Steve Bannon AFP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat Steve Bannon wordt vervolgd vanwege minachting van het Congres. Een meerderheid stemde voor verdere actie van justitie. De minister moet daarover besluiten.

Bannon, een naaste adviseur en vertrouweling van oud-president Trump, gaf vorige week geen gehoor aan een dagvaarding. Hij werd opgeroepen om te getuigen voor de commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt.

De onderzoekscommissie wil Bannon horen over zijn rol in de aanloop naar 6 januari en over de communicatie tussen hem en Trump op de dag zelf. In een brief aan het Congres schreef de commissie deze week dat Bannon voor de bestorming al uitlatingen in het openbaar deed, waaruit het leek alsof hij meer wist over het aanstaande geweld.

Zo zei hij een dag voor de bestorming in zijn podcast dat de hel zou losbarsten en dat men iets zou meemaken wat nog nooit was vertoond.

Bannon kwam vorige week niet getuigen omdat hij zich niet wil uitlaten over zijn gesprekken met de toenmalige president. Op advies van de advocaten van Trump beroept hij zich op het executive privilege van de president. Dat is het recht van een president om informatie uit vertrouwelijke gesprekken geheim te houden.

Maar dat voorrecht geldt alleen voor een zittend president en Trumps opvolger Biden heeft al aangegeven er geen beroep op te doen. Hij doet dat niet omdat er sprake kan zijn geweest van "machtsmisbruik, waardoor de democratie zelf in gevaar kwam", zo formuleerde het Witte Huis het afgelopen week.

De onderzoekscommissie heeft Bannon met opzet als eerste gedagvaard omdat er al weerstand werd verwacht. Met de stemming van het Huis van Afgevaardigden voor vervolging kan de strafrechtelijke procedure in gang worden gezet terwijl de commissie verder gaat met het werk en het verhoren van andere getuigen.

Celstraf

Het lot van Bannon ligt nu in handen van minister Garland van Justitie. De door Biden benoemde Garland benadrukte de afgelopen dag dat hij zich voor zijn afwegingen strikt aan de wet zal houden en zich niet zal laten leiden door politiek.

Op minachting van het Congres staat een gevangenisstraf van minimaal een maand tot maximaal een jaar gevangenisstraf.

STER reclame