NOS Nieuws

Britney Spears 'in zevende hemel': vader als curator geschorst

 • AFP
  Fans in afwachting van de uitspraak van de rechter
 • EPA
  Een fan schreeuwt het uit na de uitspraak van de rechter
 • AFP
  Zo'n honderd fans kregen toestemming om bij de rechtbank in Los Angeles te demonstreren
 • AFP
  Uitgedoste fans bij de rechtbank

De vader van Britney Spears is niet langer de bewindvoerder van de Amerikaanse zangeres. Zoals verwacht heeft een rechter Jamie Spears geschorst als curator, waardoor hij na dertien jaar geen controle meer heeft over haar financiën, eigendommen en veel andere aspecten van haar leven.

De rechter noemde de huidige situatie onhoudbaar. "Die staat voor een giftige omgeving, waardoor Jamie Spears moet worden geschorst."

"Het is een geweldige dag voor Britney Spears en een geweldige dag voor gerechtigheid", zei Britneys advocaat. "Ze heeft een tien jaar durende, kafkaëske nachtmerrie doorgemaakt, waarin haar vader en anderen de regie hadden."

Zelf was ze niet in de rechtbank. Wel plaatste ze een video op Instagram waarin ze een vliegtuigje bestuurt. "Ik ben in de zevende hemel", schreef ze erbij. Aangenomen wordt dat ze daarmee ook op de uitspraak van de rechtbank doelt.

Op 12 november neemt de rechter een definitieve beslissing over de ondertoezichtstelling van de artiest. Voorlopig wordt het curatorschap waargenomen door een boekhouder.

Inzinking

De 39-jarige zangeres had zo'n twintig jaar geleden succes met hits als ...Baby One More Time, Oops!... I did it again en Toxic. Nadat ze in 2008 een psychische inzinking had gekregen, werd haar vader aangewezen als toezichthouder.

Sinds vijf jaar probeerde ze dat curatorschap te beëindigen. Volgens de zangeres beheerste haar vader haar leven en dwong hij haar onder meer tot optredens in Las Vegas.

'Vernederend en verstikkend'

In juli noemde ze het toezicht in een hoorzitting van de rechtbank vernederend en verstikkend. "Hoe noem je het anders als je iemand tegen haar wil vasthoudt, alle bezittingen afneemt, creditkaart, cash, telefoon, paspoort, en opsluit om voor je te werken?"

Volgens Britney Spears genoot haar vader van zijn macht en raakte ze depressief door de situatie. "Ik wil mijn leven terug. Het gaat nu al dertien jaar zo en het is genoeg."

Verklaring vader

Begin deze maand zei Jamie Spears dat hij zelf ook wil dat er een einde komt aan zijn rol als curator. In een verklaring voor de rechtbank vroeg hij zich af of het nog wel nodig is om zijn dochter onder toezicht te houden.

In de uren voor de uitspraak verzamelden fans van Spears zich bij de rechtbank. Ze zongen liedjes van haar en riepen teksten als: "Hey, hey, ho, ho, the conservatorship has got to go!"

De fans zijn door het dolle heen:

Gelukstranen bij fans van Britney Spears: 'De rechter deed het goede'

Een van de fans zei dat de zangeres gedurende dertien jaar is beroofd van haar rechten. Dat daar een einde aan komt, noemde hij historisch.

"Mijn hart gaat als een razende tekeer", zei een andere fan na de uitspraak. "Ik ben opgetogen dat ze de rest van haar leven weer zelf kan bepalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl