Een protest tegen de staatsgreep in de hoofdstad Khartoem
NOS NieuwsAangepast

Zeven doden bij protesten na staatsgreep Sudan

Bij protesten tegen de militaire staatsgreep in Sudan zijn zeker zeven doden gevallen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kwamen ze om door geweerschoten. Ook vielen er zeker 140 gewonden.

Het Sudanese leger greep de macht in de nacht van zondag op maandag. Premier Hamdok en een aantal hoge functionarissen werden opgepakt, het internet- en telefoonverkeer werd stilgelegd en militairen namen het gebouw van de staatsomroep in.

De militaire coup is inmiddels veroordeeld door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. In een gezamenlijke verklaring roepen de landen op tot de vrijlating van iedereen die onrechtmatig is vastgezet.

Protesten

Na de machtsovername riep premier Hamdok op tot vreedzaam protest. In de loop van de dag verschenen vanuit het Afrikaanse land inderdaad beelden van demonstraties.

Protesten in Sudan: 'We moeten ons verenigen om de waarheid te laten zien'

Eerder werd al gemeld dat er bij de protesten meerdere gewonden waren gevallen.

Burgerregering

Twee jaar geleden kwam er een einde aan het bewind van dictator Omar al-Bashir. Sindsdien deelden het leger en burgers de macht. Het was de bedoelingen er vanaf november een complete burgerregering zou komen en dat er ook vrije verkiezingen zouden komen, maar een deel van het leger verzet zich daartegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl