Voor de rechtbank was er een pro-Britney demonstratie gaande
NOS Nieuws

Geëmotioneerde Britney Spears spreekt voor het eerst over ondertoezichtstelling

Britney Spears wil af van het curatorschap van haar vader. Dat heeft de Amerikaanse zangeres gisteren via de telefoon gezegd tijdens een hoorzitting in een rechtbank in Los Angeles. Spears sprak voor het eerst over haar situatie.

"Het curatorschap doet veel meer kwaad dan goed", zei de zangeres in haar betoog. "Ik verdien ook een leven." Ze zei verder dat door haar jarenlange zwijgen de buitenwereld misschien het idee had gekregen dat ze instemde met de regeling. Onterecht. "De hele wereld heb ik voorgelogen door te zeggen: 'Het gaat goed, ik ben gelukkig'. Ik leefde in ontkenning, ik was in shock, ik ben getraumatiseerd."

"Het was in een lang en geëmotioneerd betoog", zegt correspondent Lucas Waagmeester. Hij was als een van de weinige journalisten aanwezig in de rechtszaal, waar geen audio- en video-opnames gemaakt mochten worden. "Haar stem trilde af en toe echt van emotie. Het was een vurige en strijdbare Britney Spears die we hoorden. Ze smeekte de rechter: laat mij vrij, laat mij beschikken over mijn leven."

Tientallen fans verzamelden zich voor de rechtbank in Los Angeles om hun steun te betuigen:

Fans steunen Britney Spears: 'ze wordt slecht behandeld'

Het curatorschap van Spears ontstond nadat de zangeres in 2008 een publiekelijke inzinking had. De 39-jarige ster staat sindsdien onder curatele van haar vader, waardoor ze geen zeggenschap heeft over haar financiën, haar eigendommen of andere aspecten van haar leven. Dat vecht ze nu aan. "Ze noemde zichzelf een slaaf van de mensen om haar heen", zegt Waagmeester. "Ze zei dat ze boos was. Dat ze iedere dag huilt."

Spears beschreef in de getuigenis ook dat ze eigenlijk wil trouwen en nog een derde kind wil, maar dat ze een spiraaltje heeft. Dat mag ze niet verwijderen. "Er is mij verteld dat ik binnen het conservatorschap nu niet mag trouwen en geen kind mag krijgen."

De zitting betrof een status hearing. Dat is een hoorzitting waarbij een van de partijen de eigen situatie mag bespreken. Spears trok daar een half uur voor uit. Ze praatte snel; de rechter vroeg haar verschillende keren om langzamer te praten.

Niet meer optreden

In haar betoog besprak ze haar leven. Iets dat ze eerder naar eigen zeggen niet durfde. "Ik voel me helemaal alleen en verlaten. Ik kan niet zelf bepalen met wie ik contact heb. Vrienden die vlakbij wonen, mag ik niet zien. Iedereen om mij heen zegt 'nee' en buit mij uit." Eerder heeft ze gezegd gelukkig te zijn, maar daar komt ze nu van terug. "Ik hoopte dat ik gelukkig zou worden als ik het hard genoeg tegen mijzelf riep."

De laatste jaren weigert Spears muziek te maken en op te treden. Ze wil niet dat anderen aan haar verdienen en dat ze er zelf niets aan overhoudt. "Ze gebruikt dat als een soort drukmiddel", zegt Waagmeester. Toch is het de vraag of ze daar in slaagt.

"Ze maakt weinig kans. Deze wetten in Californië zijn heel strikt. Als je er eenmaal inzit, kom je er eigenlijk niet meer uit." De rechter zei aan het einde van de hoorzitting dat ze nog geen uitspraak in de zaak kan doen, omdat er nog geen formeel verzoekschrift is ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl