Ongeluk in Heemstede waarbij lachgastanks werden gevonden
NOS Nieuws

Lachgas afgelopen jaren gevonden bij 1800 ongelukken met tientallen doden

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

Er zijn de laatste jaren tientallen doden en gewonden gevallen bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was. Uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS blijkt dat bij 63 dodelijke ongevallen lachgasgebruik werd geconstateerd, net als bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel.

In totaal gebeurden er de afgelopen drie jaar bijna 1800 ongevallen met lachgas. Dat zijn ongelukken met doden en gewonden, maar ook aanrijdingen met alleen blikschade. 2020 was daarbij een piekjaar, maar dit jaar lijkt het aantal vrijwel net zo hoog te worden.

Verkeersongevallen met lachgas lijken steeds vaker voor te komen:

2019 2020 2021 (t/m oktober)
Met dodelijke afloop 17 25 21
Met (ernstig) letsel 101 145 116
Alleen blikschade 215 321 283
Doorrijden na ongeval 137 221 175
Totaal 470 712 595

Ook het totale aantal verkeersincidenten met lachgasgebruik blijft volgens de politie zorgwekkend hoog. In de eerste tien maanden van dit jaar waren het er 3518. In heel 2019 en 2020 waren het respectievelijk 2305 en 4537 verkeersincidenten.

Rijden onder invloed (1099 incidenten), agressief of onveilig rijgedrag (502 incidenten) en rijden zonder geldig rijbewijs (449 incidenten) zijn andere overtredingen die regelmatig voorkomen in combinatie met het gas. Bij een twintigtal incidenten was er sprake van joyriding, het zonder toestemming gebruiken van andermans auto.

Geen bloed- of speekseltest

Of het lachgasgebruik ook de directe aanleiding is van zo'n incident, is volgens de politie lastig te zeggen. "Maar bij de meeste zaken is dat wel ons vermoeden", zegt Paul Broer, portefeuillehouder Verkeer bij de Nationale Politie.

"Het lastige is dat er nu nog geen bloed- of speekseltest is voor lachgas", zegt Broer. "Dus we moeten het doen met wat we aantreffen. Getuigenverklaringen bijvoorbeeld, dat iemand door een medeweggebruiker gezien is met een lachgasballon achter het stuur."

Detectietechnieken voor het vaststellen van lachgasgebruik zijn volgens de politie wel in ontwikkeling. "Maar wanneer die ook daadwerkelijk gebruikt kunnen gaan worden is nog niet duidelijk", stelt een politiewoordvoerder.

De onderschatting van lachgasgebruik in het verkeer en de gevolgen ervan is nog groot.

Paul Broer, portefeuillehouder Verkeer bij de Nationale Politie

Hoewel het gebruik van lachgas vooralsnog legaal is, benadrukt de politie dat gebruik ervan achter het stuur wel degelijk strafbaar is. Het is namelijk verboden om te rijden onder invloed van een middel dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden. "De onderschatting van lachgas en de gevolgen ervan is nog groot", zegt Broer.

Lachgas wordt regelmatig gebruikt als narcosemiddel in ziekenhuizen en door tandartsen. Volgens André Wolff, hoogleraar anesthesiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het gebruik ervan achter het stuur erg gevaarlijk. "Gebruik van lachgas kan leiden tot duizeligheid, vervorming van geluiden en je kunt het bewustzijn verliezen door zuurstoftekort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl