NOS NieuwsAangepast

Meer arrestaties na onrust Den Haag, negentien verdachten vast

De politie heeft gisteravond en vannacht in de Haagse Schilderswijk negentien mensen aangehouden bij ongeregeldheden. Volgens de politie zocht een grote groep jongeren daar bewust de confrontatie op met agenten. Eerder was nog sprake van zeven aanhoudingen.

Het was gisteravond onrustig in de Schilderswijk en ook in Transvaal. Burgemeester Van Zanen had voor die gebieden een noodbevel afgegeven. Relschoppers stichtten brandjes, onder meer in een vuilcontainer en op een kruispunt. Ook vernielden ze verkeerslichten, belaagden ze automobilisten en bekogelden ze agenten met stenen en zwaar vuurwerk.

Een van de relschoppers gooide een steen door het raam van een rijdende ambulance, die op dat moment een patiënt naar het ziekenhuis vervoerde.

Bij de ongeregeldheden zijn vijf agenten gewond geraakt. Een van hen liep een knieblessure en een hersenschudding op toen hij iemand arresteerde. Twee agenten te paard liepen gehoorschade op, twee anderen raakten gewond aan hun hand.

De politie trad stevig op tegen de relschoppers, ook de Mobiele Eenheid werd ingezet:

Onrustig in Haagse Schilderswijk: politie grijpt in, meerdere arrestaties

Volgens de politie keerde de rust in Den Haag rond 01.00 uur weer terug. Ook op andere plaatsen in het land was het gisteravond en vannacht onrustig, zoals in Roermond, Stein, Urk en Bunschoten. In Urk werden twaalf mensen aangehouden, meldt de gemeente, de meesten voor bezit van zwaar vuurwerk. In Limburg werden dertien verdachten opgepakt.

Op veel plekken was de politie uit voorzorg aanwezig, omdat er al berichten rondgingen dat er rellen dreigden. Ook in Den Haag was dat het geval. De politie zegt dat agenten daar al vroeg in de avond zichtbaar op straat aanwezig waren, vanwege de oproepen op sociale media.

Volgens de politie gingen er ook berichten rond over Katwijk. Daarom waren ook daar waren agenten aanwezig op straat, maar volgens de politie bleven grote ongeregeldheden uiteindelijk uit. Wel gooide een groep jongeren op de boulevard met zwaar vuurwerk na sluitingstijd van de horeca.

Ik verwacht lange maanden van geweld tegen de overheid en politie.

Jan Struijs, Nederlandse Politiebond

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, vreest dat de politie zware maanden voor de boeg heeft. "We zien dat met name bedreigingen en georganiseerd geweld toenemen", zegt hij op NPO Radio 1. "Dit wordt een kwestie van een lange adem. Ik verwacht lange maanden van geweld tegen de overheid en politie". Struijs verwijst naar oproepen op internet. "Dit gaat nog wel even door, de komende maanden zal er veel worden opgeschaald."

Volgens Struijs blijft daardoor ander politiewerk liggen en raakt de recherche overbelast. "Je komt later bij je 112-meldingen, zaken blijven op de plank liggen. Burgers worden hier ook de dupe van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl