ANP, bewerking NOS

Goedemorgen! Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak over het 'Krim-goud' in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. En de Zuidoost-Aziatische ASEAN-landen komen bijeen, met president Biden als gast.

De wekdienst liever luisteren?

We beginnen met het weer: Wolkenvelden, af en toe zon en plaatselijk een bui. Maximumtemperatuur 13 tot 15 graden. Na vandaag volgen een paar droge en milde herfstdagen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het gerechtshof doet uitspraak over het zogenoemde 'Krim-goud', kunstwerken die het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft geleend van musea op de Krim. Ze zijn nog niet teruggegeven omdat niet duidelijk is van wie het is, sinds de Krim in 2014 door Rusland werd geannexeerd.
  • OxfamNovib komt met een rapport over vluchtelingenopvang op de Griekse eilanden Samos en Lesbos: hoe zijn de miljoenen van de Europese Unie besteed die waren bedoeld voor verbetering?
  • In Brunei komt de ASEAN bij elkaar, de associatie van Zuidoost-Aziatische landen. De Amerikaanse president Biden geeft een speech om de landen ervan te overtuigen om zijn kant te kiezen, en niet die van China. Ondertussen is de junta van Myanmar juist niet uitgenodigd om mee te doen aan deze top.

Wat heb je gemist?

Duizenden medewerkers van alle acht universitair medische centra (umc's) leggen sinds vannacht voor de tweede keer in een maand tijd het werk neer. Alle planbare zorg in de academische ziekenhuizen komt 24 uur lang te vervallen en alleen spoedopnames gaan door, meldt vakbond FNV.

Op 28 september staakten de zorgmedewerkers voor de eerste keer. Toen deden in totaal 89 afdelingen mee aan de zogenoemde zondagsdienst. Vandaag zijn 279 afdelingen dicht. Volgens FNV is het de grootste staking in academische ziekenhuizen ooit. Ook het Radboudumc in Nijmegen doet nu mee.

Volgens FNV doen nu ook niet-vakbondsleden mee aan de actie, een teken dat de druk toeneemt. "Dat er sinds de laatste staking geen nieuwe cao-gesprekken zijn gekomen, merken we op de werkvloer. Net als de coronabesmettingen neemt ook de boosheid toe."

De inzet van het personeel is sinds de vorige staking onveranderd: zij willen een loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle medewerkers en concrete afspraken voor minder werkdruk.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De zeespiegel voor de kust van Nederland zal deze eeuw meer stijgen dan verwacht, als de uitstoot van broeikasgassen niet vermindert. Dat is de belangrijkste conclusie van een nieuw klimaatrapport, dat gisteren door het KNMI werd gepresenteerd.

In Friesland wordt al gekeken naar oplossingen voor het geval dat het waterpeil in de Waddenzee zo hoog wordt dat er geen water meer kan worden afgevoerd naar zee.

'Mensen zijn vergeten dat Nederland een delta is'

Fijne dinsdag!

STER reclame