ANP/NOS

Goedemorgen! Even wennen: er gaan vandaag weer nieuwe coronaregels in. En in Glasgow is er een extra dag aan de klimaattop geplakt.

Het weer: de dag begint bewolkt met vooral in de zuidelijke helft nog regen. Vanuit het noorden wordt het droger en breekt af en toe de zon door. Het wordt 11 tot 13 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De gister aangekondigde coronaregels gaan in. Niet-essentiële winkels en diensten (waaronder contactberoepen zoals de kapper) moeten om 18.00 uur dicht. De horeca en essentiële winkels zoals supermarkten gaan om 20.00 uur dicht. Een overzicht van alle nieuwe maatregelen lees je hier.
  • Omdat er nog geen deal op tafel ligt, gaat de klimaattop in Glasgow vandaag toch verder. Officieel was gisteren de laatste dag. Alle deelnemende landen krijgen vanochtend nieuwe conceptteksten gepresenteerd en mogen daar hun mening over geven, heeft voorzitter van de top Alok Sharma laten weten.
  • Ondanks de nieuwe coronamaatregelen komt Sinterklaas vandaag in de meeste plaatsen 'gewoon' aan. De landelijke intocht is vanaf 12.00 uur te volgen op NPO3.

Wat heb je gemist?

De voormalige adviseur van oud-president Trump, Steve Bannon, wordt aangeklaagd vanwege minachting van het Congres. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt, nadat een meerderheid van het parlement vorige maand voor vervolging had gestemd.

Bannon kwam vorige maand niet opdagen bij de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool. Dat wordt hem zwaar aangerekend: op minachting van het parlement staat een maximale celstraf van een jaar en tot 100.000 dollar (ongeveer 87.000 euro) boete.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Nederlands elftal neemt het vanavond op tegen Montenegro in de strijd om WK-kwalificatie en speelt dinsdag in Rotterdam tegen Noorwegen. Door de nieuwe coronamaatregelen wordt de wedstrijd tegen de Noren in een leeg stadion gespeeld. Dat kan op onbegrip rekenen van bondscoach Louis van Gaal.

"Ik vind het doodzonde. Het Nederlands elftal kan het volk verbinden, dat heeft het in het verleden gedaan en nu ook. Het voetbal heeft alles gedaan om corona te vermijden en er is niets gebeurd in de stadions. Dat is gecontroleerd en bevestigd door het RIVM. Dus dan getuigt zo'n maatregel niet van gezond verstand. En ja, ik vind het onrechtvaardig."

Van Gaal over lege Kuip: 'Corona veel belangrijker dan voetbal, maar het klopt niet'

Fijne dag!

STER reclame