Het Kroondomein Het Loo is nu in de herfst gesloten
NOS Nieuws

Koning vraagt opnieuw subsidie aan voor Kroondomein Het Loo

Koning Willem-Alexander vraagt voor volgend jaar opnieuw subsidie aan voor het onderhoud van Kroondomein Het Loo. Dat heeft hij gezegd in het persgesprek aan het slot van het staatsbezoek aan Noorwegen. Wat dat betekent voor de toegankelijkheid van het natuurgebied voor het publiek is nog onduidelijk.

Het gebied op de Veluwe is elk jaar gedurende het hele najaar gesloten voor publiek, officieel vanwege de bescherming van de "persoonlijke levenssfeer" van de koning. Vermoed wordt dat dat te maken heeft met de jacht. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst jaagt de koning er elk jaar één dagdeel.

Willem-Alexander krijgt al jaren subsidie voor het beheer van het natuurpark, maar minister Schouten maakte in september bekend dat de regels veranderen. Als de koning de huidige jaarlijkse afsluiting wil handhaven, moet hij afzien van de betreffende subsidie.

Legpuzzel

In het persgesprek in Trondheim zei de koning desgevraagd dat hij wel degelijk subsidie gaat aanvragen, maar over de gevolgen liet hij zich niet uit. Hij benadrukte dat er vier categorieën subsidies zijn, waarvan er maar één openstelling als voorwaarde heeft.

"Het is een hele legpuzzel", zei Willem-Alexander. "We zijn nog aan het kijken hoe dit het best opgelost kan worden." Hij beklemtoonde dat het gaat om een rust- en natuurgebied en niet om een recreatiegebied. "Dat betekent dat de mens daar welkom is, maar niet primair."

Zorgen om corona

Willem-Alexander en koningin Máxima gingen ook in op de coronasituatie in Nederland. De koning zei dat ze zich grote zorgen maken over de oplopende cijfers en meeleven met de medewerkers in de zorg, die "de grootste waardering verdienen".

"We hadden gehoopt dat we een winter zouden hebben zonder corona", zei Máxima. "Het is echt enorm balen." Volgens haar moeten mensen "samen bouwen aan een exit uit corona. We hebben elkaar nodig."

Het Nederlandse koningspaar geflankeerd door kroonprinses Mette-Marit en kroonprins Haakon

Het persgesprek markeerde het eind van een driedaags bezoek aan Noorwegen. De afgelopen dagen aanschouwden Willem-Alexander en Máxima onder meer initiatieven op het gebied van klimaat en energie. Ook gingen ze langs op het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Rotterdam.

Vandaag, op de laatste dag, werd het koningspaar in Trondheim begeleid door de Noorse kroonprins Haakon en diens vrouw Mette-Marit. De afgelopen twee dagen liet Haakon verstek gaan met een verkoudheid, maar na meerdere negatieve coronatests haakte hij vandaag wel aan.

Zie hier hoe een staatsbezoek van de koning en koningin eruitziet:

Zo ziet een staatsbezoek van de koning en koningin eruit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl