
Actievoerders lopen door afgesloten gebied Kroondomein Het Loo
Actievoerders zijn vanmiddag het afgesloten Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn ingegaan. Ze protesteerden tegen de jaarlijkse sluiting van een deel van het natuurgebied. De aanwezigen, republikeinen en natuurbeschermers, negeerden het publieksverbod, maar dit bleef zonder gevolgen.
Sinds 15 september is ook dit jaar het grootste deel van het park op de Veluwe weer voor drie maanden dicht voor het publiek. "De koning ontvangt 4,7 miljoen euro openstellingssubsidie, terwijl hij het natuurgebied gesloten houdt", zegt Floris Müller, voorzitter van vereniging Republiek, tegen Omroep Gelderland.
Voorwaarde bij die subsidie is dat het bos publiekelijk toegankelijk blijft. Müller stelt dat de koning de rijksbijdrage onterecht ontvangt. "Als jij subsidie ontvangt, moet je je aan de regels voor die subsidie houden", zegt hij. "Wat voor alle Nederlanders geldt, geldt in het bijzonder ook voor de koning."
Protest rustig verlopen
Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten besloot vorige week dat de koning het natuurgebied vanaf volgend jaar alle maanden open moet houden, als hij tenminste de huidige subsidie wil houden voor het natuurgebied. Voor de koning gaan in 2022 namelijk dezelfde regels gelden als voor andere subsidieaanvragers van natuurgebieden.
De actievoerders hielden eerst een picknick en liepen daarna een rondje over het terrein. Volgens een verslaggever van Omroep Gelderland waren er tientallen demonstranten. De vereniging Republiek liet weten dat er 100 mensen meededen aan het protest.
Medewerkers van het natuurgebied probeerden aanvankelijk de demonstranten tegen te houden toen ze op verboden terrein kwamen. Maar die maakten hun ronde af en trokken zich daarna terug naar de rand van het domein waar ze wel mochten komen. Voor zover bekend zijn er geen boetes uitgedeeld.
Het park op de Veluwe is jaarlijks van 15 september tot 25 december gesloten. Natuurbeschermers zeggen dat de koninklijke familie in die maanden jaagt op wild.
Kabinet blijft worstelen met asielopvang, hoop gevestigd op nieuwe 'dwangwet'
In een brief aan de Kamer staan een paar opties om gemeenten aan te sporen om meer te doen, maar het kabinet wacht vooral op een nieuwe wet.
- Finaleliveblog
Van Hooijdonk: 'Mooi moment om geschiedenis te herhalen' • Tachtig Roma-fans teruggestuurd
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rond de Conference League-finale tussen Feyenoord en AS Roma in Tirana, vanavond om 21.00 uur.
Pfizer stelt medicijnen beschikbaar aan arme landen, 'hoognodige eerste stap'
Het bedrijf wil al zijn middelen tegen infectieziektes, bepaalde vormen van kanker en ontstekingsaandoeningen toegankelijk maken in landen met lage (midden)inkomens. Ook de coronavaccins vallen daaronder.