog steeds is er sprake van miljoenen euro's subsidie."

Beter beheer

Het gaat om een aanvraag voor de komende zes jaar voor in totaal 4,2 miljoen euro. Voorheen bedroeg de subsidie ongeveer 4,8 miljoen euro. "Als je het per hectare zou uitrekenen dan zou het gemiddeld hoger uitvallen", erkent Arno Willems, rentmeester van het Kroondomein. "Dat komt omdat je dit jaar meer subsidie kunt aanvragen voor natuurbeheer dan in eerdere jaren."

Volgens de directeur van het natuurgebied is de regelgeving veranderd om landgoedeigenaren de kans te geven om het beheer nog beter te doen. "Vroeger kreeg je 75 procent van de kosten vergoed en nu 84 procent. Dit geldt voor iedereen in Nederland die subsidie aanvraagt. Dus ook voor het Kroondomein."

In een toelichting staat dat de koning "gemiddeld één dagdeel per jaar blijft jagen onder toezicht en een op een begeleiding van professionele faunabeheerders vanwege hun kennis van de wildstand en het terrein".

De rentmeester legt uit dat door het afsluiten van het Kroondomein in het najaar bezoekers op andere moment profiteren door de hogere wildzichtbaarheid in het gebied:

Rentmeester: 'hogere wildzichtbaarheid door afsluiten jachtgebied voor koning'

Jacht

De subsidie is bestemd voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Het geld voor het faunabeheer komt uit de begroting van de koning.

Het was al bekend dat koning Willem-Alexander opnieuw subsidie zou aanvragen voor het Kroondomein. Minister Schouten had in september al gezegd dat de koning geen subsidie meer krijgt, als hij het 'jachtdeel' van het natuurgebied wil blijven afsluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl