Fans steunen Spears buiten de rechtszaal
NOS Nieuws

'Altijd nee, nee, nee': Britney Spears' wanhopige strijd tegen voogdij

"Kon ik maar altijd met u aan de telefoon blijven", verzuchtte Britney Spears tegen de rechter, "want zodra ik ophang is het weer nee, nee, nee, nee." Tijdens een hoorzitting over haar ondertoezichtstelling pleitte de 39-jarige zangeres geëmotioneerd tegen de voogdij die haar vader over haar heeft.

Vernederend en verstikkend noemde Spears die regeling. Mensenhandel zelfs. "Hoe noem je het anders als je iemand tegen haar wil vasthoudt, alle bezittingen afneemt, creditkaart, cash, telefoon, paspoort, en opsluit om voor je te werken?"

"Ik ben niemands slaaf", benadrukte Spears in het telefoongesprek, dat ruim 20 minuten duurde. Journalisten mochten geen opnames maken, maar bijvoorbeeld Hollywoodblad Variety publiceerde wel een transcriptie.

Het was voor het eerst dat Spears uitgebreid in de openbaarheid sprak over de manier waarop haar vader haar leven bepaalt. Vanwege geldproblemen, een chaotisch gezinsleven en een publieke zenuwinzinking kreeg James Spears in 2008 verregaande zeggenschap over het leven van de popster.

Verplichte optredens

Zo vertelde Spears de rechter dat ze zich in 2019 gedwongen voelde direct na een uitputtende tour weer een serie optredens in Las Vegas te geven, hoewel ze zelf eerst rust wilde. Toen ze haar poot stijf hield, werd er volgens haar ineens geklaagd dat ze recalcitrant was en kreeg ze lithium voorgeschreven, een sterk middel tegen stemmingswisselingen.

"Ik voelde me er dronken door. Ik kon niet meer voor mezelf opkomen, ik kon niet eens meer een gesprek voeren met mijn moeder of vader. Het was beangstigend", zei Spears. Volgens haar reageerde haar vader onverschillig. "Niemand in mijn familie deed er verdomme iets aan. Mijn vader was helemaal akkoord."

"Een uur lang huilde ik aan de telefoon en hij genoot van elke minuut. Hij genoot van de controle die hij heeft over iemand zo machtig als ik. 100.000 procent."

Verplicht spiraaltje

Door de beperkingen raakte Spears depressief en sliep ze slecht, vervolgde ze. Haar vrolijke Instagramberichten noemde ze leugens. "Ik dacht dat als ik het maar vaak genoeg zei, ik gelukkig zou worden. Ik leefde in ontkenning. Ik was in shock, getraumatiseerd. Ik huil elke dag."

Spears vertelde dat ze door de curatele haar leven "niet ten volste kan leven". Ze onthulde dat ze gedwongen wordt een spiraaltje te dragen, hoewel ze weer wil trouwen met haar vriend en nog een kind wil. "Deze ondertoezichtstelling doet véél meer kwaad dan goed."

Ik wil mijn leven terug.

Britney Spears

James Spears reageerde via zijn advocaat met een korte verklaring op de hoorzitting. "Het doet hem verdriet zijn dochter zo te zien lijden. Meneer Spears houdt van haar en mist haar heel erg."

Zijn dochter betoogde juist dat haar vader en anderen vooral uit zijn op haar geld. Het feit dat ze zich ondanks alle ellende staande heeft weten te houden als succesvol popster is voor Spears het bewijs dat de ondertoezichtstelling moet eindigen.

"Zodra duidelijk is dat iemand onder curatele zelf geld kan verdienen, zou de ondertoezichtstelling moeten eindigen", redeneerde ze tegenover de rechter. "Ik zou niet onder voogdij moeten staan als ik kan werken, geld voor mezelf kan verdienen en anderen betaal. Dat slaat helemaal nergens op."

"Ik wil mijn leven terug. Het gaat nu al 13 jaar zo en het is genoeg."

Veel bijval

Spears kreeg veel bijval van andere beroemdheden, zoals haar ex Justin Timberlake. "Geen enkele vrouw zou verboden moeten worden beslissingen over haar eigen lichaam te maken", twitterde hij. "Hopelijk zetten de rechter en haar familie dit recht en kan ze weer leven zoals ze zelf wil."

Zangeres Halsey bewonderde de moed van Spears om haar verhaal te doen. "Ze verdient het om uit dit mensonterende systeem te komen." Collega Mariah Carey twitterde "hou je taai", actrice Sarah Jessica Parker en Vera Wang hielden het bij de hashtag Free Britney.

"Britney Spears heeft het volste recht om woest te zijn", twitterde actrice Rose McGowan, die zich sinds de zaak-Weinstein expliciet uitspreekt tegen misbruik in de entertainmentindustrie. "Hoe zou jij het vinden als je leven wordt gestolen, ontleed en bespot? Ik hoop dat ze haar leven voortaan zelf mag invullen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl