NOS Nieuws

Wekdienst 16/11: Beladen Kamerdebat over 2G • Boek over prinses Amalia

Goedemorgen! De Tweede Kamer debatteert over de eventuele invoering van het zogenoemde 2G-beleid, waarbij mensen alleen een QR-code krijgen als ze gevaccineerd of hersteld zijn van het coronavirus. Verder verschijnt er een boek over kroonprinses Amalia, en een rapport over de werkomstandigheden voor arbeidsmigranten in Qatar.

De bewolking overheerst en op lokaal wat motregen na, is het overal overwegend droog. Daarbij stijgt de temperatuur vandaag amper, het wordt maximaal 6 tot 8 graden en het is tamelijk kil.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanaf 15.00 uur gaan Kamerleden in discussie over 2G. Het plan van het demissionaire kabinet om dat in te voeren bij horeca en evenementen leidt niet alleen tot verdeeldheid in de samenleving, maar ook in de politiek. Een dag voor het debat was onduidelijk of een meerderheid van de partijen het plan in zijn huidige vorm steunt. In dit artikel lees je wat andere Europese landen doen op dit punt van de coronabestrijding.
  • Er wordt een boek over kroonprinses Amalia gepubliceerd, ter gelegenheid haar achttiende verjaardag. Het boek van de hand van cabaretière Claudia de Breij werd eind september aangekondigd. De twee hadden hiervoor in de zomer een aantal ontmoetingen. Lees hier hoe Amalia zich verzoende met haar rol als troonopvolgster.
  • Amnesty International heeft de werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Qatar onderzocht. Eerder bleek dat de migranten die betrokken zijn bij het WK van 2022 extreem lange werkdagen maken en amper loon krijgen.
  • In Den Bosch begint een rechtszaak waarin zeventien mannen terechtstaan voor het vermoedelijke misbruik van een meisje van 16 jaar. Zij zou tegen betaling seksuele diensten hebben aangeboden.

Wat heb je gemist?

De Belgische federale regering stelt vaccinatie verplicht voor zorgpersoneel. Tot 1 april krijgt Belgisch zorgpersoneel om zich te laten inenten, en is een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud ook nog genoeg om aan het werk te mogen.

Voor wie na die datum nog niet is gevaccineerd, volgt ontslag, aldus Belgische media over het besluit van de Belgische regering. Ontslagen personeel behoudt het recht op een werkloosheidsuitkering.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Goed nieuws voor fans van The Beach uit 2000: het beroemde strand uit die film gaat vanaf 1 januari weer open. Het strand van Maya Bay in Thailand is sinds 2018 gesloten om de natuur te beschermen. Voor de sluiting trok het strand dagelijks zo'n 5000 bezoekers. De boten waarmee zij werden vervoerd en zwerfafval veroorzaakten veel schade, vooral aan het koraal.

Straks kunnen bezoekers er weer dit soort selfies maken:

Maya Bay in 2018, vlak voordat het gesloten werd

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl