Rellen in Rotterdam, vrijdagavond
NOS Nieuws

Grapperhaus: goed beeld van wie er achter rellen Rotterdam zaten

Politie en justitie hebben een redelijk goed beeld van wie er achter de zware rellen zaten in het centrum van Rotterdam, afgelopen vrijdag. Dat heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie gezegd in WNL op Zondag.

Grapperhaus noemde geen namen van groeperingen, om naar eigen zeggen het politieonderzoek niet voor de voeten te lopen. Maar de daders moeten volgens hem voor een deel gezocht worden in de hoek van voetbalhooligans. "Het zijn groepen die ook niet zelden banden hebben met andere vormen van georganiseerde criminaliteit."

Hij maakt een onderscheid tussen rellende jongeren die met elkaar afspreken om stenen en zwaar vuurwerk naar de politie te gooien en mensen die "echt extreem geweld gebruiken, specifiek gericht op politie- en brandweermensen". Dat gebeurde vrijdag in Rotterdam, en dat is een verschil met de kleinschaligere rellen van de afgelopen nacht, meent Grapperhaus.

Volgens de minister is vrijdag de demonstratie tegen het coronabeleid gebruikt als dekmantel voor georganiseerd geweld van verschillende groepen. "De politie wordt neergezet als verlengstuk van de overheid en die moet aangevallen worden." Hij erkende dat er een groeiend wantrouwen is in de samenleving tegenover de overheid, maar beklemtoonde dat het maar een klein deel is dat bereid is om zo veel geweld te gebruiken.

Debat over omgangsvormen

In het gesprek ging het ook nog over de omgangsvormen in de Tweede Kamer, naar aanleiding van het incident van afgelopen week, waarbij FvD'er Van Houwelingen zijn opponent van D66 Sjoerdsma dreigde met tribunalen vanwege het coronabeleid.

Grapperhaus wees erop dat hij ook regelmatig het doelwit is van Forum, en dat hij in de Kamer is uitgemaakt voor 'pedovriend'. Ook worden ambtenaren van zijn ministerie beschuldigd van kindermisbruik, terwijl die aantijgingen niet onderbouwd worden. "Woordporno", noemde hij dat.

De demissionair minister reageert daar in het debat naar eigen zeggen altijd fel op en beklaagde zich erover dat de media die reactie vaak niet opschrijven of uitzenden.

Zo ging het er vrijdagnacht aan toe in Rotterdam:

Zo ging het er aan toe in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl