NOS NieuwsAangepast

Tilburgse bijstandsgerechtigden kunnen samenwonen op proef

In Tilburg mogen inwoners die in de bijstand zitten een halfjaar samenwonen op proef, zonder dat dat invloed heeft op hun uitkering. Dat bevestigt wethouder Esmah Lahlah na berichtgeving door Trouw. Voor zover bekend is de gemeente de eerste in Nederland die zo'n pilot uitvoert, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegen de krant.

Normaal gesproken moeten bijstandsgerechtigden het melden als ze bij iemand intrekken. Doordat ze hun woonkosten dan kunnen delen, gaat hun uitkering omlaag. "Veel inwoners in de bijstand durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie", zegt de Tilburgse wethouder arbeidsparticipatie en bestaanszekerheid Esmah Lahlah in het NOS Radio 1 Journaal.

Ervaring in bijstand

Mensen in de bijstand testen daardoor vaak niet of samenwonen iets voor hen is. Volgens wethouder Lahlah is het voor bijstandsgerechtigden met een relatie bovendien ingewikkeld om uit te vinden of zij en hun partner één huishouden vormen of dat ze elkaar gewoon regelmatig bezoeken.

In maart van dit jaar leefde de wethouder zelf bij wijze van experiment een maand lang in de bijstand. Daar is dit idee mede uit voortgevloeid. "Ik heb zelf ook een relatie met een samengesteld gezin. We wonen niet bij elkaar, maar in de bijstand was het mij niet duidelijk hoe vaak we dan bij elkaar konden zijn zonder dat er direct sprake was van duurzaam samenwonen. Om die onduidelijkheid op te helderen, zijn we gestart met de proef."

Ze sprak met mensen met een relatie die niet durven samen te wonen en met mensen die huiverig zijn om een relatie aan te gaan. "Vanwege de financiële omstandigheden van mogelijke partners wisten ze niet wat ze moesten doen. En ze gaven aan geen regels te willen breken. Het kan toch niet zo zijn dat als je een uitkering hebt, je geen relatie kunt aangaan?"

Gesprek met gemeente

In Tilburg, waar bijna 7000 bijstandsgerechtigden wonen, kunnen zij nu gedurende zes maanden samenwonen, zonder dat de hoogte van hun uitkering verandert. Ze moeten dit wel melden bij de gemeente. Na een halfjaar wordt bekeken of het samenwonen een succes is. In een gesprek met de bijstandsgerechtigde legt de gemeente dan ook uit wat daarna de eventuele gevolgen voor het inkomen zijn.

De Landelijke Cliëntenraad juicht het Tilburgse initiatief toe, zegt voorzitter Amma Asante in Trouw. "We zijn heel benieuwd of het aanslaat. Tegelijkertijd hopen we dat er snel iets soortgelijks wordt ingevoerd voor bijstandsgerechtigden met een volwassen zoon of dochter die nog thuis woont. Nu worden kinderen boven de 21 jaar vaak uit huis gezet omdat hun ouders anders worden gekort op hun uitkering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl