Bij de rellen gingen meerdere politieauto's in vlammen op
NOS NieuwsAangepast

Politie: twee gewonden door kogels, 51 arrestaties na rellen Rotterdam

Bij de rellen afgelopen avond en nacht in het centrum van Rotterdam zijn twee mensen gewond geraakt door een kogel. Zij liggen in het ziekenhuis, heeft de politie bekendgemaakt.

De rijksrecherche onderzoekt of het gaat om politiekogels. De politie zegt dat het bij de twee gewonden gaat om relschoppers. Gisteren zei de politie al dat agenten waarschuwingsschoten hebben gelost en dat er "op meerdere momenten" gericht is geschoten. De politie zegt verder dat berichten over een dode niet juist zijn: "Dit is NIET het geval", twittert de politie.

NH Nieuws schrijft dat Marco Buis gisteren gewond is geraakt en dat bekenden van Buis zeggen dat hij door een gericht schot van de politie gewond is geraakt. Buis komt uit IJmuiden en maakt beelden voor het online-protestkanaal Onrechttv. Hij loopt vaak mee met demonstraties tegen het coronabeleid. "Ik was gisteren bijna dood", zegt Buis zelf op een filmpje dat vandaag circuleert op sociale media. Volgens hem werd hij vlak bij zijn aorta geraakt. De Rotterdamse politie kan het verhaal van Buis "uit privacyoverwegingen" bevestigen noch ontkennen.

Bij de ongeregeldheden gisteravond raakten ook agenten gewond. Een van hen moest naar het ziekenhuis met een verwonding aan een been, een andere agent is behandeld door ambulancepersoneel.

Minderjarigen

"Talloze politiemedewerkers liepen bij de belaging met stenen en vuurwerk lichte verwondingen en gehoorschade op", laat de politie weten. Eerder meldde de politie dat ook een journalist gewond was geraakt nadat hij door relschoppers was belaagd.

Tot nu toe zijn 51 mensen aangehouden. Ongeveer de helft van hen was nog net minderjarig, zegt de politie. De relschoppers kwamen uit verschillende delen van het land.

Gisteravond werd de politie bekogeld met stenen en vuurwerk, ook werden scooters en auto's in brand gestoken:

Zo ging het er gisteravond aan toe in Rotterdam

In Rotterdam liep het gisteravond uit de hand bij een onaangekondigd protest tegen het coronabeleid. Enkele honderden relschoppers staken onder meer zwaar vuurwerk af en gooiden met voorwerpen richting agenten. Ook werden meerdere politiewagens in brand gestoken.

Politiewetenschapper Jaap Timmer zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat de politie zeer zelden gericht het vuur opent bij rellen. "Ongeveer eens in de tien of vijftien jaar", zei hij. De laatste keer dat de politie op mensen heeft geschoten bij rellen was volgens hem bij Hoek van Holland in 2009. Bij die zogenoemde strandrellen viel een dode door politiekogels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl