Steve Bannon op een archieffoto uit 2019 EPA

De voormalige adviseur van oud-president Trump, Steve Bannon, wordt aangeklaagd vanwege minachting van het Congres. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt, nadat een meerderheid van het parlement vorige maand voor vervolging had gestemd.

Bannon kwam vorige maand niet opdagen bij de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool. Dat wordt hem zwaar aangerekend: op minachting van het parlement staat een maximale celstraf van een jaar en tot 100.000 dollar boete.

De onderzoekscommissie wil Bannon horen over zijn rol in de aanloop naar de Capitoolbestorming op 6 januari. Volgens de commissieleden heeft de 67-jarige oud-adviseur een dag voor de bestorming uitspraken gedaan die suggereerden dat hij al wist wat er zou gaan gebeuren. In een podcast zei hij toen dat "morgen de hel zal losbarsten".

De Republikeinse vicevoorzitter van de parlementscommissie plaatste het fragment in kwestie vorige maand op Twitter:

Waar zijn uitspraak vandaan kwam, wilde Bannon dus niet toelichten bij de parlementscommissie. Die wilde hem ook ondervragen over zijn communicatie met toenmalig president Trump op de dag van de bestorming zelf. Bannon beriep zich bij zijn weigering op het zogeheten executive privilege van de president, het recht om informatie uit vertrouwelijke gesprekken geheim te houden.

Trump zelf heeft op grond van datzelfde recht geprobeerd te voorkomen dat Witte Huis-documenten over de bestorming worden vrijgegeven, maar eerder deze week heeft een federale rechter zijn verzoek verworpen. De huidige president Biden had ook al gezegd dat hij het executive privilege in dit geval niet wil respecteren.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester noemt het nieuws over de vervolging van Bannon een belangrijke boodschap:

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat Bannon maandag in de rechtbank wordt verwacht. Het is niet de eerste keer dat de voormalige adviseur van Trump voor de rechter wordt gedaagd. Vorig jaar werd hij aangeklaagd voor miljoenenfraude in een zaak rond de grensmuur met Mexico. President Trump verleende hem in de laatste uren van zijn presidentschap gratie.

STER reclame