Shatner na zijn vlucht AFP

William Shatner verwerpt kritiek van de Britse prins William dat miljardairs zich beter op problemen op aarde kunnen richten dan een nieuwe spacerace ontketenen. De acteur die ooit Captain Kirk speelde in Star Trek maakte woensdag zelf een korte ruimtevlucht in een raket van Amazon-oprichter Jeff Bezos.

"Hij is een geweldige man, vriendelijk, goed opgeleid, maar hij begrijpt het niet", zei Shatner tegen het tv-programma Entertainment Tonight over de uitspraken van de prins.

William zei gisteren tegen de BBC dat hij de ruimteavonturen maar niets vindt. "De slimste geleerden moeten zich concentreren op het repareren van deze planeet, en niet op zoek gaan naar een nieuwe leefbare planeet." Hij noemde overigens ruimtevaartondernemers als Jeff Bezos, Elon Musk of Richard Branson niet bij naam.

Zijn commentaar komt vlak voordat William zondag de eerste de Earthshot-milieuprijzen van een miljoen euro uitreikt aan vijf mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de oplossing van milieuproblemen. Hij bekommert zich al langer om het milieu.

Het voelt magisch, alsof je voor het eerst je kind vasthoudt.

Shatner over zijn vlucht

Shatner denkt dat William een bekrompen visie heeft op de ontwikkelingen. "Het gaat er niet om om te zeggen: 'Kijk mij eens, ik ben in de ruimte'. Dit is een eerste stap om industrieën de ruimte in te krijgen, zodat al die vervuiling van de aarde verdwijnt."

"Daar heb je iemand als Jeff Bezos voor nodig die zegt: 'Laten we de ruimte in gaan'", vervolgde Shatner. "De prins begrijpt het niet. Het begint met dit soort kleine stapjes. Ze sturen mij naar boven om te laten zien dat het praktisch mogelijk is."

De 90-jarige Shatner, die met zijn korte ruimtereis de oudste persoon in de ruimte werd, zei dat de vlucht een diepe indruk op hem had gemaakt. "Het voelt magisch, alsof je voor het eerst je kind vasthoudt. Je voelt je overweldigd door de verantwoordelijkheid en de noodzaak goed ervoor te zorgen."

STER reclame